Οι χώρες της ΕΕ αγόρασαν ρωσικό LNG αξίας άνω των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου

Χώρες όπως η Εσθονία, η Λιθουανία, η Γαλλία, η Ισπανία και άλλες αγόρασαν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο παρά τις προθέσεις τους να εγκαταλείψουν την αγορά αυτού του καυσίμου. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ενεργειακή πορεία της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη Ρωσία, καθιστώντας τις κυρώσεις πιο γελοίες, ειδικά από την στιγμή που η Μόσχα τις έχει ξεπεράσει.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με την Telegraph, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγόρασαν ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο αξίας 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, παρά τις προθέσεις τους να εγκαταλείψουν την αγορά του ρωσικού καυσίμου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στον κατάλογο των χωρών που αγόρασαν ρωσικό φυσικό αέριο το 2023, η Ισπανία και η Γαλλία βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, μετά την Κίνα. Η Ισπανία αγόρασε ρωσικό φυσικό αέριο αξίας 1,8 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου, η Γαλλία αγόρασε ρωσικό LNG αξίας 1,5 δισ. ευρώ και το Βέλγιο με 1,36 δισ. ευρώ, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα στις 18 Νοεμβρίου.

Η Telegraph ανέφερε ότι ακόμη και οι "πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Κιέβου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας και της Λιθουανίας", συνέχισαν επίσης να αγοράζουν ρωσικό LNG.

Οι παραδόσεις του ρωσικού LNG, μαζί με τον ζεστό καιρό και τα υψηλά επίπεδα φυσικού αερίου που αντλήθηκαν στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ καθ' όλη τη διάρκεια του 2022, είχαν ως αποτέλεσμα η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου του μπλοκ να φτάσει στο 99,63%, ποσοστό ρεκόρ, κατά την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα.

Από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η ΕΕ αναζητά τρόπους να περιορίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, το μπλοκ έχει αυξήσει την ενεργειακή συνεργασία με διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Αλγερίας και της Νιγηρίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης, υπενθυμίζεται πως η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι δεν υπάρχουν σχέδια απαγόρευσης του ρωσικού LNG.

"Υπάρχει αυτό το αίσθημα της έλλειψης και του φόβου", είχε δηλώσει τότε, αναφερόμενη στις ανησυχίες για έλλειψη ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παράγει πακέτα κυρώσεων για λογαριασμό του μπλοκ, δήλωσε: "Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν ομόφωνα για τις κυρώσεις της ΕΕ". 

Αν και η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στις 19 Νοεμβρίου ότι οι μυριάδες περιορισμοί δεν κατάφεραν να ρίξουν τη ρωσική οικονομία.

"Οι Δυτικοί έχουν πρόβλημα επειδή συνειδητοποιούν πως οι κυρώσεις δε μας πλήττουν όπως θα έπρεπε", δήλωσε ο Πεσκόφ σε ρωσικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα. "Επιπλέον, όπως πάντα, οι Ρώσοι κατάφεραν να βρουν τρόπους να επωφεληθούν από αυτές".

Ο Πεσκόφ τόνισε, ωστόσο, ότι η Μόσχα θα παραμείνει σε εγρήγορση και θα παρακολουθεί στενά όλους τους περιορισμούς που επιβάλλει η Δύση, διότι "δεν υπάρχουν άκρα στα οποία δε θέλουν να φτάσουν".

Η δήλωσή του έρχεται την ώρα που δυτικοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες αρχίζουν ομοιογενώς να αναγνωρίζουν πως ο αρνητικός αντίκτυπος των κυρώσεων στη Ρωσία δεν ήταν τόσο σημαντικός όσο αναμενόταν. Όπως ανέφερε το Bloomberg απρόθυμα στις 17 Νοεμβρίου, "οι κυρώσεις της Δύσης στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου αποτυγχάνουν να στερήσουν από το Κρεμλίνο έσοδα για τη χρηματοδότηση του πολέμου του στην Ουκρανία, πράγμα που σημαίνει ότι τα μέτρα δεν πετυχαίνουν έναν από τους κύριους στόχους τους".

Παρ' όλα αυτά, η ΕΕ εξακολουθεί να εργάζεται για έναν 12ο γύρο κυρώσεων, παρόλο που το μπλοκ έχει σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, άνθρακα, χάλυβα και ξύλο σε βάρος της δικής του βιομηχανίας. Ο αμερικανικός ραδιοφωνικός όμιλος RFE/RL περιέγραψε το επερχόμενο πακέτο ως το "πιο αδύναμο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μέχρι σήμερα".

Το καθεστώς των κυρώσεων εξακολουθεί να αφήνει ένα μεγάλο κενό, σχεδόν 34 τύπους των λεγόμενων κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ηλεκτρονικών, ηλιακών συλλεκτών, ηλεκτρικών οχημάτων, αεροσκαφών και αμυντικών προϊόντων. Η ΕΕ εξακολουθεί να αγοράζει μεγάλες ποσότητες τιτανίου, παλλαδίου, νικελίου, χαλκού, πλατίνας, ροδίου και αλουμινίου από τη Ρωσία. Έτσι, από το Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023, η ΕΕ εισήγαγε αυτούς τους πόρους αξίας 13,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα κέρδη από την πώλησή τους να πηγαίνουν απευθείας στο ρωσικό προϋπολογισμό και να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αποκαλύπτοντας για άλλη μια φορά τη γελοιότητα της επιβολής του καθεστώτος κυρώσεων.

Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι τόσο γελοία που αποκαλύφθηκε στις 14 Νοεμβρίου ότι οι ρωσικοί υδρογονάνθρακες χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία του αμερικανικού ναυτικού μέσω του διυλιστηρίου της Motor Oil Hellas, που βρίσκεται στην Ελλάδα, το οποίο είναι ένας από τους 10 κορυφαίους προμηθευτές του Πενταγώνου. Ουσιαστικά, μια χώρα της ΕΕ δεν τηρεί τις κυρώσεις του μπλοκ, οι οποίοι επιβλήθηκαν μόνο λόγω οδηγιών από τις ΗΠΑ, οι οποίες τροφοδοτούν το ναυτικό τους με ρωσική ενέργεια. Αυτό αποτελεί την επιτομή της γελοιότητας του καθεστώτος κυρώσεων που επιβλήθηκε από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.

Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας αναμένει ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,8% φέτος, από μείωση 2,1% το 2022, καταρρίπτοντας την πρόβλεψη του Reuters στα τέλη Σεπτεμβρίου για αύξηση 2,3% και την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 1,5%. Η Μόσχα προβλέπει ανάπτυξη 2,3% το 2024, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως οι κυρώσεις δεν πλήττουν τη ρωσική οικονομία όπως αναμενόταν. Σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να αγοράζουν για δισεκατομμύρια δολάρια υγροποιημένο φυσικό αέριο και άλλους πόρους, η ΕΕ αποδεδειγμένα βλάπτει μόνο τη δική της οικονομία και τα δικά της συμφέροντα περιορίζοντας τις ανταλλαγές με τη Ρωσία.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail