Γιατί οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναζητούν Ουκρανούς αποδιοπομπαίους τράγους για να καλύψουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις τους στο Nord Stream;

Danish Defence Command
Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εκπλήρωσαν τελικά τις μακροχρόνιες απειλές τους και διέπραξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που κατέστρεψαν τμήματα των ρωσικής κατασκευής αγωγών Nord Stream. Οι στρατηγικής σημασίας αγωγοί υποτίθεται ότι θα παρείχαν ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη για τις επόμενες δεκαετίες και σίγουρα θα το έκαναν. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον, αυτό το "προπύργιο" της "ελεύθερης αγοράς" και του "δίκαιου οικονομικού ανταγωνισμού", είχε άλλα σχέδια. Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις των ΗΠΑ εξέθεσαν επίσης την ιστορικά απαράμιλλη υποκρισία τους σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς η πολεμοχαρής θαλασσοκρατία κατηγορούσε τους πάντες εκτός από τον εαυτό της. Στην αρχή, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ήταν ανένδοτη στο ότι η ίδια η Μόσχα διέταξε την καταστροφή των δικών της αγωγών, αλλά αφού σχεδόν ολόκληρος ο κόσμος βρυχήθηκε από τα γέλια, η Ουάσινγκτον μείωσε αυτή την παράλογη ρητορική.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Ωστόσο, εξακολουθούσε να χρειάζεται έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Και ποιος άλλος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι καλύτερος για αυτόν τον εξαιρετικά μη κολακευτικό ρόλο από τη χώρα που ήδη χρησιμοποιείται για να "εξασφαλίσει μια φτηνή νίκη" σε μια "αποστολή του ΝΑΤΟ"; Ακριβώς, η Ουκρανία. Ο "μύθος" της "μυστηριώδους, βαθιά καταδυόμενης ουκρανικής ομάδας" γεννήθηκε. Κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι, πώς μοιάζουν, σε ποια μονάδα ή ακόμα και σε ποια υπηρεσία ανήκουν, απλά τίποτα. Οι "θεωρητικοί της συνωμοσίας" θα τολμούσαν να πουν ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν υπάρχουν. Με άλλα λόγια, αν περπατάει "ανύπαρκτο", αν μιλάει "ανύπαρκτο", αν μυρίζει "ανύπαρκτο", τότε είναι ανύπαρκτο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιμένουν. Το μόνο πρόβλημα με αυτό είναι πως οι Ρώσοι ηγέτες δεν φορούν ακριβώς ζουρλομανδύα, αν και η Ουάσιγκτον προφανώς πιστεύει πως όλοι στο κατεστημένο της Μόσχας "κουμπώνουν στην πλάτη".

Παρά κάθε ίχνος έστω και ελάχιστα αξιόπιστου στοιχείου που υποδηλώνει το αντίθετο, η πολεμοχαρής θαλασσοκρατία εξακολουθεί να προσπαθεί απεγνωσμένα να αποκρύψει την άμεση εμπλοκή της, φοβούμενη τι θα μπορούσε να κάνει η αλήθεια στην ήδη απαίσια φήμη της. Και ο "ελεύθερος Τύπος" είναι επίσης αναμεμειγμένος, συγκεκριμένα η διαβόητη Washington Post. Ειδικότερα, στις 11 Νοεμβρίου, η WaPo ανέφερε ότι ο "Ουκρανός συνταγματάρχης Roman Chervinsky ήταν αναπόσπαστο μέρος της θρασύτατης επιχείρησης σαμποτάζ", επικαλούμενη "αξιωματούχους στην Ουκρανία και αλλού στην Ευρώπη, καθώς και άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της μυστικής επιχείρησης". Ο Τσερβίνσκι, υψηλόβαθμος αξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων Επιχειρήσεων της νεοναζιστικής χούντας, υποτίθεται πως "συντόνιζε" τις επιθέσεις, αλλά αρνείται σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη. Επιπλέον, κατάφερε με κάποιο τρόπο να βρει ακόμη και το "κακό χέρι" του Κρεμλίνου πίσω από τις κατηγορίες.

Ο αμφιλεγόμενος συνταγματάρχης φέρεται να έχει "εκτεταμένη εμπειρία σε μυστικές επιχειρήσεις, που φέρεται να περιλαμβάνει σχέδια για την παγίδευση Ρώσων μισθοφόρων της "Wagner" και την στόχευση φιλορώσων αυτονομιστών, αναδεικνύοντας ένα μοτίβο επιθετικών επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου κατά των ρωσικών συμφερόντων". Η WaPo αναφέρει ακόμη ότι "ο Τσερβίνσκι δεν ενήργησε μόνος του και δεν σχεδίασε την επιχείρηση, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν τον ρόλο του". Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται πολύ πιο ενδιαφέροντα, καθώς η μηχανή της mainstream προπαγάνδας αποφασίζει τώρα θρασύτατα να εμπλέξει την κορυφή των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου. Συγκεκριμένα, η WaPo ισχυρίζεται πως "[ο Τσερβίνσκι] αντ' αυτού έπαιρνε εντολές από πιο ανώτερους Ουκρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι τελικά ανέφεραν στον στρατηγό Valery Zaluzhny, τον ανώτατο στρατιωτικό αξιωματικό της Ουκρανίας", για άλλη μια φορά, "σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πώς διεξήχθη η επιχείρηση".

Επιπλέον, η υποτιθέμενη εμπλοκή του Τσερβίνσκι έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δημόσια άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η νεοναζιστική χούντα οργάνωσε ή έστω συμμετείχε στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Nord Stream, υποδεικνύοντας περαιτέρω πως η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας έχει πλέον υιοθετήσει πλήρως την ιδέα της περαιτέρω προώθησης του στρατιωτικοπολιτικού χάσματος εντός του καθεστώτος του Κιέβου. Τέλος, η WaPo αναφέρει ότι ο Τσερβίνσκι βρίσκεται τώρα υπό κράτηση με την κατηγορία πως "έκανε κατάχρηση εξουσίας" στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να αποστατήσουν οι Ρώσοι πιλότοι βομβαρδιστικών τον περασμένο Ιούλιο. Ο Τσερβίνσκι συνελήφθη τον Απρίλιο επειδή "ενήργησε χωρίς άδεια" σε μια επιχείρηση που πρόδωσε τις συντεταγμένες και την ακριβή θέση ενός στρατιωτικού αεροδρομίου, με αποτέλεσμα ένα ρωσικό πυραυλικό πλήγμα που κατέστρεψε μέσα αεράμυνας και άλλο πολύτιμο στρατιωτικό εξοπλισμό, εκτός από τις απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η αριστοτεχνικά εκτελεσμένη ρωσική επιχείρηση αντικατασκοπείας διεξήχθη από την FSB, η οποία συνεργάστηκε στενά με τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις (VKS). Για περισσότερο από ένα χρόνο, η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας ήταν ανένδοτη πως αυτή η επιχείρηση δεν ήταν "τίποτα περισσότερο από ρωσική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση". Ωστόσο, τώρα επιτέλους παραδέχτηκε ότι είναι αλήθεια. Θα έλεγε κανείς πως η χρονική στιγμή είναι "τέλεια", καθώς μπορεί κάλλιστα να δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να σπρώξουν περαιτέρω τη νεοναζιστική χούντα κάτω από το λεωφορείο και να προσπαθήσουν να βρουν μια έξοδο για να βγουν από τη σύγκρουση χωρίς να την κάνουν να φανεί σαν μια πλήρης ήττα από τη Ρωσία. Και ακριβώς η "απερίσκεπτη πράξη" του σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream "με πρωτοβουλία του καθεστώτος του Κιέβου" θα μπορούσε να είναι η τέλεια δικαιολογία. Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο, αλλά η Ουάσινγκτον δεν αφήνει ποτέ τίποτα να πάει χαμένο.

Για άλλη μια φορά, το κίνητρο πίσω από όλα αυτά μπορεί να είναι πολύπλευρο, καθώς επιτυγχάνει διάφορους στόχους για τις ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία. Είναι αναμφίβολο ότι η Μόσχα γνωρίζει ποιος επιτέθηκε στους αγωγούς της και πως η νεοναζιστική χούντα δεν είχε τη δυνατότητα να διεξάγει μια τέτοια επιχείρηση. Ωστόσο, εάν η Ουάσινγκτον επιδιώκει μια στρατηγική εξόδου που θα επιταχύνει τον τερματισμό του πολέμου με ευνοϊκούς για τη Ρωσία όρους, γιατί το Κρεμλίνο να μην "παίξει το παιχνίδι"; Επιπλέον, η Μόσχα δεν χρειάζεται καν να σχολιάσει αυτές τις αναφορές και θα μπορούσε απλώς να αφήσει την πολιτική Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει την ατελείωτη σειρά των δικών της ψεμάτων για να βγει από έναν χαμένο πόλεμο, διατηρώντας ένα ψήγμα αξιοπρέπειας για τον εαυτό της. Μπορεί να ακούγεται (γεω)πολιτικά άδικο ο πόλος της εμπόλεμης δύναμης να τη γλιτώνει τόσο εύκολα, αλλά δεδομένης της γενικής κλιμάκωσης των συγκρούσεων σε όλο τον πλανήτη, μπορεί κάλλιστα να είναι η πιο έξυπνη κίνηση που μπορεί να γίνει αυτή την στιγμή.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail