1 στα 5 παιδιά των ΗΠΑ δεν έχει αρκετό φαγητό για να φάει καθώς εντείνεται η παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Έχουμε την τάση να θεωρούμε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση ως κάτι που συμβαίνει στην άλλη άκρη του κόσμου. Και είναι σίγουρα αλήθεια ότι υπάρχουν τεράστιες ορδές εξαθλιωμένων ανθρώπων που αναζητούν απελπισμένα τρόφιμα σε άλλες περιοχές του πλανήτη αυτήν την στιγμή, επειδή η πείνα εξαπλώνεται σαν φωτιά στις φτωχές χώρες. Η αλήθεια όμως είναι ότι η πείνα εξαπλώνεται ραγδαία και στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με μια έκθεση που μόλις κυκλοφόρησε από το USDA, 44 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν τώρα ως «επισιτιστικά νοικοκυριά»:

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε νοικοκυριά με επισιτιστική ανασφάλεια στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022 αυξήθηκε σε 44 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων 13 εκατομμυρίων παιδιών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA). Πρόκειται για αύξηση 31% για όλα τα άτομα και 44% για τα παιδιά από το προηγούμενο έτος , το υψηλότερο ποσοστό και αριθμό ατόμων και παιδιών από το 2014 και τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της επισιτιστικής ανασφάλειας από το 2008.

Τι ακριβώς είναι λοιπόν τα «επισιτιστικά νοικοκυριά»;

Αυτός είναι απλώς ένας πολιτικά ορθός τρόπος να λένε ότι δεν έχουν αρκετό φαγητό για να φάνε.

Όπως μπορείτε να δείτε από το συνολικό ποσοστό αύξησης και το ρυθμό αύξησης για τα παιδιά, η πείνα έχει εκραγεί σε αυτή τη χώρα.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα έκθεση, ένα στα πέντε παιδιά στις ΗΠΑ ζει τώρα σε ένα νοικοκυριό με επισιτιστική ανασφάλεια:

«Το USDA δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν πως 1 στους 7 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου 1 στα 5 παιδιά, στις ΗΠΑ ζει σε νοικοκυριά με επισιτιστική ανασφάλεια», δήλωσε η Claire Babineaux-Fontenot, διευθύνουσα σύμβουλος της Feeding America. «Αυτά τα νέα είναι αποκαρδιωτικά, αλλά δυστυχώς δεν προκαλούν έκπληξη. Οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την πείνα έχουν μοιραστεί μαζί μας ότι το τέλος των προσπαθειών ανακούφισης από την εποχή της πανδημίας και το υψηλό κόστος των τροφίμων έχουν επηρεάσει την ικανότητά τους να τα βγάλουν πέρα. Βλέπω η ίδια τις μεγάλες ουρές καθώς ταξιδεύω σε όλη τη χώρα. Οι τράπεζες τροφίμων αναφέρουν πως λειτουργούν υπό αυξανόμενη πίεση και από τις δύο πλευρές: τον αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια και τη μειωμένη προσφορά θρεπτικών τροφίμων για διανομή. Οι δωρεές τροφίμων και η συγκέντρωση χρημάτων έχουν μειωθεί από την πανδημία και ενώ γνωρίζουμε ότι το USDA εργάζεται για να βοηθήσει, απλώς δεν ήταν αρκετό».

Ένας στους πέντε!

Αφού το διαβάσαμε, πώς μπορεί κάποιος εκεί έξω να ισχυριστεί ότι δεν αντιμετωπίζουμε επισιτιστική κρίση;

Και είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου πως αυτή η νέα έκθεση αντικατοπτρίζει τις συνθήκες του 2022.

Πόσο χειρότεροι θα είναι οι αριθμοί για φέτος;

Όπως συζήτησα την περασμένη εβδομάδα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η έλλειψη στέγης στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ φέτος.

Και η ζήτηση στις τράπεζες τροφίμων σε όλη τη χώρα έχει αυξηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα.

Δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που πλήττουν.

Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε στα πρώτα κεφάλαια της χειρότερης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, ο πόλεμος, τα «οικονομικά σοκ», τα τρελά καιρικά μοτίβα και οι αυξανόμενες τιμές των λιπασμάτων «συνδυάζονται όλα σε μια τέλεια καταιγίδα για να δημιουργήσουν μια κρίση πείνας άνευ προηγουμένου».

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τραγική στην Αφρική. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του συνολικού πληθυσμού της ηπείρου δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή:

Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των Αφρικανών δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μια υγιεινή διατροφή και το ένα πέμπτο υποσιτίζεται λόγω μιας «πρωτοφανούς επισιτιστικής κρίσης», ανέφεραν οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που δόθηκε την Πέμπτη στην Επιτροπή της Αφρικανικής Ένωσης.

Στο Σουδάν, το 42 τοις εκατό του πληθυσμού αντιμετωπίζει τώρα οξεία επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι στο δυτικό κόσμο δεν γνωρίζουν καν πως αυτό συμβαίνει:

Από την έναρξη της σύγκρουσης τον Απρίλιο του 2023, η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια στο Σουδάν έχει αυξηθεί σημαντικά, επιδεινώνοντας περαιτέρω μια ήδη ανησυχητική διατροφική κρίση.

Πριν από τη σύγκρουση, η επισιτιστική ανασφάλεια βρισκόταν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με 11,7 εκατομμύρια ανθρώπους (το 1/4 του πληθυσμού) να αντιμετωπίζουν οξεία πείνα. Το Σουδάν είχε έναν από τους υψηλότερους αριθμούς ανθρώπων στο επίπεδο έκτακτης ανάγκης επισιτιστικής ανασφάλειας (IPC4), με 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους να επηρεάζονται.

Σύμφωνα με την ενδιάμεση ενημέρωση της παγκόσμιας έκθεσης για τις επισιτιστικές κρίσεις, λόγω της σύγκρουσης, επιπλέον 8,6 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας.

Αυτή είναι μια αύξηση 74% από την κορύφωση του 2022, ανεβάζοντας το σύνολο σε 20,3 εκατομμύρια άτομα (42% του πληθυσμού) στη Φάση 3 ή παραπάνω IPC κατά τη διάρκεια Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2023.

Εάν δεν έχετε παρακολουθήσει ποτέ το "Alone", θα σας συνιστούσα να παρακολουθήσετε μερικά επεισόδια για να πάρετε μια ιδέα για το τι μπορεί να συμβεί στο ανθρώπινο σώμα μετά από αρκετές εβδομάδες όταν δεν υπάρχει αρκετό φαγητό.

Επειδή φαίνεται ότι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το 2024.

Το ρύζι είναι ένα από τα πιο σημαντικά προϊόντα για δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και οι τιμές του ρυζιού έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες:

Οι τιμές του ρυζιού βρίσκονται στα πρόθυρα να φτάσουν σε νέα υψηλά 15 ετών, καθώς οι ζημιές του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο σε ολόκληρη την Ασία έχουν καταστρέψει τις γεωργικές εκτάσεις, οδηγώντας σε μείωση των προμηθειών.

Το λευκό ρύζι της Ταϊλάνδης έφτασε τα 640 δολάρια ανά τόνο αυτή την εβδομάδα. Αυτές οι τιμές επανήλθαν σε επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί από τον Οκτώβριο του 2008. Οι τιμές είναι αυξημένες πάνω από 50% από την αρχή του 2022.

Η Ινδία είχε ήδη περιορίσει αυστηρά τις εξαγωγές ρυζιού και τώρα αποφάσισαν να περιορίσουν και τις εξαγωγές κρεμμυδιών:

Η Ινδία πρόσθεσε τα κρεμμύδια στο διευρυνόμενο κατάλογο των βασικών τροφίμων της χώρας με σαρωτικούς περιορισμούς στις εξαγωγές, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκρατήσει τις εγχώριες τιμές ενόψει των εθνικών εκλογών του επόμενου έτους.

Οι αποστολές κρεμμυδιών στο εξωτερικό θα απαγορευτούν μέχρι τις 31 Μαρτίου, αν και τα φορτία λαχανικών που άρχισαν να φορτώνονται πριν από την ειδοποίηση μπορούν ακόμα να εξαχθούν, δήλωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή.

Τα πλούσια έθνη αντιμετωπίζουν επίσης πολύ σοβαρά προβλήματα παραγωγής τροφίμων.

Εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τιμές του βοείου κρέατος είναι ήδη σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ και το USDA μας προειδοποιεί πως η παραγωγή βοείου κρέατος συνεχίζει να μειώνεται:

Το USDA προβλέπει ότι η παραγωγή βοείου κρέατος θα μειωθεί κατά 180 εκατομμύρια λίρες σε μια περίοδο έξι μηνών έως το τέλος του 2023, ενώ το Insider σημείωσε πως το μέσο μέγεθος των κοπαδιών είναι σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ 61 ετών, καθώς οι αγρότες αγωνίζονται να ταΐσουν τα ζώα τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, «μία από τις χαμηλότερες συγκομιδές πατάτας που έχουν καταγραφεί» προκαλεί τεράστια ανησυχία:

Οι αγρότες του Ηνωμένου Βασιλείου παλεύουν με μία από τις χαμηλότερες συγκομιδές πατάτας που έχουν καταγραφεί μετά από ένα φθινόπωρο με έντονες βροχοπτώσεις, αυξάνοντας τους φόβους για τις προμήθειες για τα φετινά χριστουγεννιάτικα δείπνα και όχι μόνο.

Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης ότι τα σούπερ μάρκετ μπορεί να αναγκαστούν να αυξήσουν τις εισαγωγές λαχανικών όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, αυξάνοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του χριστουγεννιάτικου γεύματος. Θα μπορούσαν να ψάξουν τόσο μακριά όσο η Αίγυπτος για πατάτες από το επόμενο έτος.

Στη Γαλλία, οι αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αναζωπύρωση της γρίπης των πτηνών:

Η Γαλλία αύξησε το επίπεδο κινδύνου της γρίπης των πτηνών σε «υψηλό» από «μέτριο» την Τρίτη, μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων της νόσου, αναγκάζοντας τα πτηνοτροφεία να κρατούν τα πτηνά σε εσωτερικούς χώρους για να περιορίσουν την εξάπλωση του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού.

Η απόφαση του υπουργείου Γεωργίας δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα την Τρίτη.

Η γρίπη των πτηνών, κοινώς γνωστή ως γρίπη των πτηνών, έχει οδηγήσει στη θανάτωση εκατοντάδων εκατομμυρίων πτηνών παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια.

Η πανδημία της γρίπης των πτηνών έχει ήδη εξαφανίσει περισσότερα από εκατό εκατομμύρια κοτόπουλα και γαλοπούλες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη μαζί, και τώρα έχει επιστρέψει με μεγάλο τρόπο.

Ποια είναι λοιπόν η ουσία;

Η ουσία είναι πως οι παγκόσμιες προμήθειες τροφίμων θα γίνουν ακόμη πιο στενές και η καταστροφική παγκόσμια επισιτιστική κρίση για την οποία προειδοποιούσα στα βιβλία μου έχει ήδη ξεκινήσει.

Ένα στα πέντε παιδιά των ΗΠΑ δεν έχει ήδη αρκετό φαγητό για να φάει και αυτός ο αριθμός αναπόφευκτα θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο καθώς αυτή η παγκόσμια επισιτιστική κρίση εξελίσσεται σιγά σιγά σε πραγματικό παγκόσμιο λιμό.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail