Τα επακόλουθα της Ουκρανίας: Η Γερμανία δεν μπορεί να επιβιώσει για περισσότερο από 2 ημέρες σε έναν πόλεμο

Η Bundeswehr, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας, αντιμετωπίζει σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις που απορρέουν από τις συνεχιζόμενες προμήθειες υλικού και πυρομαχικών στο Κίεβο, σύμφωνα με τον Γιόχαν Βαντεφούλ, βουλευτή του κόμματος της αντιπολίτευσης Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU). Οι παρατηρήσεις του Wadephul συμπίπτουν με το δημόσιο αίσθημα, καθώς μια πρόσφατη ανακάλυψη αποκαλύπτει ότι σχεδόν οι μισοί Γερμανοί επιθυμούν τη διάλυση της κυβέρνησης συνασπισμού.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Επισημαίνοντας τον αντίκτυπο αυτών των διατάξεων, ο Wadephul υπογραμμίζει ένα κρίσιμο ζήτημα. Λέει: "Οι κρίσιμες [γερμανικές] μονάδες στρατευμάτων μπορούν να αντέξουν το πολύ δύο ημέρες σε μια μάχη [λόγω αυτών των ελλείψεων]. Και αυτό είναι ένα καταστροφικό εύρημα συνολικά", δήλωσε ο Wadephul. "Όποιος μιλάει έστω και για ετοιμότητα για πόλεμο, αλλά περιμένει από την Bundeswehr να είναι τουλάχιστον έτοιμη να υπερασπιστεί τον εαυτό της, θα έπρεπε να έχει διασφαλίσει πως δε θα συμβεί μια τόσο άσχημη κατάσταση. Δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο".

Ο Wadephul επέκρινε τον υποτονικό ρυθμό ενίσχυσης της πολεμικής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, αποδίδοντας ευθύνες στον Γερμανό υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους για τις συνθήκες που επικρατούν. Στηλιτεύει την αφθονία της μεγαλόστομης ρητορικής χωρίς ουσιαστικές προσπάθειες για τη διόρθωση της τρέχουσας κατάστασης.

Ο πολιτικός υποστηρίζει ότι η Bundeswehr δεν έχει ακόμη φτάσει σε ένα αποφασιστικό σημείο καμπής στις προσπάθειές της να ενισχύσει τις δυνατότητές της. Επισημαίνει μια ανησυχητική πτυχή: "Ακόμα και όταν πρόκειται για προμήθειες αντικατάστασης, η Bundeswehr έχει στην πραγματικότητα απώλειες. Όσο σωστές και αν είναι οι δωρεές προς την Ουκρανία όσον αφορά το υλικό και τα πυρομαχικά, στην τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει αντιστάθμιση", δήλωσε ο Wadephul. "Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερα [όπλα] από όσα είχαμε".

Οι εκφράσεις ανησυχίας του Wadephul σχετικά με την αποδυναμωμένη κατάσταση της Bundeswehr ευθυγραμμίζονται με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις του Gunnar Groebler, διευθύνοντος συμβούλου του γερμανικού χαλυβουργικού γίγαντα Salzgitter Steel. Ο Groebler προειδοποίησε για τις πιθανές συνέπειες της συνεχιζόμενης μετανάστευσης εταιρειών μακριά από τη Γερμανία, σηματοδοτώντας τον κίνδυνο αποβιομηχάνισης. Ο ίδιος αποδίδει την τάση αυτή εν μέρει στην απόρριψη των ρωσικών ενεργειακών εισαγωγών από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνέβαλε στην επιδείνωση του βιομηχανικού οικονομικού κλίματος εντός της χώρας.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν τις ανησυχίες που εξέφρασε το Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, αποκαλύπτοντας πως το 32% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα κλίνουν προς τις ξένες επενδύσεις λόγω ανησυχιών σχετικά με τη διαθεσιμότητα προσιτού ρωσικού φυσικού αερίου στο μέλλον. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας της Γερμανίας, σε συνέντευξή του στους Financial Times, τόνισε την ανάγκη οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας να αγκυροβολήσουν στη χώρα, ώστε να αποτραπεί η σταδιακή αποβιομηχάνιση της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Ο Groebler προειδοποίησε ότι η αποχώρηση βασικών προμηθευτών πρώτων υλών, όπως οι παραγωγοί χάλυβα και χημικών προϊόντων, από τη Γερμανία λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους ενέχει σημαντικό κίνδυνο διάλυσης ολόκληρης της βιομηχανικής αλυσίδας αξίας.

Οι οικονομολόγοι, που αναφέρονται στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρουν μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο, με προβλεπόμενη πρόσθετη μείωση κατά 0,1% μέχρι το τέλος του 2023. Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που περιορίζει την κυβέρνηση από την ανάληψη νέων χρεών, έχει προκαλέσει πάγωμα των δημόσιων δαπανών.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του κοινωνιολογικού ινστιτούτου Civey για λογαριασμό του γερμανικού περιοδικού Focus, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί υποστηρίζουν τη διάλυση της σημερινής κυβέρνησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Επιπλέον, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων θεωρεί τον Σολτς υπεύθυνο για τον ανασταλμένο προϋπολογισμό, προσθέτοντας στην επικρατούσα δυσαρέσκεια του πληθυσμού.

Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ένα σημαντικό συναίσθημα μεταξύ των ερωτηθέντων, με το 49% να εκφράζει την επιθυμία να διαλυθεί η κυβέρνηση "συνασπισμού των φαναριών" υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του Scholz, του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (FDP) και των Πρασίνων. Αντ' αυτού, τα άτομα αυτά υποστηρίζουν πως το SPD πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις του με τη Γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και τη Βαυαρική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες, συνολικά 48%, αποδίδουν τις προκλήσεις του συνασπισμού στο έλλειμμα δισεκατομμυρίων ευρώ του γερμανικού προϋπολογισμού. Το έλλειμμα αυτό προέκυψε μετά από δικαστική απόφαση που έκρινε παράνομη την αναδιανομή κονδυλίων από μη διεκδικούμενα δάνεια προηγούμενων ετών. Κατά συνέπεια, το υπουργικό συμβούλιο έχει χάσει την εμπιστοσύνη του 64% του πληθυσμού που συμμετείχε στην έρευνα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail