Η ΕΕ θα παρακάμψει το βέτο για βοήθεια ύψους 20 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - FT

pixabay / Dusan_Cvetanovic
Freepen.gr - Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να διερευνά έναν τρόπο για να παρακάμψει την αντίθεση της Ουγγαρίας στη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας, ανέφεραν οι Financial Times την Τρίτη. Η προτεινόμενη παράκαμψη περιλαμβάνει την παροχή εγγυήσεων από μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ στον προϋπολογισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανειστεί έως και 20 δισεκατομμύρια ευρώ (22 δισεκατομμύρια δολάρια) για το Κίεβο το επόμενο έτος.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ουγγαρία άσκησε βέτο σε ένα τετραετές πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, ωθώντας τις Βρυξέλλες να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής του Φεβρουαρίου 2024.

Ανώνυμοι παράγοντες του προσωπικού της ΕΕ φέρονται να δήλωσαν στους Financial Times ότι αυτό το μοντέλο χρέους θεωρείται η πιο πρακτική επιλογή μεταξύ πολλών που εξετάζονται. Η ΕΕ είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν μια παρόμοια δομή το 2020 για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για τα κράτη μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Αν και οι συγκεκριμένοι όροι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, το σχέδιο δεν θα απαιτήσει οικονομικές εγγυήσεις από όλα τα κράτη μέλη, αλλά μόνο από εκείνα που έχουν κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα, παρακάμπτοντας έτσι την ανάγκη για ομόφωνη στήριξη.

Οι FT επικαλούνται έναν αξιωματούχο που σημειώνει, ωστόσο, ότι ενώ δεν υπάρχει "τεχνικό πρόβλημα" στο δρόμο του σχεδίου, μπορεί να αποδειχθεί "πιο περίπλοκο" πολιτικά.

Μια άλλη επιλογή που συζητείται περιλαμβάνει την παράταση της υφιστάμενης δομής χρηματοδότησης που χρησιμοποιείται το τρέχον έτος για έως και ένα επιπλέον έτος. Παρά τις σκέψεις αυτές, σύμφωνα με τους FT, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να διατηρεί την ελπίδα πως το αρχικό πακέτο των 50 δισ. ευρώ θα εγκριθεί, με στόχο να παράσχει χρηματοδότηση στο Κίεβο το αργότερο μέχρι το Μάρτιο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail