"Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις καταρρέουν" - Οι γερμανικές πτωχεύσεις αυξάνονται κατακόρυφα το 2023

pixabay / UNLIKE_YOU_PHOTOGRAPHY
Freepen.gr - Η οικονομία της Γερμανίας συνεχίζει την καθοδική της πορεία, καθώς οι πτωχεύσεις θα εκτοξευθούν το 2023, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού πιστοληπτικής αξιολόγησης Creditreform.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξαν 18.100 περιπτώσεις πτώχευσης, που αντιπροσωπεύουν αύξηση 23,5% σε σχέση με πέρυσι.

"Όλο και περισσότερες εταιρείες καταρρέουν υπό το συνεχές βάρος των υψηλών τιμών ενέργειας και της στροφής των επιτοκίων", δήλωσε ο Patrik-Ludwig Hantzsch, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Creditreform.

Η Creditreform αναφέρει πως η οικονομική ζημία από τις αθετήσεις ανέρχεται σε 34 δισ. ευρώ για τους πιστωτές, πράγμα που σημαίνει ότι 205.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν ή έχουν ήδη χαθεί, 30.000 περισσότερες από πέρυσι.

Η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες αντιξοότητες από την κρίση του Κόβιντ-19, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα υψηλά επιτόκια και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια έχουν επιβαρύνει πολλούς καταναλωτές και επιχειρήσεις με τεράστιο κόστος.

Επίσης, δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες στον ορίζοντα, με το γερμανικό μέσο ενημέρωσης Tagesspiegel να γράφει: "Δε διαφαίνεται βελτίωση της κατάστασης".

Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο αριθμός των πτωχεύσεων ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και το 2009- ωστόσο, ο Hantzsch από την Creditreform προειδοποιεί πως σε αντίθεση με τότε, αυτή τη φορά δε διαφαίνεται στον ορίζοντα φάση ανάκαμψης. Λόγω "των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις - επιβαρύνσεις όπως το κόστος του "πράσινου" μετασχηματισμού, η έλλειψη ψηφιοποίησης, η έλλειψη εργαζομένων και τα υψηλά επιτόκια - δεν υπάρχει καμία ένδειξη βελτίωσης".

Η Creditreform αναφέρει ότι οι κατασκευές είχαν τις περισσότερες πτωχεύσεις από κάθε άλλο κλάδο, όπου σημειώθηκε αύξηση 20,8%. Ωστόσο, άλλοι κλάδοι σημείωσαν ακόμη μεγαλύτερο άλμα, αν και ο συνολικός αριθμός των πτωχεύσεων ήταν ακόμη χαμηλότερος. Στον τομέα των υπηρεσιών, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 22,5 τοις εκατό, το εμπόριο σημείωσε αύξηση 26 τοις εκατό και η μεταποίηση επλήγη με αύξηση 30,2 τοις εκατό. 

Η Γερμανία βιώνει επί του παρόντος ύφεση, αλλά η κρίση συσσωρεύεται με την πάροδο των ετών για πολλές εταιρείες, δήλωσε ο Hantzsch.

"Πολλές εταιρείες που είναι τώρα αφερέγγυες έχουν παλέψει εδώ και χρόνια με πολλαπλές κρίσεις όπως ο κορωνοϊός, ο πληθωρισμός και η έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων", είπε. "Ως δείκτης υστέρησης, τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τώρα τη στενή διαδοχή των κρίσεων τα τελευταία χρόνια".

Οι εταιρείες που είναι πιο πιθανό να πτωχεύσουν είναι εκείνες με 10 ή λιγότερους υπαλλήλους, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% του συνολικού μεριδίου το 2023, σύμφωνα με την εφημερίδα Welt της Γερμανίας. Ωστόσο, ο αριθμός των πτωχεύσεων μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που διαθέτουν περισσότερους από 250 υπαλλήλους έχει επίσης εκτοξευθεί κατά 50 τοις εκατό, πηγαίνοντας από 60 το 2022 σε 90 το 2023. Για τις εταιρείες με 51 έως 250 υπαλλήλους, αυτές είδαν τον αριθμό των πτωχεύσεων να αυξάνεται από 370 σε 650, δηλαδή αύξηση σχεδόν 76%.

Αρκετές μεγάλες εταιρείες έχουν πτωχεύσει το 2023, μεταξύ των οποίων εταιρείες λιανικής πώλησης ενδυμάτων όπως η Peek & Cloppenburg και η Gerry Weber, ενώ η εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών Haba κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, έκλεισε ένα μεγάλο εργοστάσιο και μείωσε το 40% των θέσεων εργασίας της, αναφέρει η Zeit.

* πληροφορίες REMIX

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail