Το ταμείο για τα όπλα της Ουκρανίας θα εξαντληθεί στις 30 Δεκεμβρίου, υποστηρίζει το Πεντάγωνο

Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για τον ανεφοδιασμό όπλων για την Ουκρανία θα εξαντληθούν έως τις 30 Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο επιστολή του ελεγκτή του Πενταγώνου Μάικλ ΜακΚορντ που εστάλη σε μέλη του αμερικανικού κοινοβουλίου. Παράλληλα, το ΔΝΤ ανακοίνωσε πως η Ουκρανία μπορεί να αντέξει μόνο "μερικούς μήνες" χωρίς δυτική οικονομική στήριξη.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Για πρώτη φορά, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ακριβή ημερομηνία εξάντλησης των πόρων που προορίζονται για την στήριξη του Κιέβου, σύμφωνα με το Bloomberg. Το εναπομείναν ποσό, που εκτιμάται σε 1,07 δισ. δολάρια, θα περιλαμβάνει διάφορες αγορές όπλων και εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την επιστολή του McCord, 635 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για την αγορά πυραύλων, ενώ 210 εκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για βλήματα υψηλής εκρηκτικότητας 155 χιλιοστών M795, καθώς και για πυροκροτητές για τα θραυσματικά βλήματα. Επιπλέον, 129 εκατομμύρια δολάρια θα κατευθυνθούν στη διαβαθμισμένη χρηματοδότηση του Ναυτικού σε άλλους τύπους πυραύλων.

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει 17 εκατομμύρια δολάρια για την αντικατάσταση ακουστικών αισθητήρων που παραδόθηκαν στην Ουκρανία, 4,3 εκατομμύρια δολάρια για την αντικατάσταση τακτικών οχημάτων, μεταλλικών φρακτών και εμποδίων για την Πολεμική Αεροπορία και 737.000 δολάρια για την απόκτηση μπουφάν παραλλαγής για την Πολεμική Αεροπορία.

Ο McCord τόνισε στην επιστολή ότι μόλις διατεθούν αυτά τα κονδύλια, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ θα έχει εξαντλήσει τους διαθέσιμους πόρους για να βοηθήσει τον ουκρανικό στρατό.

Στις 18 Δεκεμβρίου, ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως η Ουάσινγκτον θα ανακοινώσει ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία στα τέλη Δεκεμβρίου, το οποίο θα είναι και το τελευταίο. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει τα υπόλοιπα κεφάλαια για να βοηθήσουν την Ουκρανία να αναπληρώσει τα στρατιωτικά της αποθέματα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ ανέφερε νωρίτερα αυτό το μήνα πως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της δικής της ετοιμότητας για μάχη και της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε σχέση με τέτοιου είδους μεταφορές, η Ρωσία έχει ήδη στείλει σημείωμα στο ΝΑΤΟ με το οποίο προειδοποιεί για τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως οποιαδήποτε αποστολή που περιέχει όπλα προς το Κίεβο θα θεωρηθεί νόμιμος στόχος, ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι δυτικές χώρες "παίζουν με τη φωτιά" παρέχοντας στρατιωτικούς πόρους. Ο Λαβρόφ κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, όχι μόνο με την προμήθεια όπλων αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Εν τω μεταξύ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε για δυσκολίες στη χρηματοδότηση του Κιέβου. Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αναφέρεται στις 17 Δεκεμβρίου στη βρετανική εφημερίδα Financial Times, η Ουκρανία μπορεί να αντέξει την απουσία εξωτερικής οικονομικής βοήθειας μόνο για "μερικούς μήνες" και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ αποτύχουν να επιλύσουν το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Η Georgieva δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας θα πληγεί εάν η χώρα αναγκαστεί να προσαρμοστεί στην απουσία νέας οικονομικής βοήθειας. Η ίδια προειδοποίησε για τις συνέπειες πολιτικών όπως το τύπωμα χρήματος, τις οποίες το Κίεβο θα αναγκαστεί να ακολουθήσει σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων.

"Αυτό που είναι σημαντικό είναι να μην παραταθεί αυτή η περίοδος, διότι τότε θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Ουκρανία να προσαρμοστεί", επισήμανε η ίδια κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Νότια Κορέα.

Η Γκεοργκίεβα διαβεβαίωσε πως θα συνεχιστούν οι εργασίες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη σχετικά με νέα πακέτα βοήθειας και πως "τελικά" παραμένει "αισιόδοξη ότι θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση". 

Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό Κογκρέσο απέτυχε να εγκρίνει στις 13 Δεκεμβρίου ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, ακόμη και αφού ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε στην Ουάσινγκτον για να ασκήσει πιέσεις στους νομοθέτες. Επιπλέον, σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο χρηματοδότησης τετραετούς διάρκειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν άσκησε βέτο στην πρόταση.

Το ερώτημα παραμένει τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η χρηματοδότηση για την Ουκρανία, καθώς υπάρχει μικρή ελπίδα πως οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να αντιστρέψουν τη δύσκολη θέση τους, ειδικά όταν η Ρωσία αποφασίσει να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση, κάτι που δεν έχει κάνει για ολόκληρο το 2023, καθώς αντίθετα διατήρησε τις δυνάμεις της και απέκρουσε πλήρως την πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του καλοκαιριού με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ. Αν και αναμένεται ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα στείλουν τελικά περισσότερα χρήματα, είναι πολύ απίθανο να έχουν μεγάλο αντίκτυπο για να αλλάξουν τον πόλεμο υπέρ της Ουκρανίας, ειδικά όσο περισσότερο καθυστερεί.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail