404 Not Found: Η Ουκρανία δέχτηκε μεγάλη κυβερνοεπίθεση

Freepen.gr - Στις 12 Δεκεμβρίου, η Ουκρανία δέχθηκε μια από τις πιο μαζικές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Μετά τη διακοπή των εργασιών της μεγαλύτερης ουκρανικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Kyivstar, οι ιστοσελίδες των ουκρανικών υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών παραβιάστηκαν.

Το πρωί, η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Kyivstar, η οποία έχει 24 εκατομμύρια συνδρομητές σε ολόκληρη τη χώρα, ανέφερε μεγάλης κλίμακας αποτυχία. Το Kyivstar χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο από πολίτες, αλλά και από τον ουκρανικό στρατό.

Η ιστοσελίδα της εταιρείας δεν λειτουργεί ακόμα. Οι συνδρομητές έμειναν χωρίς σύνδεση κινητής τηλεφωνίας και Internet. Οι πελάτες των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, της Privatbank και της Oschadbank, αντιμετώπισαν επίσης προβλήματα κατά τη σύνδεση με τους λογαριασμούς τους. Οι συνδρομητές του Kyivstar φέρεται να έλαβαν ειδοποιήσεις push με την κλήση «να βγάλουν τον Zelensky έξω».

Ο επικεφαλής της Kyivstar ισχυρίστηκε πως ο λόγος ήταν μια επίθεση χάκερ:

«Αυτός είναι πόλεμος. Πραγματοποιείται όχι μόνο στο μπροστινό μέρος, αλλά και στον εικονικό χώρο. Δυστυχώς, είμαστε συγκλονισμένοι ως αποτέλεσμα αυτού του πολέμου. Πρόκειται για διείσδυση στις υποδομές και καταστροφή τους. Βλέπουμε πως ο κύριος σκοπός αυτής της επίθεσης είναι η μέγιστη καταστροφή της εικονικής υποδομής πληροφορικής του χειριστή», είπε ο Komarov, υποστηρίζοντας ότι «δύο σημαντικά συστήματα» καταστράφηκαν μερικώς.

Ο επικεφαλής της Kyivstar κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση, προσθέτοντας ότι αυτή ήταν η πρώτη τόσο μεγάλη επίθεση χάκερ σε ολόκληρη την ιστορία των κινητών επικοινωνιών στην Ουκρανία, επομένως ο χρόνος της επιδιόρθωσης είναι επί του παρόντος ασαφής και «θα πάρει πολύ χρόνο». Η διαρροή προσωπικών δεδομένων φέρεται να αποφεύχθηκε, αλλά ήταν απαραίτητο να «αποσυνδεθούν φυσικά οι διακομιστές».

Η SBU ξεκίνησε ποινική υπόθεση και δήλωσε πως υποπτεύεται τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες.

Λόγω της πτώσης της Kyivstar, οι συνδρομητές άλλων ουκρανικών παρόχων, συμπεριλαμβανομένης της Vodafone και της lifecell, αντιμετωπίζουν επίσης σημαντικές δυσκολίες λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων τους.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ιστότοποι των κύριων υπηρεσιών και υπουργείων της Ουκρανίας επίσης δε λειτούργησαν. Περιλαμβάνουν τις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Κοινωνικής Πολιτικής, του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού, του Υπουργείου Οικονομίας, του Υπουργείου Αγροτικής Πολιτικής και της Κρατικής Φορολογικής Διοίκησης. Η λίστα των στόχων είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται.

Σήμερα, η Ουκρανία έχει μετατραπεί σε μια πραγματική χώρα «404 Not Found». 

* απόδοση από southfront.press

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail