Αποκαλύφθηκε το 43λεπτο βίντεο με τις φρικαλεότητες της Χαμάς από το Ισραήλ

Από τις ιδιωτικές προβολές μέχρι τις παραποιήσεις στα μέσα ενημέρωσης και τα ξεκάθαρα ψέματα, ο ισραηλινός στρατός επιστρατεύει όλα τα μέσα στην προπαγάνδα του για να δικαιολογήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Γάζας

Καθώς εκτυλίσσεται ο τρίτος μήνας από την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου "Al-Aqsa Flood" υπό την ηγεσία της Χαμάς και την απάντηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με καμένη γη, είναι προφανές ότι όλα δεν εξελίσσονται όπως τα σχεδίαζε το Τελ Αβίβ. Τόσο στο έδαφος όσο και στον διαδικτυακό πόλεμο προπαγάνδας, οι ισχυρισμοί του Ισραήλ διαψεύδονται συνεχώς και εκτίθενται ως ψεύτικες ειδήσεις.

William Van Wagenen - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπό εξέταση βρίσκεται τώρα το πολυδιαφημισμένο 43λεπτο βίντεο-σύνθεση των γεγονότων της 7ης Οκτωβρίου, το οποίο ο ισραηλινός στρατός πρόβαλε αποκλειστικά για επιλεγμένους δημοσιογράφους και αξιωματούχους. Το υλικό υποτίθεται ότι δείχνει τις "χειρότερες φρικαλεότητες" που διαπράχθηκαν εκείνη την ημέρα - πράξεις που το Ισραήλ λέει πως είναι πολύ βίαιες για να τις δει το ευρύ κοινό.

Όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε 100 διεθνείς εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης στις 23 Οκτωβρίου, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari έκανε παραλληλισμούς μεταξύ της Χαμάς και του ISIS. Δήλωσε ότι η Χαμάς είχε:

"Αποφάσισε να διαπράξει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ... να βιάζει, να σκοτώνει αδιακρίτως, να αποκεφαλίζει ανθρώπους. Και ναι ... και μωρά. Και το έκαναν αυτό με πλήρη κατανόηση του τι έκαναν και τι θα συμβεί μετά στη Γάζα ως συνέπεια". 

Αλλά τώρα ο διακεκριμένος δημοσιογράφος του Guardian, Owen Jones, ο οποίος παρακολούθησε το υλικό σε μια ιδιωτική προβολή, εμφανίστηκε για να πει ότι το βίντεο όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται σε αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά χρησιμοποιείται σκόπιμα για να δικαιολογήσει την τρομακτική επίθεση του Ισραήλ κατά των αμάχων της Γάζας.

Φρικτές σκηνές

Το γεγονός πως ο Τζόουνς είναι ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που αμφισβητούν την αφήγηση του βίντεο από το Ισραήλ μιλάει για το πόσο προσεκτικά ο ισραηλινός στρατός έχει ελέγξει τη λίστα των προσκεκλημένων του και έχει περιορίσει τις προσκλήσεις σε μια έμπιστη κλίκα VIP.

Όπως και πολλοί άλλοι, ο συνάδελφος του Όουεν στον Guardian, ο Ρόρι Κάρολ, ο οποίος έγραψε για το υλικό μετά την πρώτη προβολή του σε στρατιωτική βάση στο Τελ Αβίβ, απήγγειλε υπάκουα την ισραηλινή αφήγηση χωρίς να αμφισβητήσει τον σκοπό της. Αν και δεν είναι σαφές αν ο ίδιος ο Κάρολ είδε το βίντεο, απαριθμεί μερικές πραγματικά φρικιαστικές σκηνές που " έκαναν κάποιους δημοσιογράφους να δακρύσουν" και "περιλάμβαναν τη δολοφονία παιδιών και τον αποκεφαλισμό ορισμένων θυμάτων".

Ο μόνος υπαινιγμός του Carroll για ένα πιθανό κίνητρο πίσω από το βίντεο του ισραηλινού στρατού βρίσκεται στην προτελευταία παράγραφο: "Η προβολή έγινε εν μέσω ανανεωμένων εκκλήσεων προς το Ισραήλ να σταματήσει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, οι οποίοι σκότωσαν τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιους τις τελευταίες 24 ώρες", ενώ προσθέτει ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 5.000 Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων 2.055 παιδιών, από τις 7 Οκτωβρίου.

Αλλά όταν ο συνάδελφος δημοσιογράφος του Guardian, Owen Jones, απέκτησε τελικά πρόσβαση στο βίντεο ένα μήνα αργότερα, βρήκε πολλές αντιφάσεις στους ισχυρισμούς του ισραηλινού στρατού.

Ο Τζόουνς αναγνώρισε τη φρικιαστική φύση πολλών σκηνών στο βίντεο, όπως ένας μαχητής της Χαμάς που χρησιμοποιεί χειροβομβίδα για να σκοτώσει έναν πατέρα και να τραυματίσει τους δύο μικρούς του γιους, και ένας άλλος που αποκεφαλίζει βάναυσα έναν Ταϊλανδό εργάτη γης με ένα εργαλείο κήπου. Ωστόσο, οι πιο προβεβλημένοι ισχυρισμοί του Ισραήλ απουσίαζαν επιδεικτικά. Ο Τζόουνς εξηγεί ότι,

"Μας είπαν για αποκεφαλισμούς μεγάλης κλίμακας, συμπεριλαμβανομένων 40 μωρών ... [Αλλά] δεν βλέπουμε να σκοτώνονται παιδιά ... Αν υπήρξαν βασανιστήρια, δε δίνονται αποδείξεις ... Αν διαπράχθηκαν βιασμοί και γενετήσια βία, δεν το βλέπουμε ούτε αυτό στα πλάνα".

Ομοίως, ο συνάδελφος του Jones στον Guardian είχε γράψει ότι το υλικό έδειχνε τους επιτιθέμενους της Χαμάς να μπαίνουν σε ένα σπίτι και να σκοτώνουν ένα μικρό κορίτσι, ίσως 7 ετών, το οποίο βρήκαν να κρύβεται κάτω από ένα τραπέζι. Όμως ο Jones επιβεβαίωσε πως στο βίντεο της προβολής που παρακολούθησε δεν υπήρχε τέτοιο υλικό που να δείχνει τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού.

Ο Τζόουνς δηλώνει επίσης ότι το βίντεο περιλάμβανε ηχογράφηση ενός μαχητή της Χαμάς ο οποίος τηλεφωνεί στη μητέρα του από το τηλέφωνο ενός από τα ισραηλινά θύματά του, καυχιέται σε αυτήν πως σκότωσε "δέκα Εβραίους".

Ωστόσο, ο Jones σημειώνει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει ήδη δημοσιεύσει ηχητικές καταγραφές "των οποίων η αλήθεια έχει αμφισβητηθεί από εμπειρογνώμονες" για να ενισχύσει την προπαγάνδα του από τις 7 Οκτωβρίου. Για παράδειγμα, το Ισραήλ παρήγαγε βολικά αμφίβολες ηχογραφήσεις που βοηθούσαν στην κάλυψη των βομβαρδισμών του εναντίον νοσοκομείων και ασθενοφόρων.

Υπεράσπιση των σφαγών του Ισραήλ

Δείχνοντας το υλικό μόνο σε επιλεγμένους δημοσιογράφους που θεωρούνται συμπαθείς προς το Ισραήλ, αντί να το δημοσιοποιήσει για ευρύτερο έλεγχο, ο ισραηλινός στρατός φαίνεται να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα δικά του εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Ο Τζόουνς δήλωσε ότι στον ίδιο και στους άλλους δημοσιογράφους "είπαν στην αρχή της προβολής πως το νόημα αυτής της άσκησης ήταν να μας ενθαρρύνουν να χρησιμοποιήσουμε τις πλατφόρμες μας για να υπερασπιστούμε την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα".

Πρόκειται για μια σοκαριστική οδηγία του ισραηλινού στρατού, την οποία εκατοντάδες άλλοι δημοσιογράφοι δεν μπήκαν στον κόπο να αποκαλύψουν στο παγκόσμιο κοινό τους.

Αλλά ο Τζόουνς αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του για αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας αντ' αυτού ότι: "Η παρακολούθηση αυτής της ταινίας φρίκης, και είναι φρίκη, δεν με οδηγεί στο να θέλω να υποστηρίξω άλλες φρίκες".

Ο Τζόουνς εξήγησε ότι κατά την στιγμή της προβολής, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα είχε ήδη φτάσει περίπου τους 20.000, συμπεριλαμβανομένων 8.000 παιδιών. Ο Τζόουνς επεσήμανε πως μόνο ο αριθμός των παιδιών που είχε σκοτώσει το Ισραήλ στη Γάζα ήταν σχεδόν δέκα φορές μεγαλύτερος από τους 900 Ισραηλινούς πολίτες που φέρεται να είχε σκοτώσει η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Από αυτή την άποψη, ο Jones συμφώνησε με τον γιο της Vivian Silver, μιας καναδικής-ισραηλινής γυναίκας που θεωρήθηκε ότι απήχθη από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αλλά αργότερα βρέθηκε νεκρή. Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με τις ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης στη Γάζα, απάντησε: "Όχι, δε νομίζω πως μπορείς να θεραπεύσεις τον πόνο με περισσότερο πόνο".

Αλλά η ιδιωτική προβολή των επιθέσεων της Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό στις 7 Οκτωβρίου είχε έναν επιπλέον στόχο.

Ο Eylon Levy, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το βίντεο προβλήθηκε για να αντιμετωπιστεί το "φαινόμενο άρνησης του Ολοκαυτώματος" σχετικά με το μέγεθος των φρικαλεοτήτων της Χαμάς. Ο Levy ανησυχούσε πως η προπαγάνδα του Ισραήλ είχε ήδη χάσει την αξιοπιστία της, ακόμη και μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και δυτικών δημοσιογράφων.

Ο ισχυρισμός ότι η Χαμάς αποκεφαλίζει σε ευρεία κλίμακα παιδιά ξεκίνησε στις 10 Οκτωβρίου, όταν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος i24, ο οποίος θεωρείται πως βρίσκεται κοντά στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε ότι "ορισμένοι στρατιώτες αναφέρουν πως βρήκαν μωρά με κομμένα κεφάλια, ολόκληρες οικογένειες πυροβολημένες στα κρεβάτια τους. Πολλά μωρά και μικρά παιδιά έχουν μεταφερθεί σε φορεία - μέχρι στιγμής".

Αυτό συγχωνεύτηκε με έναν άλλο ανεπιβεβαίωτο ισχυρισμό του πρακτορείου ότι η Χαμάς σκότωσε 40 παιδιά για να γίνουν 40 αποκεφαλισμένα μωρά.

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως οι ισχυρισμοί δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, αλλά ζήτησε από τους δημοσιογράφους να τους πιστέψουν ούτως ή άλλως. "Δεν μπορούσαμε να το δούμε με τα μάτια μας, αλλά προφανώς, συνέβη... Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν", δήλωσε στο Intercept στις 11 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επανέλαβε μάλιστα τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι οι Ισραηλινοί του έδειξαν "επιβεβαιωμένες φωτογραφίες τρομοκρατών που αποκεφαλίζουν παιδιά". Αλλά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευκρίνισε αργότερα πως ούτε ο πρόεδρος ούτε Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δει εικόνες ή είχαν ακούσει ανεξάρτητα επιβεβαιωμένες αναφορές για αποκεφαλισμένα παιδιά.

Στάχτες και οστά

Την εποχή της πρώτης προβολής του βίντεο, οι Ισραηλινοί εκπρόσωποι Levy και Hagari αντιμετώπιζαν επίσης τις επιπτώσεις από τις αναφορές των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης που έδειχναν ότι, εκτός από τους νεκρούς της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πολλοί Ισραηλινοί πολίτες και στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από τον ίδιο τον στρατό.

Για να ανακτήσει τον έλεγχο των στρατιωτικών βάσεων και των οικισμών που είχαν καταληφθεί από την αντίσταση και για να τους εμποδίσει να πάρουν αιχμάλωτους στρατιώτες και πολίτες πίσω στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε συντριπτική δύναμη πυρός, συμπεριλαμβανομένων οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Zik, ελικοπτέρων Apache και αρμάτων Merkava. Σύμφωνα με την οδηγία του Αννίβα, οι κατοχικές δυνάμεις κατέσφαξαν πολλούς από τους δικούς τους πολίτες και στρατιώτες.

Το βίντεο που δείχνει τις ενέργειες της Χαμάς, κάποιες πραγματικές αλλά άλλες φανταστικές, ήταν επομένως απαραίτητο για να αποποιηθεί την ευθύνη για αυτούς τους θανάτους. Αυτό περιελάμβανε και την ευθύνη για τη δολοφονία του 12χρονου Liel Hetzroni.

Ο Naftali Bennett, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, εξέφρασε την οργή του για τον θάνατό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X, υποστηρίζοντας ότι "η Liel Hetzroni από το Kibbutz Beeri δολοφονήθηκε στο σπίτι της από τέρατα της Χαμάς".

Ωστόσο, Ισραηλινοί αυτόπτες μάρτυρες αποκάλυψαν πως το νεαρό κορίτσι, ο δίδυμος αδελφός της και η θεία της σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινών αρμάτων μάχης, μαζί με τουλάχιστον οκτώ άλλους αιχμαλώτους που είχαν οχυρωθεί σε ένα σπίτι με μαχητές της Χαμάς.

Όταν ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα του σώματος της Liel, παρέμειναν μόνο στάχτη και θραύσματα οστών.

Όμως ο Bennett χρησιμοποίησε τη φρίκη του θανάτου της Liel για να δικαιολογήσει περαιτέρω φρικαλεότητες στη Γάζα, ισχυριζόμενος: "Διεξάγουμε τον πιο δίκαιο πόλεμο: για να διασφαλίσουμε ότι αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί ποτέ".

Μόλις μία ημέρα μετά την ανάρτηση του Bennett για τη 12χρονο Liel, το Reuters ανέφερε τη δεινή θέση ενός τετράχρονου Παλαιστίνιου παιδιού, του Ahmed Shabat.

"Το αγόρι ζητάει συνεχώς τους γονείς του και θέλει να σηκωθεί και να περπατήσει, αλλά οι γονείς του είναι νεκροί και τα πόδια του έχουν ακρωτηριαστεί", μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε το σπίτι τους στην πόλη Beit Hanoun στη βόρεια Γάζα.

Η δύναμη της έκρηξης έριξε το αγόρι σε ένα γειτονικό σπίτι. Ο δίχρονος αδελφός του επέζησε από την ισραηλινή επίθεση, αλλά 17 μέλη της οικογένειας του αγοριού σκοτώθηκαν, πρόσθεσε το Reuters.

Ερασιτεχνικό και στραβό

Καθώς συνεχίζονται οι δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό, συνεχίζονται και οι προσπάθειές του να χειραγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης για να τις δικαιολογήσει.

Στις 28 Νοεμβρίου, ο Ishay Cohen του Kikar HaShabbat, ενός ειδησεογραφικού ιστότοπου των Χαρέντι, δημοσίευσε μια συνέντευξη με έναν ισραηλινό στρατιώτη που ισχυρίστηκε ότι "μωρά και παιδιά κρεμάστηκαν σε ένα σχοινί για τα ρούχα" από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Cohen διέγραψε αργότερα το βίντεο, καθώς ο ισχυρισμός δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, αλλά όχι πριν γίνει viral.

Ένας χρήστης του X επέκρινε τον Cohen, γράφοντας: "Πώς ανεβάζεις ένα τέτοιο βίντεο στο διαδίκτυο χωρίς να έχεις 100% βεβαιότητα; Γιατί όλα εδώ είναι ερασιτεχνικά και στραβά;"

Ο Cohen εξήγησε τους λόγους για το λάθος του, λέγοντας: "Ο Cohen δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει λάθος:

"Παραδέχομαι πως δεν θεώρησα απαραίτητο να ελέγξω την αλήθεια μιας ιστορίας που έφερε ένας αντισυνταγματάρχης, γενικός αξιωματικός της μεραρχίας της Γάζας... Γιατί ένας αξιωματικός του στρατού να επινοήσει μια τόσο φρικτή ιστορία; Έκανα λάθος".

Κατά τραγικό τρόπο, η ισραηλινή προπαγάνδα για να κερδίσει υποστήριξη για την επίθεσή της στη Γάζα έχει μέχρι στιγμής επιτυχία, τουλάχιστον με βάση την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας να καταστήσει το κράτος κατοχής υπεύθυνο για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει. Επιπλέον, παρά το ότι προσποιείται πως ανησυχεί για την προστασία της ζωής των Παλαιστινίων αμάχων, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παράσχει στο Ισραήλ περίπου 57.000 βλήματα πυροβολικού και 15.000 βόμβες, συμπεριλαμβανομένων 100 βομβών BLU-109, 2.000 λιβρών, που διασπούν τα καταφύγια από τις 7 Οκτωβρίου.

Η Wall Street Journal ανέφερε ότι σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, το Ισραήλ χρησιμοποίησε μια τέτοια βόμβα σε "μια επίθεση που ισοπέδωσε μια πολυκατοικία στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους".

Ενώ η τραγική δολοφονία 112 Ισραηλινών στο Κιμπούτς Μπε'ερί στις 7 Οκτωβρίου θα μείνει για καιρό στη μνήμη μας ως μέρος της "11ης Σεπτεμβρίου του Ισραήλ", η δολοφονία 100 Παλαιστινίων στην Τζαμπάλια στις 31 Οκτωβρίου βρέθηκε μόνο για λίγο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Γρήγορα ξεπεράστηκε τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες από σχεδόν καθημερινές πρόσθετες ισραηλινές σφαγές, τα βίντεο των οποίων ο καθένας μπορεί να δει ελεύθερα στο διαδίκτυο για τον εαυτό του - χωρίς να υπάρχουν προσκλήσεις για ιδιωτικές προβολές.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail