Πολιτική και αλαζονεία-κατανόηση της αποτυχίας των Μυστικών Υπηρεσιών του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

pixabay / edu_castro27
Ο Mehul Srivastava γνωστοποίησε μερικές σημαντικές ειδήσεις την περασμένη Παρασκευή στους Financial Times με αυτό το άρθρο, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες «απέρριψαν» τη λεπτομερή προειδοποίηση για επιδρομή της Χαμάς. Όταν μια εφημερίδα όπως οι Financial Times δίνει το πράσινο φως για ένα εκρηκτικό άρθρο που κατακεραυνώνει την τεράστια αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να θέσεις μερικά ερωτήματα. Ποιον ωφελεί αυτό; Ποιον βλάπτει; Και γιατί τώρα; Αυτό το άρθρο γράφτηκε με έναν αδιευκρίνιστο σκοπό.

Larry Johnson - sonar21.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα:

Ένας ανώτερος αξιωματικός της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών απέρριψε μια λεπτομερή προειδοποίηση που προέβλεπε την επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αποκαλώντας την "φανταστικό σενάριο", δήλωσαν δύο άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις. Οι φρουροί στα σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα, πολλοί από τους οποίους είναι γυναίκες στρατιώτες που παρακολουθούν και αναλύουν μια συνεχή ροή βίντεο και άλλων δεδομένων που συλλέγονται κοντά στον ηλεκτρονικό φράχτη που περιβάλλει τον θύλακα, έστειλαν μια λεπτομερή αναφορά εβδομάδες πριν από την επίθεση στον ανώτερο αξιωματικό των μυστικών υπηρεσιών στη νότια διοίκηση, είπαν και οι δύο άνθρωποι. . . .

"Αυτό είναι ένα φανταστικό σενάριο", απάντησε ο υψηλόβαθμος αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την περιγραφή των επικοινωνιών που μοιράστηκαν με τους Financial Times. Κανένα μέτρο δεν ελήφθη, είπε το άτομο. Το KAN, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ, μετέδωσε αργά την Πέμπτη λεπτομέρειες μιας παρόμοιας προειδοποίησης που έστειλαν χαμηλόβαθμοι στρατιώτες στους ανώτερούς τους. Το KAN πρόσθεσε πως η προειδοποίηση περιλάμβανε την πιθανότητα κατάρριψης ενός αεροσκάφους και την ανύψωση των σημαιών της Χαμάς πάνω από το ισραηλινό έδαφος. . . .

Τα δύο άτομα που γνωρίζουν τις επικοινωνίες δήλωσαν στους FT ότι οι συζητήσεις εντός της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με την αποτυχία να ενεργήσουν βάσει του υπομνήματος απηχούν εκείνες που έγιναν μετά τις αποτυχίες των μυστικών υπηρεσιών που προηγήθηκαν του πολέμου του 1973. Και οι δύο είπαν πως οι προειδοποιήσεις απορρίφθηκαν όχι μόνο επειδή προέρχονταν από χαμηλόβαθμους στρατιώτες, αλλά επειδή προσέκρουαν στην αυτοπεποίθηση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι είχε περιορίσει τη Χαμάς μέσω ενός τιμωρητικού αποκλεισμού, βομβαρδίζοντας τις στρατιωτικές της δυνατότητες και χρησιμοποιώντας βοήθεια και χρήματα ως μέσο κατευνασμού της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας.

Νομίζω πως αυτό ακούγεται αληθινό. Είναι η χειρότερη από τις "αποτυχίες των πληροφοριών", επειδή οι αναλυτές ανέφεραν με ακρίβεια και ορθά τα προειδοποιητικά σημάδια και η ανάλυσή τους αγνοήθηκε. Η αντίδραση του "υψηλόβαθμου αξιωματούχου των μυστικών υπηρεσιών" που απέρριψε τις αναφορές και την ανάλυση ως "φανταστικό σενάριο" δεν είναι ασυνήθιστη για ανώτερο προσωπικό των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Η αλαζονεία και η υπεροψία είναι ο τρόπος δράσης τους.

Αυτό που δεν περιγράφεται (τουλάχιστον όχι ακόμα) είναι αν ο Μπίμπι Νετανιάχου ενημερώθηκε ή όχι για αυτές τις προειδοποιήσεις. Εάν ενημερώθηκε και τάχθηκε με το μέρος του υψηλόβαθμου αξιωματούχου, τότε αυτή η είδηση δείχνει ότι τα μαχαίρια έχουν βγει για τον Μπίμπι και την κυβέρνησή του. Εάν ο Μπίμπι δεν ενημερώθηκε τότε πιστεύω πως αυτή η διαρροή αντικατοπτρίζει γνήσιο θυμό μεταξύ των κατώτερων βαθμίδων της Μοσάντ και της Μονάδας 8200 και θέλουν να βεβαιωθούν πως η ευθύνη πέφτει στην ηγεσία αυτών των δύο μονάδων. Αν αυτό ισχύει, μπορεί να υποδηλώνει ότι ο Bibi βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια και σκοπεύει να ρίξει το φταίξιμο στους αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών. Όλα αυτά σημαίνουν πως μια άσχημη, γραφειοκρατική μάχη ετοιμάζεται στην κοινότητα των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail