Θα πάρει η Ρωσία την Avdeyevka πάση θυσία;

Από τότε που απέτυχε η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του καθεστώτος του Κιέβου, η οποία υποτίθεται ότι θα "ανέτρεπε τα δεδομένα" και θα "οδηγούσε τις ρωσικές δυνάμεις πίσω από τα Ουράλια", η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας αγωνίζεται με νύχια και με δόντια για να δικαιολογήσει την αποτυχία, ενώ ορισμένοι επιδίδονται σε ευθεία άρνηση και προσπαθούν πεισματικά να την παρουσιάσουν ως υποτιθέμενη "νίκη". Ωστόσο, ο ίδιος ο μπροστάρης της νεοναζιστικής χούντας Volodymyr Zelensky μόλις παραδέχτηκε πως θα περάσουν στην άμυνα. Στην πραγματικότητα, αυτό δεν ήταν ούτε δική του απόφαση, ούτε των επικυρίαρχων του ΝΑΤΟ, αλλά η λογική συνέπεια της αποτυχημένης αντεπίθεσης. Καθώς το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να κρατηθεί όρθιο εν μέσω καταστροφικών απωλειών, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, καθώς και μιας χρόνιας έλλειψης σχεδόν όλων όσων απαιτούνται για τη διεξαγωγή ενός πολέμου, ο ρωσικός στρατός μετακινείται σιγά-σιγά από την ενεργή άμυνα και την άμυνα σε βάθος σε προσεκτικές και σταδιακές επιθετικές επιχειρήσεις.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Η διαδικασία αυτή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, αλλά ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη σε αρκετές σημαντικές κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της Avdeyevka, μιας πόλης περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια/βορειοδυτικά του Ντονέτσκ. Πριν από τον οργανωμένο από το ΝΑΤΟ πόλεμο που ξεκίνησε το 2014, αποτελούσε ουσιαστικά μέρος του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος του Ντονέτσκ. Ωστόσο, έκτοτε, το καθεστώς του Κιέβου τη μετέτρεψε σε προπύργιο από το οποίο συνεχίζει να βομβαρδίζει καθημερινά το Ντονέτσκ τα τελευταία σχεδόν δέκα χρόνια.

Η νεοναζιστική χούντα και το ΝΑΤΟ επένδυσαν τεράστιους πόρους για να μετατρέψουν την Avdeyevka σε ένα πραγματικό φρούριο, γεμάτο με πυροβολικό και διάφορους τύπους πυρομαχικών, απαραίτητους για να διατηρήσουν τις θανατηφόρες επιθέσεις στο Ντονέτσκ όσο το δυνατόν πιο τακτικές. Χιλιάδες άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα άμαχοι, έχουν σκοτωθεί, ενώ πολλοί περισσότεροι έχουν τραυματιστεί. Η ίδια η πόλη έμεινε χωρίς τους περισσότερους από τους κατοίκους της, καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου ανέλαβαν την εξουσία και την στρατιωτικοποίησαν σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα μετά την έναρξη της SMO (ειδική στρατιωτική επιχείρηση).

Έκτοτε, οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν τις εγκαταστάσεις πυροβολικού στην Avdeyevka για να αποτρέψουν τους σχεδόν συνεχείς βομβαρδισμούς. Η προσπάθεια ήταν σε μεγάλο βαθμό επιτυχής, αλλά η ανώτατη διοίκηση στη Μόσχα ήταν απρόθυμη να ξεκινήσει μαζικές επιθετικές επιχειρήσεις προς την περιοχή και για καλό λόγο. Συγκεκριμένα, η νεοναζιστική χούντα, με τη βοήθεια των καλύτερων ειδικών του ΝΑΤΟ, πέρασε σχεδόν μια δεκαετία χτίζοντας ένα περίτεχνο δίκτυο οχυρώσεων στο σύνολο του δυτικού τμήματος του Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένης της Αβντέγιεβκα. Μια σειρά σύνθετων οχυρών αυτού του είδους θα απαιτούσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και χιλιάδες κομμάτια εξοπλισμού διαφόρων ειδών συγκεντρωμένα στην περιοχή, ένα εξαιρετικά δύσκολο και επικίνδυνο έργο που θα είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες ρωσικές απώλειες. Μη θέλοντας να μετατρέψει την περιοχή σε άλλη μια κρεατομηχανή, η Μόσχα απλώς την κράτησε υπό έλεγχο αποτρέποντας τη συγκέντρωση οποιουδήποτε μεγάλου εχθρικού σχηματισμού (ιδίως πυροβολικού).

Αυτά θα έθεταν σε κίνδυνο όχι μόνο το Ντονέτσκ και τις γύρω περιοχές, αλλά το σύνολο της πρώτης γραμμής στο κεντρικό τμήμα της DNR. Ωστόσο, με την αποτυχία της αντεπίθεσης του καθεστώτος του Κιέβου, η κατάσταση άλλαξε δραστικά. Συγκεκριμένα, η Ρωσία όχι μόνο κατάφερε να αποκρούσει τις αποτυχημένες επιθέσεις προκαλώντας ανυπέρβλητες απώλειες στον εχθρό, με σχετικά αμελητέες απώλειες για την ίδια, αλλά και συγκέντρωσε σημαντικές δυνάμεις. Υποστηριζόμενη από τις ολοένα και πιο θανατηφόρες Αεροδιαστημικές Δυνάμεις των (VKS) και τις συνεχείς βελτιώσεις στον ηλεκτρονικό και μη επανδρωμένο πόλεμο, η Μόσχα ενίσχυσε εκθετικά τις δυνατότητες κρούσης της. Μαζί με τη μαζικά βελτιωμένη τακτική ISR (νοημοσύνη, επιτήρηση, αναγνώριση), αυτά τα χτυπήματα ακριβείας βοήθησαν το μηχανοκίνητο πεζικό να κάνει σταδιακές προόδους σε περιοχές γύρω από την Avdeyevka, θέτοντας τη φρουρά της νεοναζιστικής χούντας εκεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.

Θα μπορούσε να ειπωθεί πως ο ρωσικός στρατός προσπαθεί να επαναλάβει τη στρατηγική επιτυχία στο Artyomovsk (παλαιότερα γνωστό ως Bakhmut), όταν η εκεί φρουρά ηττήθηκε μετά από αρκετούς μήνες σκληρών μαχών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Avdeyevka δεν υπερασπίζεται από τα ιδεολογικά καθοδηγούμενα νεοναζιστικά τάγματα, αλλά από τις τακτικές μονάδες του καθεστώτος του Κιέβου. Αυτοί οι σχηματισμοί έχουν πολύ λιγότερα κίνητρα αντίστασης, ενώ ο εξοπλισμός και η εκπαίδευσή τους είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν είναι στο ίδιο επίπεδο. Επιπλέον, οι βαριές απώλειες έχουν καταστήσει σχεδόν αδύνατο για το Κίεβο να εξασφαλίσει την κατάλληλη εναλλαγή των μονάδων στην περιοχή, ενώ το αντίθετο ισχύει για τις ρωσικές δυνάμεις. Αυτό δίνει στη Μόσχα τη δυνατότητα να στέλνει φρέσκα στρατεύματα στη μάχη, ενώ οι αντίπαλοί τους είναι εξαντλημένοι από πάνω από 20 μήνες πολέμου βαριάς φθοράς στον οποίο δεν είχαν ποτέ κανενός είδους πλεονέκτημα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως η Ρωσία θα ρίξει άσκοπα μονάδες εφόδου στη φωτιά και θα τις θυσιάσει για μια προπαγανδιστική "νίκη".

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η Μόσχα δεν βιάζεται. Αντιθέτως, ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο βρίσκεται πλέον αντιμέτωπο με έναν ολοένα και πιο απογοητευμένο πληθυσμό, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, με πολλούς στην πολιτική Δύση να μιλούν για τη λεγόμενη "κόπωση της Ουκρανίας". Ρωσικές στρατιωτικές πηγές, όπως το κανάλι Telegram "Operation Z: War Correspondents of the Russian Spring", αναφέρουν εκτενώς τη σταδιακή πρόοδο των δυνάμεών τους. Επικαλούμενοι ουκρανικές εκτιμήσεις, Ρώσοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι τα στρατεύματά τους έχουν "απόλυτο πλεονέκτημα". Αυτό δεν είναι υπερβολή, καθώς η Μόσχα έχει στείλει μερικά από τα καλύτερα και πιο έμπειρα στρατεύματά της στην περιοχή, υποστηριζόμενα μεταξύ άλλων από βαριά τεθωρακισμένα, κάθε είδους πυροβολικό και αεροσκάφη πρώτης γραμμής. Αυτό περιλαμβάνει χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διεξάγουν τακτική ISR και πλήγματα κατά των δυνάμεων της Ουκρανίας, γεγονός που επηρεάζει τόσο το ήδη καταρρέον ηθικό τους όσο και τους ολοένα και πιο σπάνιους πόρους τους.

Σύμφωνα με την "Επιχείρηση Ζ", από τις 3 Δεκεμβρίου, τα ρωσικά στρατεύματα διεξάγουν σταθερά επιχειρήσεις εφόδου, με επίκεντρο κυρίως το Stepovoye (ακριβώς βορειοδυτικά της Avdeyevka) και τα περίχωρά του. Η παράδοση του εξοπλισμού και του προσωπικού γίνεται στην Krasnogorovka, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των στρατευμάτων, με το οποίο συνεχίζουν να προωθούνται δυτικότερα. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επί του παρόντος να θέσουν υπό τον έλεγχό τους όλες τις περιοχές μεταξύ των σιδηροδρομικών γραμμών για να εξασφαλίσουν τα πλευρά τους και να συνεχίσουν την προέλασή τους προς το Οτσερέτινο. Βόρεια του Stepovoye, ο ρωσικός στρατός επιχειρεί την περικύκλωση του Berdychi. Προς το παρόν ελέγχουν το ανατολικό τμήμα, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του οικισμού, αλλά πλησιάζουν στο κέντρο. Οι Ρώσοι προωθούνται σε μεγάλους αριθμούς νότια του Berdychi, προσπαθώντας να πιέσουν προς το Stepovoye. Τα πλεονεκτήματά τους είναι συντριπτικά, ιδίως όσον αφορά την αριθμητική υπεροχή, τον εξοπλισμό, την υλικοτεχνική υποδομή και άλλες σύγχρονες πτυχές του πεδίου της μάχης.

Η απόκτηση στόχων, με τη βοήθεια της αναγνώρισης δυνάμεων (που διεξάγεται από ειδικές δυνάμεις), το πυροβολικό, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα επιθετικά ελικόπτερα, τα άρματα μάχης και το πεζικό χρησιμοποιούνται με μεγάλη αποτελεσματικότητα εναντίον των οχυρωμένων δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου. Σύμφωνα με τον Semyon Pegov, έναν διακεκριμένο Ρώσο πολεμικό blogger (γνωστό για το κανάλι του WarGonzo στο Telegram), η Avdeyevka είναι ουσιαστικά ένα φρούριο λόγω των αμέτρητων ενισχυμένων καταφυγίων της. Έχει επίσης συγκρίνει τις μάχες με τον περιβόητο πόλεμο χαρακωμάτων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Pegov ανέφερε πρόσφατα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη βιομηχανική ζώνη της Avdeyevka και πως τα πυρομαχικά διασποράς που χρησιμοποιούν οι VKS προκαλούν τεράστιες απώλειες στις δυνάμεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, η Μόσχα θα πρέπει να κινηθεί προσεκτικά για να αποφύγει μαζικές απώλειες. Είναι αδύνατο να διεξαχθεί αυτού του είδους η επιθετική επιχείρηση χωρίς απώλειες, αλλά ο στόχος της ανώτατης διοίκησης είναι να τις περιορίσει στο ελάχιστο. 

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail