Τζιχάντ στις εκκλησίες στη Γαλλία

Τον Ιούλιο του 2023, Μουσουλμάνοι πυρπόλησαν την εκκλησία Saint-Georges De La Haye του 12ου αιώνα στο Descartes της Γαλλίας. (Πηγή εικόνας: Joël Thibault/Wikimedia Commons)
Οι χριστιανικές εκκλησίες δέχονται επίθεση σε όλη τη Δυτική Ευρώπη, με πολύ πρόσφατα παραδείγματα από την Αυστρία, τη Γερμανία , την Ιταλία και τη Σουηδία. Κανένα δυτικό έθνος, ωστόσο, δε φαίνεται να βιώνει τόσες επιθέσεις στις εκκλησίες του, όσο η Γαλλία, που κάποτε ήταν γνωστή ως «η μεγαλύτερη κόρη της Εκκλησίας».

Raymond Ibrahim - gatestoneinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Amy Mek έγραψε στο Twitter την 1η Ιουλίου 2023:

«Οι επιθέσεις σε εκκλησίες είναι ο κανόνας στη Γαλλία· δύο Εκκλησίες την ημέρα βανδαλίζονται — καίγονται, κατεδαφίζονται και εγκαταλείπονται, και οι οπαδοί τους θυσιάζονται στο βωμό της πολιτικής ορθότητας. Οι ιερείς βρίσκονται υπό συνεχή απειλή. Σε ποιο σημείο οι πολιτικοί των ανοιχτών συνόρων της Γαλλίας θα θεωρηθούν υπεύθυνοι;».

Αυτή η τελευταία ερώτηση προσδιορίζει κατά λάθος τους ενόχους — δηλαδή, μετανάστες από τον μουσουλμανικό κόσμο, όπου οι επιθέσεις σε εκκλησίες δεν είναι ασυνήθιστες.

Τον Ιούλιο του 2023, για παράδειγμα, μουσουλμάνοι επιτέθηκαν και βεβήλωσαν αρκετές εκκλησίες στη Γαλλία, σπάζοντας τις πόρτες και τα παράθυρα μιας εκκλησίας και ζωγραφίζοντας γκράφιτι κατά του Ιησού και υπέρ του Μωάμεθ στους τοίχους της. Οι άνδρες έκαψαν επίσης τουλάχιστον δύο ιστορικές εκκλησίες - μια εκκλησία του 16ου αιώνα στο Drosnay και την εκκλησία Saint-Georges De La Haye-Descartes του 12ου αιώνα - μετά από γενικές ταραχές που προκλήθηκαν από τον πυροβολισμό της αστυνομίας του Nahel Merzouk, ενός μουσουλμάνου εγκληματία στις 27 Ιουνίου.

Όχι μόνο οι γαλλικές αρχές προσποιήθηκαν ότι αυτές οι δύο εκκλησίες πολιτιστικής κληρονομιάς απλώς «πήραν φωτιά» — «πιθανώς λόγω καταιγίδας» — αλλά επέμειναν ότι ήταν η αστυνομική δολοφονία που ώθησε τους κατά τα άλλα ειρηνικούς μουσουλμάνους να ξεσηκωθούν.

Αν ίσχυε αυτό, τι μπορεί να πει κανείς για το γεγονός πως οι μουσουλμάνοι επιτίθενται σε εκκλησίες στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες; Ακολουθεί ένα πρόσφατο δείγμα επιθέσεων που σημειώθηκαν πριν από τον πυροβολισμό του Μερζούκ στις 27 Ιουνίου:

26 Ιουνίου: Η εκκλησία του Saint-Lazare, η οποία βρίσκεται κοντά σε μια άλλη εκκλησία που βανδαλίστηκε βαριά από μουσουλμάνους στις 5 Ιουλίου, βεβηλώθηκε και τη λήστεψαν.

20 Ιουνίου: Μια «συμμορία φοιτητών» εισέβαλε στην εκκλησία Saint Roch στη Νίκαια, περιπλανήθηκαν κοροϊδευτικά με αγιασμό και άρχισαν να φωνάζουν «Allahu akbar», το οποίο, σημειώνει η έκθεση, «ακούγεται τακτικά κατά τις ισλαμιστικές επιθέσεις». Ο πρώτος αντιδήμαρχος της Νίκαιας, Anthony Borré, απάντησε σε μια επιστολή στα φαινομενικά αδιάφορα ανώτερα στελέχη του, προτρέποντάς τους να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα θέματα:

«Από τις 29 Οκτωβρίου 2020 και την επίθεση των ισλαμιστών στη Βασιλική της Παναγίας των Παρισίων στην πόλη μας [όταν ένας άλλος μουσουλμάνος φωνάζοντας «Αλλάχου άκμπαρ» έσφαξε δύο Γαλλίδες —μία με αποκεφαλισμό—και έναν άνδρα μέσα σε μια εκκλησία], δεν αγνοείτε πόσο τραυματικό μπορεί να είναι για τους συμπολίτες μας να ακούν τέτοια σχόλια μέσα σε μια εκκλησία και τις οδυνηρές αναμνήσεις που μπορούν να αναβιώσουν. Μπροστά σε αυτές τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κοινωνίας και με τις επιθέσεις στην κοσμική Δημοκρατία μας, πρέπει να δώσουμε μια ισχυρή και συλλογική απάντηση"

23 Ιουνίου: Τρεις μουσουλμάνοι, ηλικίας μεταξύ 12 και 13 ετών, μπήκαν στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στη Νίκαια, κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής λειτουργίας, και άρχισαν επίσης να φωνάζουν «Αλλάχου ακμπάρ». Ωραία, δεν πρέπει να θυμόμαστε, είναι επίσης όπου ένας άλλος μουσουλμάνος δολοφόνησε 84 άτομα το 2016.

12 Ιουνίου: Αφού εισέβαλε σε εκκλησιαστική περιουσία, μια συμμορία μουσουλμάνων —που περιγράφεται μόνο ως «ομάδα νέων»— χτύπησε άγρια ​​τον Fr. Ο Joseph Eid της ενορίας Notre-Dame-du-Liban και τον αποκάλεσε «βρώμικο χριστιανό». Ενώ διέφυγαν από τους περαστικούς που βρίσκονταν εκεί, εκτόξευσαν άλλες «αντιχριστιανικές ύβρεις».

Μουσουλμάνοι έπληξαν επίσης τον 80χρονο καθολικό ιερέα του Αγίου Βικεντίου ντε Πωλ στο Saint-Étienne. Αφού έριξαν τον π. Francis Palle στο έδαφος, συνέχισαν να τον χτυπούν και να τον κλωτσούν, μέχρι που έπεσε αναίσθητος (τελευταία αναφορά ότι ήταν σε κρίσιμη κατάσταση). Αν και αυτή η επίθεση σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του Ναχέλ Μερζούκ από την αστυνομία, η επισκοπή είπε πως δεν είχε καμία σχέση με τις ταραχές, αλλά ήταν, μάλλον, κάτι τυπικό.

3 Ιουνίου, η Εκκλησία του Mailhac υπέστη βαρύ βανδαλισμό.

28 Μαΐου: Αρκετοί «άγνωστοι» εισέβαλαν και βανδάλισαν την εκκλησία Saint-Laurent στο Cugnaux, η οποία έχει μεγάλη μουσουλμανική παρουσία: βεβήλωσαν έναν σταυρό, ανέτρεψαν κεριά στο έδαφος και κατέστρεψαν εικόνες - πριν βάλουν φωτιά στην εκκλησία. Ένας περαστικός, ωστόσο, επενέβη γρήγορα, μεταξύ άλλων καλώντας την πυροσβεστική που έφτασε αμέσως και έσβησε τις φλόγες. Σε απάντηση, ο Albert Sanchez, ο δήμαρχος του Cugnaux, ζήτησε περισσότερο «διάλογο και κατανόηση μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της πόλης μας», καθώς «η διαφορετικότητα είναι η δύναμή μας και η περηφάνια μας».

4 Μαΐου: «Ζήτω το Ισλάμ», ήταν αραβική γραφή που βρέθηκε ζωγραφισμένη με σπρέι στους τοίχους μιας εκκλησίας στο Lieusaint στο Seine-et-Marne. Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι «Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η εκκλησία υφίσταται βανδαλισμούς... Πολλά αγάλματα είχαν υποστεί ζημιές και γκρεμίστηκαν».

16 Μαρτίου: Ένας άνδρας, ο οποίος προηγουμένως είχε «αρχείο για την ισλαμιστική του ριζοσπαστικοποίηση», εισέβαλε στην εκκλησία Saint-Hippolyte στο Παρίσι και διέκοψε τη λειτουργία της. Έκλεψε επίσης τον σταυρό από πλεξιγκλάς ύψους έξι ποδιών της εκκλησίας, που είχε στηρίξει έναν ξύλινο Χριστό 400 ετών. Αργότερα βρέθηκε εκεί κοντά "θρυμματισμένος σε πολλά κομμάτια", είπε η αστυνομία.

8 Μαρτίου: Ένας μουσουλμάνος μετανάστης μπήκε στο κοιμητήριο της εκκλησίας του Saint-Louis στο Évreux και προχώρησε στο σπάσιμο και τη βεβήλωση των σταυρών που είχαν τοποθετηθεί σε περίπου 30 τάφους.

2 Μαρτίου: Ένας άνδρας που περιγράφεται ως «αφρικανικού τύπου», βανδάλισε τον Saint-Eustache, μια από τις μεγαλύτερες εκκλησίες στο Παρίσι, σπάζοντας εν μέρει το προστατευτικό τζάμι ενός βωμού με έναν πυροσβεστήρα. Η έκθεση σημειώνει πως «ο τρόπος λειτουργίας του υπόπτου... [είναι] συγκρίσιμος με εκείνον της εκκλησίας του Saint-François-Xavier [βανδαλισμός], όπου είχε γίνει ζημιά την Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου».

Κατά τη συζήτηση αυτών των επιθέσεων σε εκκλησίες στο Παρίσι, μια έκθεση της 17ης Μαρτίου σημείωσε ότι συνολικά οκτώ παρισινές εκκλησίες υπέστησαν βανδαλισμούς ή πυρπόλησαν κατά τη διάρκεια των δέκα εβδομάδων από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Μαρτίου του 2023.

Τα παραπάνω, όπως αναφέρθηκε, είναι μόνο μερικά παραδείγματα: οι περισσότερες επιθέσεις σε εκκλησίες στη Γαλλία δεν αναφέρονται καν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Sonja Dahlmans προσφέρει περισσότερες λεπτομέρειες:

"Σταυροί, όργανα, βωμοί και άλλα θρησκευτικά σύμβολα καταστρέφονται ή κλέβονται τακτικά [από τις εκκλησίες της Γαλλίας]. Τα αγάλματα των αγίων υποφέρουν επίσης. Στην εκκλησία του Angers, επτά αγάλματα αγίων αποκεφαλίστηκαν ή ακρωτηριάστηκαν τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Ένα άγαλμα της Μαρίας αποκεφαλίστηκε στην εκκλησία του Αγίου Μαρτίνου στο Choicy-le-Roi. Τα παράθυρα των παλιών εκκλησιών σπάνε τακτικά από βανδάλους, όπως στο Guerlesquin. Ακραία βία χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο παρεκκλήσι Saint-Joseph στο Saint- Pol-de-Léon.Εκεί βάνδαλοι έσπασαν τις πόρτες της εκκλησίας με τσεκούρι και έσπασαν όλα τα παράθυρα της εκκλησίας.Όλοι οι σταυροί και άλλα θρησκευτικά σύμβολα καταστράφηκαν από τους δράστες.

"Τα νεκροταφεία και οι τάφοι της εκκλησίας δεν μπορούν να ξεφύγουν από τους βανδάλους. Στο Velsy, αυτό περιελάμβανε ζημιές και ληστείες 150 τάφων τον Ιούνιο του 2022. Οι σταυροί στους τάφους και άλλα θρησκευτικά σύμβολα πήραν ή καταστράφηκαν από τους δράστες. Δεκαοκτώ τάφοι της εκκλησίας στο Rocquemont καταστράφηκαν το Μάιος του ίδιου έτους. Ένα άγαλμα της Μαρίας στο νεκροταφείο Guignicourt-sur-Vence εκλάπη τον Αύγουστο του 2022."

Φαίνεται ότι έχει κηρυχτεί μια πλήρης τζιχάντ στις εκκλησίες της Γαλλίας και η ηγεσία της χώρας κοιτάζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ένας χάρτης, που δημοσιεύτηκε από το Christianophobie.fr, ο οποίος σημειώνει με μια κόκκινη καρφίτσα κάθε σημείο όπου μια εκκλησία στη Γαλλία δέχθηκε επίθεση μόλις το 2017-2018, μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Ουσιαστικά ολόκληρος ο χάρτης της Γαλλίας είναι καλυμμένος με κόκκινο χρώμα. Ακόμη και ο Snopes, ο οποίος παρουσιάζεται ως ο τελικός διαιτητής για το τι είναι αληθινό ή ψευδές νέο, παραδέχτηκε την ακρίβεια του χάρτη, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τα ευρήματά του:

«Ενώ αυτή η εικόνα [ο χάρτης] μοιράζεται συχνά σαν να δείχνει όλες τις εκκλησίες που «καταστράφηκαν» στη Γαλλία, αυτός ο χάρτης καταγράφει στην πραγματικότητα ένα ευρύ φάσμα άθλιων δραστηριοτήτων, όπως βανδαλισμοί, κλοπές και εμπρησμοί, που συνέβησαν στο τόσο οι εκκλησίες όσο και τα νεκροταφεία σε μια προφανή περίοδο δύο ετών (όχι τεσσάρων), που καλύπτουν το 2017 και το 2018.

"Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί πως ενώ αυτός ο χάρτης καταγράφει ορισμένα σχετικά σοβαρά εγκλήματα, όπως εμπρησμό ή ανατροπή αγαλμάτων εκκλησιών, πολλές από αυτές τις καρφίτσες αντιστοιχούν σε περιστατικά που σχετίζονται με γκράφιτι. Βρήκαμε επίσης μια καρφίτσα που σχετίζεται με την απλή διακοπή ενός ατόμου μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας"

Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Snopes, το να βάζεις τζιχαντιστικά, αντιχριστιανικά γκράφιτι με σπρέι σε μια εκκλησία ή να διακόπτεις μια εκκλησιαστική λειτουργία από έναν μουσουλμάνο εισβολέα που ουρλιάζει «Αλλάχου ακμπάρ», δεν είναι αρκετά «σοβαρό».

Αναρωτιέται κανείς αν θα ήταν τόσο περιστασιακά αν ένας Χριστιανός βανδάλιζε ένα τζαμί, ή έσπασε σε ένα τζαμί ενώ ούρλιαζε χριστιανικά συνθήματα;

Παρεμπιπτόντως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η επίσημη κυρίαρχη απάντηση στη τζιχάντ στις γαλλικές εκκλησίες είναι μια προσποιητή άγνοια, όπως αποτυπώνεται σε έναν κάπως σουρεαλιστικό τίτλο του Newsweek: «Οι Καθολικές Εκκλησίες βεβηλώνονται σε όλη τη Γαλλία — και οι αξιωματούχοι δεν ξέρουν γιατί".

Ενώ αυτή η έκθεση κάνει μια αξιοπρεπή δουλειά συνοψίζοντας το «κύμα επιθέσεων κατά των καθολικών εκκλησιών» - μεταξύ άλλων μέσω «εμπρησμού», «βανδαλισμού» και «βεβήλωσης» - δεν εμφανίζονται οι λέξεις «μουσουλμάνοι», «μετανάστες» ή ακόμα και «ισλαμιστές» πουθενά στην έκθεση. Μάλλον, αναφέρονται «αναρχικές και φεμινιστικές ομάδες», που θυμώνουν με τις εκκλησίες επειδή είναι «σύμβολο της πατριαρχίας που πρέπει να διαλυθεί».

Εν τω μεταξύ, ακόμη και ο απαγωγικός συλλογισμός καθιστά σαφές ότι οι Μουσουλμάνοι διαπράττουν τη μερίδα του λέοντος στις επιθέσεις σε εκκλησίες. Ο Dahlmans αναφέρει:

"[A]σύμφωνα με έκθεση του ΟΑΣΕ του 2022, η Γαλλία βρίσκεται στις πέντε πρώτες ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα καταγεγραμμένα εγκλήματα μίσους κατά των Χριστιανών. Οι άλλες χώρες στην πρώτη πεντάδα είναι η Ισπανία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία"

Υπάρχει κάτι άλλο που αυτά τα πέντε κορυφαία έθνη έχουν κοινό: σημαντικά μεγάλοι μουσουλμανικοί πληθυσμοί. Με άλλα λόγια, ενώ η Πολωνία, η Ουγγαρία και άλλα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης έχουν το μερίδιό τους σε «αναρχικές και φεμινιστικές ομάδες», έχουν πολύ λίγες επιθέσεις σε εκκλησίες — και ακόμη λιγότερους μουσουλμάνους.

Υπάρχουν, βεβαίως, «πρακτικοί» λόγοι για τους οποίους όλες αυτές οι μουσουλμανικές επιθέσεις στις γαλλικές εκκλησίες είναι μαζικά συγκεχυμένες και διαλυμένες. Φανταστείτε, για παράδειγμα, πώς θα μπορούσε να γίνει κατανοητή η τραγική πυρπόληση του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων το 2019, αν ήταν κοινή γνώση ότι αμέτρητες εκκλησίες σε κάθε γωνιά της Γαλλίας δέχονταν και συνεχίζουν να δέχονται συνεχείς επιθέσεις, μεταξύ άλλων μέσω εμπρησμού, από το σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό στη χώρα (εκατοντάδες από τους οποίους έκαναν σκοπό να  καμαρώσουν καθώς η Παναγία των Παρισίων τυλίχτηκε στις φλόγες);

Ο Raymond Ibrahim, συγγραφέας των Defenders of the West, Sword and Scimitar, Crucified Again, και The Al Qaeda Reader, είναι ο διακεκριμένος ανώτερος συνεργάτης Shillman στο Ινστιτούτο Gatestone και η Judith Rosen Friedman Fellow στο Middle East Forum.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail