Ansh Pandey - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Παρά τις προηγούμενες προσπάθειες των αραβικών εθνών να μεταδώσουν μια απομάκρυνση από τις σκληροπυρηνικές θέσεις, η συνεχιζόμενη σύγκρουση με το Ισραήλ, ιδίως οι ενέργειές του στη Γάζα και κατά της Χαμάς, έχει πυροδοτήσει μια έντονη αντίδραση. Στη Μέση Ανατολή έχουν ξεσπάσει μαζικά συλλαλητήρια κατά του Ισραήλ, που οδήγησαν στην άνοδο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κατά των ενεργειών του Ισραήλ.
Εν μέσω της πρόσφατης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, πολλά έθνη, όπως η Ιορδανία, το Ιράν, το Ομάν, ακόμη και η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν έντονα τις ενέργειες του Ισραήλ, ιδίως όσον αφορά τη Χαμάς. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) απέφυγαν αξιοσημείωτα να εμπλακούν επιθετικά στη σύγκρουση.
Η κυβέρνηση των ΗΑΕ συμπάσχει με τον παλαιστινιακό λαό, αλλά διατηρεί σαφή στάση απέναντι στη Χαμάς, αναγνωρίζοντάς την ως τρομοκρατική οργάνωση.
Μια έκθεση του Atlantic Council αποκάλυψε ότι αξιωματούχοι των ΗΑΕ, ενώ συμμερίζονται τις ανησυχίες των Παλαιστινίων, ελπίζουν ιδιωτικά σε μια γρήγορη λύση, ευθυγραμμιζόμενοι με την προσεκτική προσέγγισή τους. Κατ' ιδίαν πολλοί αξιωματούχοι των ΗΑΕ επιθυμούν το Ισραήλ να δώσει τέλος στη Χαμάς το συντομότερο δυνατό, ώστε τα ΗΑΕ να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τον όγκο των εμπορικών συναλλαγών με το Ισραήλ το συντομότερο δυνατό.
Η συγκρατημένη αντίδραση των ΗΑΕ απορρέει από τον σκόπιμο διαχωρισμό των οικονομικών συμφερόντων από τις πολιτικές εμπλοκές. Τα ΗΑΕ απλώς δε θέλουν να αναμειγνύουν την οικονομία με την πολιτική.
Η ρεαλιστική στάση των ΗΑΕ εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας συνάδει με την ιστορική τους προσέγγιση. Το Άμπου Ντάμπι, υπό την ηγεσία του βασιλιά Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, έχει από καιρό δώσει προτεραιότητα στα εθνικά συμφέροντα έναντι των ριζοσπαστικών ιδεολογιών, αποφεύγοντας την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Αντίθετα, τα ΗΑΕ εκφράζουν το μεγαλύτερο μέρος της δέσμευσής τους στις δημοκρατικές και σύγχρονες αξίες, διαχωρίζοντάς τα από τα πιο ριζοσπαστικά αραβικά έθνη.
Από το 2011, η στάση των ΗΑΕ έναντι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας έχει παγιωθεί. Εκείνη την εποχή, 132 διανοούμενοι και ακτιβιστές των Εμιράτων υπέβαλαν αίτηση παραίτησης στον Πρόεδρο Χαλίφα μπιν Ζέιντ Αλ Ναχιάν κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, ευθυγραμμιζόμενοι με την Αδελφότητα. Σε απάντηση, τα ΗΑΕ ανέπτυξαν αστυνομικούς στο Μπαχρέιν μαζί με σαουδαραβικά στρατεύματα για να καταστείλουν τις διαφωνίες, σηματοδοτώντας την αρχή των προσπαθειών για την καταστολή των κινημάτων της Αραβικής Άνοιξης.
Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στη φίμωση των επικριτικών φωνών, με τον πρίγκιπα διάδοχο των ΗΑΕ, νυν βασιλιά MBZ, να εκφράζει ανοιχτά την πεποίθησή του ότι η Αδελφότητα αποτελεί τρομοκρατία.
Αυτή η μετριοπαθής προσέγγιση ωφέλησε σημαντικά το έθνος, οδηγώντας σε αυξημένες επενδύσεις και οικονομικές ευκαιρίες. Αποφεύγοντας τις ριζοσπαστικές δραστηριότητες και προασπίζοντας την ειρήνη, τα ΗΑΕ έχουν αναδειχθεί ως η πιο ευημερούσα χώρα στον αραβικό κόσμο.
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι κάτοικοι βίωσαν αξιοσημείωτες βελτιώσεις στο βιοτικό επίπεδο, καταλαμβάνοντας την 39η θέση μεταξύ 149 χωρών σε διάφορους δείκτες που μετρούν την οικονομική ποιότητα, το επιχειρηματικό περιβάλλον, τη διακυβέρνηση, την προσωπική ελευθερία και το κοινωνικό κεφάλαιο.
Αυτό που ξεχωρίζει τα ΗΑΕ είναι η μετριοπαθής δημόσια συμπεριφορά τους, με ελάχιστη επιρροή της ισλαμικής κουλτούρας στη διοίκηση. Σε αντίθεση με άλλα έθνη, η αστυνομία των ΗΑΕ δεν επιβάλλει αυστηρούς νόμους της Σαρία- υπάρχει ένα ήθος του "ζήσε και άσε τους άλλους να ζήσουν".
Παρά το γεγονός πως είναι αμιγώς αραβικά, τα ΗΑΕ δεν παρεμβαίνουν στις θρησκευτικές πρακτικές των πολιτών, στις επιλογές ένδυσης ή στην κατανάλωση αλκοόλ, καλλιεργώντας ένα περιβάλλον ανεκτικότητας και αποδοχής. Αυτή η ανοιχτόμυαλη στάση όχι μόνο προάγει την κοινωνική αρμονία, αλλά καθιστά τα ΗΑΕ ελκυστικό προορισμό για διεθνείς επενδύσεις και επιχειρηματικά εγχειρήματα, εδραιώνοντας τη θέση τους ως παγκόσμιου ηγέτη στην οικονομική ευημερία και την κοινωνική πρόοδο.
Οι φιλικές προς τους μετανάστες πολιτικές των ΗΑΕ, σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας και τα φορολογικά πλεονεκτήματα, προσελκύουν έναν ποικιλόμορφο παγκόσμιο πληθυσμό. Η εύρωστη οικονομία τους, η οποία στηρίζεται στο πετρέλαιο, προσφέρει στους κατοίκους πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση. Το 2022, τα ΗΑΕ κατέγραψαν ρεκόρ 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), σημειώνοντας αύξηση κατά 10%, γεγονός που τα καθιστά ως τον 16ο μεγαλύτερο αποδέκτη ΑΞΕ παγκοσμίως.
Οι επενδύσεις εισέρρευσαν κυρίως στους τομείς των υπηρεσιών υγείας και των πληροφοριών. Σε αντίθεση με άλλα αραβικά έθνη, τα ΗΑΕ αναγνώρισαν την ανάγκη για διαφοροποίηση πέρα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, οδηγώντας στην ανάπτυξη ευημερούντων πόλεων όπως το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι και η Sharjah, δίνοντας έμφαση στο χρήμα και τον τουρισμό.
Αυτή η στρατηγική διορατικότητα όχι μόνο ενίσχυσε την οικονομική σταθερότητα των ΗΑΕ, αλλά και τα κατέστησε κόμβο για διεθνείς επενδύσεις, ενισχύοντας τη φήμη τους ως ένα φιλικό προς τις επιχειρήσεις και προοδευτικό έθνος.
Τα ΗΑΕ διακρίνονται στον αραβικό κόσμο διατηρώντας ένα σημαντικό ατού: την ικανότητά τους να μένουν μακριά από τη δυτική επιρροή, ιδίως τις εντολές των ΗΠΑ. Σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος και η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ έχουν περιορισμένη εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ενώ άλλα έθνη εξαρτώνται από τις ΗΠΑ για ηθική υποστήριξη, ασφάλεια και άμυνα, τα ΗΑΕ επιδιώκουν ανοιχτό διάλογο και εμπορικές συμφωνίες με χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία. Τα ΗΑΕ καλωσορίζουν εμπορικές και αμυντικές συμφωνίες χωρίς να περιμένουν την έγκριση των ΗΠΑ, μια στρατηγική που τα κάνει να ξεχωρίζουν. Κατά συνέπεια, ο ηγέτης των ΗΑΕ, ΜΒΖ, συχνά απέφευγε να συμμετάσχει σε εκτεταμένες συζητήσεις με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για διάφορα θέματα.
Επιπλέον, τα ΗΑΕ υπέγραψαν νωρίς τις συμφωνίες του Αβραάμ, αποδεικνύοντας την προθυμία τους να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές συμφωνίες ανεξάρτητα από τις εκτιμήσεις του ευρύτερου αραβικού κόσμου. Επί του παρόντος, τα ΗΑΕ εμμένουν σταθερά στη δέσμευσή τους στις Συμφωνίες του Αβραάμ για οικονομικούς σκοπούς και αντιστέκονται στις πιέσεις της Ισλαμικής Αδελφότητας.
Ενώ τάσσονται υπέρ του τέλους της Χαμάς και της ταχείας επίλυσης των συγκρούσεων, απέχουν από την υιοθέτηση εξτρεμιστικής ρητορικής όπως άλλοι.
Ακόμη και η Σαουδική Αραβία, η οποία επιδιώκει την εξομάλυνση με το Ισραήλ, υπέκυψε στην επιρροή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, σε αντίθεση με τα ΗΑΕ. Αυτή η ρεαλιστική στάση τοποθετεί τα ΗΑΕ ως μία από τις πιο λογικές χώρες παγκοσμίως.