ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ουκρανίας

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία. Η κατάσταση είναι δύσκολη, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν μεγάλα τμήματα της ουκρανικής γης, προκαλώντας σημαντικά δεινά. Η χώρα χάνει έδαφος και η υποστήριξη από τα δυτικά έθνη έχει μειωθεί.
 
Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Πρόσφατα, οι στρατιωτικοί ηγέτες της Ουκρανίας μοιράστηκαν ανησυχητικές πληροφορίες, προκαλώντας ανησυχία στον Πρόεδρο Ζελένσκι. Η δήλωση του στρατιωτικού αρχηγού Valery Zaluzhny σχετικά με την ανάγκη 20.000 ανδρών το μήνα για την επιβίωση στον πόλεμο προκάλεσε διαμάχη στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Αυτό προκάλεσε ακόμη και εκκλήσεις για την παραίτησή του.

Αφήστε που αυτή δεν ήταν μόνο η πρώτη φορά που ο Zaluzhny έκανε μια τέτοια αποκάλυψη. Ακόμη και παλαιότερα είχε αναφέρει πως η σύγκρουση με τη Ρωσία έχει φτάσει σε αδιέξοδο, περιγράφοντας την ως βαλτωμένη στα χαρακώματα. Τόνισε την ανεπάρκεια της δυτικής βοήθειας για να πετύχει η Ουκρανία, γεγονός που οδήγησε σε αμφιβολίες από τη Δύση και σε παύση της περαιτέρω βοήθειας προς το Κίεβο. Αυτές οι αποκαλύψεις έχουν επιτείνει τις προκλήσεις του Ζελένσκι.

Εδώ και αρκετούς μήνες, υπάρχουν αναφορές που υποδηλώνουν μια τεταμένη σχέση μεταξύ του Zaluzhny και του προέδρου Zelensky. Φέρεται ότι ο Zaluzhny εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις αποφάσεις του Zelensky, ιδίως όταν απολύθηκαν περιφερειακοί αξιωματούχοι του σχεδίου λόγω σκανδάλου διαφθοράς. Η ενέργεια αυτή οδήγησε σε μείωση του αριθμού των κληρωτών σε όλη την Ουκρανία, σύμφωνα με πηγές.
 
Τώρα στην Ουκρανία, όπου ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής λέει ότι οι προσπάθειες για την ανακατάληψη εδαφών που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις έχουν φτάσει σε αδιέξοδο. Αυτό προφανώς εξόργισε τον πρόεδρο της Ουκρανίας, ο οποίος δίνει ψεύτικες ελπίδες νίκης στους εξαντλημένους Ουκρανούς.

Και φαίνεται πως ο Ζελένσκι αναλαμβάνει πιο άμεσο ρόλο στις στρατιωτικές υποθέσεις τώρα. Πρόσφατες αναφορές δείχνουν ότι ο Ζελένσκι προσπαθεί να παρακάμψει τον στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, εκδίδοντας εντολές απευθείας στους διοικητές του στρατού. Η κίνηση αυτή υποδηλώνει μια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των στρατιωτικών εντολών στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο Zaluzhny ενδέχεται να μην ενημερώνεται πάντα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, βασιζόμενος σε πληροφορίες από τους υφισταμένους του. Οι εντάσεις μεταξύ του Ζελένσκι και του αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας εξακολουθούν να υφίστανται, γεγονός που επιδεινώθηκε από την ανεπιτυχή αντεπίθεση του Κιέβου το καλοκαίρι.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει δημιουργήσει ξεχωριστούς διαύλους επικοινωνίας με ανώτερα στρατιωτικά στελέχη όπως ο Αλεξάντρ Σύρσκι και ο Νικολάι Ολεστσούκ, διαταράσσοντας τη συνήθη αλυσίδα διοίκησης. Ενώ αυτή η προσέγγιση μπορεί να εξυπηρετεί το γραφείο του Zelensky, φέρεται να έχει οδηγήσει σε διαταραχές που ο Zaluzhny βρίσκει ανησυχητικές.
 
Ένας insider υπογράμμισε: "Φαίνεται ότι ο Ζελένσκι έχει δύο είδη ZSU (ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις): τα "καλά" παιδιά που διοικούνται από τον Σύρσκι και άλλους ευνοούμενους και τα "κακά" παιδιά που λογοδοτούν στον Ζαλούζνι".

Η εμφανής μετατόπιση του Ζελένσκι στον χειρισμό των στρατιωτικών θεμάτων μπορεί να οφείλεται στις ανησυχίες για την αυξανόμενη δημοτικότητα του στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι, ο οποίος φέρεται να έχει μετατρέψει την στρατιωτική κατάσταση σε πολιτικό ζήτημα. Οι γνώστες εκτιμούν πως η δημοτικότητα του Zaluzhny ξεπερνά αυτή του Zelensky, με πρόσφατη δημοσκόπηση να δείχνει ότι σε υποθετικές εκλογές, ο Zelensky θα μπορούσε να χάσει από τον Zaluzhny σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας.

Πρόσφατες κοινωνιολογικές έρευνες απηχούν αυτό το συναίσθημα, υποδεικνύοντας υψηλότερο επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ των Ουκρανών για τον αρχιστράτηγο Valeriy Zaluzhny σε σύγκριση με τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky. Ο Zaluzhny έχει 82% δημοτικότητα, ενώ ο Zelensky βρίσκεται στο 72%. Επιπλέον, το 63% των πολιτών εμπιστεύεται πλήρως τον Zaluzhny, ενώ το 19% τείνει να τον εμπιστεύεται περισσότερο. Αντίθετα, για τον Zelensky, τα ποσοστά αυτά είναι 39% και 33%, αντίστοιχα. Τα στοιχεία της "Αξιολόγησης" υποδηλώνουν μείωση της εμπιστοσύνης του Ζελένσκι μεταξύ των πολιτών από τον Ιούλιο και μετά. 

Σύμφωνα με αναφορές της Ukrainskaya Pravda, οι εντάσεις μεταξύ της ομάδας του Zelensky, ιδίως του αρχηγού του επιτελείου Andrey Yermak, και του Zaluzhny έχουν ενταθεί από τον Απρίλιο του 2022, λόγω ανησυχιών για τις θεωρούμενες πολιτικές φιλοδοξίες του στρατηγού. Οι συνεργάτες του Zelensky φέρονται να πίεσαν τον Zaluzhny να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια φιλανθρωπική πρωτοβουλία, φοβούμενοι την πιθανή μετεξέλιξή της σε μελλοντικό πολιτικό κόμμα.

Ο Zaluzhny φέρεται να εξέφρασε ανησυχίες για την πολιτική παρέμβαση σε στρατιωτικά θέματα κατά τη διάρκεια επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin στο Κίεβο. Ο Ζελένσκι το πληροφορήθηκε αυτό, επιβαρύνοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Η τεταμένη σχέση είχε ως αποτέλεσμα την αλλαγή της δυναμικής. Ο Ζελένσκι φαίνεται να έχει σταματήσει τις άμεσες διαφωνίες με τον Ζαλούζνι μετά την επίσκεψη του Όστιν.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι το χάσμα μεταξύ του Zelensky και του Zaluzhny διευρύνεται. Η ανησυχία του Zelensky για την πιθανή προεδρική υποψηφιότητα του Zaluzhny φαίνεται να οδηγεί στις προσπάθειες παραγκωνισμού του στρατηγού. Η πρόσφατη αποκάλυψη του Zaluzhny σχετικά με την ανάγκη της Ουκρανίας για 20.000 άνδρες μηνιαίως στον πόλεμο οδήγησε σε εκκλήσεις για την παραίτησή του από Ουκρανούς βουλευτές. Λοιπόν, αυτές οι πράξεις είναι απλές τακτικές που χρησιμοποιεί ο Ζελένσκι, εγείροντας ανησυχίες για αυταρχικές τάσεις με στόχο την εδραίωση της εξουσίας και τον παραγκωνισμό της αντιπολίτευσης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail