Η Γερμανία θέλει να αναπληρώσει τον προϋπολογισμό της με τη βοήθεια των παγωμένων ρωσικών κονδυλίων

Photo: reklama-kuban.com
Freepen.gr - Ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας Πέτερ Φρανκ ήθελε να ανακτήσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από ρωσικά κεφάλαια. Η υπηρεσία κατέθεσε αντίστοιχο αίτημα σε δικαστήριο της Φρανκφούρτης, γράφει το Der Spiegel.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία σχεδιάζει να κατασχέσει 720 εκατομμύρια ευρώ από τα δεσμευμένα κεφάλαια της Ρωσίας και να αναπληρώσει τον κρατικό προϋπολογισμό με τη βοήθεια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Η Γερμανία μπορεί να κατασχέσει κεφάλαια από μια θυγατρική του Χρηματιστηρίου της Μόσχας - το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού (NSD), το οποίο είναι το κύριο αποθετήριο στο ρωσικό χρηματιστήριο όσον αφορά την αξία των τίτλων με πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα κεφάλαια αυτά είχαν κατατεθεί στη γερμανική θυγατρική της JP Morgan.

Το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού τέθηκε υπό τις κυρώσεις της ΕΕ τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους και τα περιουσιακά του στοιχεία δεσμεύτηκαν. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, εκπρόσωποι του NSD κατέθεσαν αγωγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο για την ανατροπή των επιβληθέντων περιορισμών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών μέσων ενημέρωσης, την ημέρα που το NSD τέθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ, ο θεματοφύλακας προσπάθησε να αποσύρει κεφάλαια από τη γερμανική θυγατρική τράπεζα στον λογαριασμό Commerzbank μιας άλλης "θυγατρικής" του χρηματιστηρίου, του Εθνικού Κέντρου Εκκαθάρισης ("NCC"). Ωστόσο, η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε. Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Καρλσρούης της Γερμανίας διαπίστωσε πως ο σκοπός αυτών των ενεργειών ήταν η παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ. Για το λόγο αυτό, οι Γερμανοί εισαγγελείς ζητούν τώρα από το δικαστήριο να κατασχέσει τα κεφάλαια.

Σύμφωνα με τους Financial Times, όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν μπλοκαριστεί σε δυτικές τράπεζες εδώ και σχεδόν δύο χρόνια μπορούν να κατασχεθούν. Οι δυτικές χώρες μπορούν να νομιμοποιήσουν τη δήμευση των δεσμευμένων κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, εάν αναγνωρίσουν ότι είναι θύματα της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, αναφέρει η εφημερίδα. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν νόμιμα τα ρωσικά κεφάλαια στην Ουκρανία σε δόσεις μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

* πληροφορίες pravda.ru

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail