Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν κάνει τη ζωή εφιάλτη για την ΕΕ

Φωτογραφία: kremlin.ru
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν παραμένει πιστός στον εαυτό του. Βάζει τα συμφέροντα της Ουγγαρίας και των πολιτών της πάνω από όλα. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα περιμένει.

Andrey Mihayloff - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Βίκτορ Όρμπαν κάνει σχεδόν καθημερινά σχισματικές, ακόμη και κάπως άσεμνες δηλώσεις. Προβλέπει προβλήματα, δοκιμασίες και ακόμη και μια γρήγορη κατάρρευση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Βρυξέλλες έχουν εθιστεί στην Ουκρανία και σε όλη τη ρωσοφοβία που σχετίζεται με αυτήν.

"Αρχικά, πίστευα ότι απλώς πυροβολήσαμε τον εαυτό μας στα πόδια, αλλά τώρα είναι σαφές πως η ευρωπαϊκή οικονομία έχει πυροβοληθεί στα πνευμόνια και αγκομαχάει για αέρα", δήλωσε ο Όρμπαν τον Ιούλιο του 2022.

Σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, η Ουγγαρία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που ήταν αντίθετη με τον περιορισμό των τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο. Οι Ούγγροι αντιτίθενται και στο εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Βουδαπέστη επικαλείται τους εμπειρογνώμονες της Morgan Stanley, οι οποίοι προβλέπουν αύξηση του πληθωρισμού στην ΕΕ κατά 1,5% επιπλέον στο πλαίσιο τέτοιων μέτρων.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν σχεδιάζει να ασκήσει βέτο σε πρόσθετη βοήθεια προς την Ουκρανία προκειμένου να ξεκινήσει συζήτηση για το ξεπάγωμα των κονδυλίων της ΕΕ που προορίζονται για την Ουγγαρία, αναφέρει το France24.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πιστεύει ότι περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι αδύνατες χωρίς συναίνεση στην ΕΕ.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ θέλουν να λάβουν εκτεταμένες αποφάσεις υπέρ της Ουκρανίας στη σύνοδο κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14-15 Δεκεμβρίου.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι τα θέματα που έθιξε ο Βίκτορ Όρμπαν στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ήταν "σημαντικά και συναφή". Ταυτόχρονα αναρωτιούνται αν ο Ούγγρος ηγέτης παραμένει "υπό τη ρωσική επιρροή".

Ο Όρμπαν είναι πεπεισμένος πως η απόφαση των Βρυξελλών να καλέσουν το Κίεβο σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις ήταν "βιαστική, λανθασμένη και κακοσχεδιασμένη". Η Ουγγαρία παραμένει το κύριο εμπόδιο της Ουκρανίας στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο ανώνυμη πηγή στην ΕΕ. Λένε ότι η Βουδαπέστη διατηρεί σοβαρές αξιώσεις όσον αφορά τα δικαιώματα της ουγγρικής μειονότητας στην Υπερκαρπαθία.

Επιπλέον, υπάρχει η συνεχιζόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία, η κατάρρευση της ουκρανικής οικονομίας, η αβεβαιότητα σχετικά με τα εδάφη που παραμένουν υπό τον έλεγχο του Κιέβου, η πλήρης διαφθορά και πολλά άλλα.

Ο Όρμπαν παραδέχθηκε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για να διασφαλίσει πως η Ουκρανία δε θα ενταχθεί στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, η Ουκρανία απέχει "έτη φωτός" από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, εάν το βέτο της Βουδαπέστης παραμείνει σε ισχύ, η Ουκρανία δε θα έχει την ευκαιρία να ενταχθεί στην ΕΕ.

Η Ουγγαρία εξακολουθεί να περιμένει να λάβει τα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους 700 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκε μετά την πανδημία του κορονοϊού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα κονδύλια δε θα αποδεσμευτούν έως ότου η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν επιλύσει μακροχρόνια ζητήματα με το δικαστικό σύστημα και το κράτος δικαίου.

Η ΕΕ πάγωσε επίσης περισσότερα από έξι δισεκατομμύρια ευρώ σε υποσχεθείσες τακτικές πληρωμές προς την Ουγγαρία λόγω "μη συμμόρφωσης με τους όρους για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αύξηση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης". Ο Όρμπαν απάντησε λέγοντας πως η Βουδαπέστη εκπλήρωσε όλες τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαλυθεί εξαιτίας των πολιτικών των Βρυξελλών, καθώς η Ευρώπη ισορροπεί στα πρόθυρα του πολέμου, δήλωσε ο Βίκτορ Όρμπαν. Πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία, άλλο ένα (12ο) πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, δυσκολίες για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις - η Ουγγαρία φέρνει αυτά και άλλα ζητήματα στην προσοχή της κοινής γνώμης σε τακτική βάση.

Σε γενικές γραμμές, η Ουγγαρία κάνει τη ζωή της ΕΕ εφιαλτική. Φαίνεται ότι ο Όρμπαν έχει δίκιο για πολλά πράγματα, αλλά η αλαζονεία και η αυτοπεποίθηση των Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν τους δίνει την ευκαιρία να προσαρμόσουν τις αυτοκτονικές πολιτικές τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail