Η Ρωσία δε θα επιτρέψει "ναζιστικό κράτος" στα σύνορά της - Μόσχα

Maria Zakharova. -  Sputnik / Stanislav Krasilnikov
Freepen.gr - Η Μόσχα δε θα επιτρέψει στην Ουκρανία να συνεχίσει να είναι ένα "ναζιστικό κράτος" που αποτελεί απειλή τόσο για τη Ρωσία όσο και για άλλα έθνη, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στο AFP που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η Ζαχάροβα επιβεβαίωσε ότι οι στόχοι της "αποναζιστικοποίησης" και της "αποστρατιωτικοποίησης" της Ουκρανίας, όπως είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την έναρξη της σύγκρουσης το Φεβρουάριο του 2022, παραμένουν αμετάβλητοι. Σύμφωνα με τη Ζαχάροβα, τα γεγονότα γύρω από την ουκρανική κρίση υπογράμμισαν την πεποίθηση της Ρωσίας για την αναγκαιότητα της έναρξης της ειδικής στρατιωτικής της επιχείρησης.

"Από την αρχή των εχθροπραξιών, οι [Ουκρανοί] νεοναζί χρησιμοποιούν κυνικά τον άμαχο πληθυσμό ως "ανθρώπινες ασπίδες" και μεταχειρίζονται βάναυσα τους Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου. Ο κύριος στόχος τους σε αυτή τη σύγκρουση είναι να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους", εξήγησε η Ζαχάροβα.

«Δε θα επιτρέψουμε την ύπαρξη στα σύνορά μας ενός επιθετικού ναζιστικού κράτους, από το έδαφος του οποίου υπάρχει κίνδυνος για τη Ρωσία και τους γείτονές της» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις προοπτικές να διευθετηθεί με κάποιο τρόπο η σύγκρουση, η Ζαχάροβα δήλωσε πως ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια "διαρκής ειρήνη" είναι, ουσιαστικά, η ικανοποίηση όλων των αιτημάτων της Ρωσίας. "Είναι απαραίτητο να επιβεβαιωθεί το ουδέτερο, αδέσμευτο και χωρίς πυρηνικά καθεστώς της Ουκρανίας, να πραγματοποιηθεί η αποστρατιωτικοποίησή της και η αποναζιστικοποίησή της, να αναγνωριστούν τα νέα εδαφικά δεδομένα και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών μειονοτήτων που ζουν στη χώρα αυτή", εξήγησε.

Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία παραμένει έτοιμη να επιλύσει τη σύγκρουση μέσω της διπλωματίας, δηλώνοντας πως η Μόσχα ποτέ δεν αρνήθηκε να το πράξει. Ωστόσο, για να καταστούν δυνατές οι διαπραγματεύσεις αυτές, "το καθεστώς του Κιέβου και οι δυτικοί επιμελητές του" πρέπει να λάβουν "πρακτικά μέτρα και να επιδείξουν καλή θέληση". Μέχρι στιγμής, κανένας από τους δύο δεν έχει επιδείξει τέτοια "πολιτική βούληση", πρόσθεσε.

"Μια συνολική, βιώσιμη και δίκαιη επίλυση της σύγκρουσης για την Ουκρανία εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την αντιμετώπιση των ίδιων των αιτιών της. Η Δύση πρέπει να σταματήσει να τροφοδοτεί τον ουκρανικό στρατό με όπλα, ενώ το Κίεβο πρέπει να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να αποσύρει τα στρατεύματά του από το ρωσικό έδαφος", εξήγησε η Ζαχάροβα, αναφερόμενη στις τέσσερις πρώην ουκρανικές περιοχές - Ζαπορόζιε, Χερσώνα και Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ - που ενσωματώθηκαν στη Ρωσία μετά από δημοψηφίσματα το περασμένο φθινόπωρο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail