Ο στενός κύκλος του Ερντογάν ενορχηστρώνει την κριτική στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης για πολιτικό όφελος

Ένας δημοσιογράφος που προηγουμένως ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσεγγίζει Ισραηλινούς δημοσιογράφους με οικονομικές προσφορές για να γράψουν για τον πρόεδρο και έναν από τους βοηθούς του και την «παγκόσμια υπεράσπιση» του μαχητική παλαιστινιακή ομάδα Χαμάς, πιθανώς για πολιτικό όφελος στο εσωτερικό και στον μουσουλμανικό κόσμο γενικότερα.

Μπουνιαμίν Τεκίν - turkishminute.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με μια πηγή που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη και της οποίας οι ισχυρισμοί επιβεβαιώθηκαν αργότερα από έναν συνεργάτη στον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Times of Israel, τον Emir Ekşioğlu, έναν δημοσιογράφο με στενούς δεσμούς με την τουρκική κυβέρνηση, ο οποίος έγινε γνωστός σε νεαρή ηλικία και δημοσίευσε άρθρα για γνωστά μέσα ενημέρωσης, προσέγγισε διάφορα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και άτομα, προσφέροντας σημαντικά ποσά για τη δημοσίευση ενός άρθρου που απεικονίζει τον διευθυντή επικοινωνίας του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν ως επιτυχημένο εγκέφαλο της προπαγάνδας του οποίου οι προσπάθειες αποτελούν απειλή για το ισραηλινό κράτος.

Μεταξύ άλλων, στην πηγή μας προσφέρθηκαν 10.000 δολάρια για ένα άρθρο στη Haaretz, μια κορυφαία ισραηλινή εφημερίδα. Ισχυρίζεται ότι το άρθρο που του προσφέρθηκε να δημοσιεύσει αυτό το ποσό δημοσιεύτηκε αργότερα από τον Ronen Sahar , ο οποίος αναφέρεται ως συνεργάτης στον ειδησεογραφικό ιστότοπο The Times of Israel. Το βιογραφικό του Sahar αναφέρει πως είναι πρώην Ισραηλινός διπλωμάτης και σύμβουλος αμυντικής βιομηχανίας.

Το άρθρο του Sahar για τους Times of Israel, με τίτλο «Η σκιά του Ερντογάν αναλαμβάνει τον παγκόσμιο ρόλο υπεράσπισης της Χαμάς», αφαιρέθηκε αργότερα.

Το πλήρες περιεχόμενο του άρθρου μπορείτε να το βρείτε σε άλλες ιστοσελίδες.

Στο άρθρο, ο βοηθός του Ερντογάν, Αλτούν, παρουσιάστηκε ως παγκόσμιος υποστηρικτής της Χαμάς.

Το άρθρο τράβηξε μεγάλη προσοχή στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Συνέλαβαν την ιδέα ότι ένας πρώην Ισραηλινός διπλωμάτης στόχευε τον Altun για την αποτελεσματική μηχανή προπαγάνδας του και αρκετά φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν εκτενώς το άρθρο.

«Η Τουρκία δοκιμάζει μια νέα στρατηγική στις σχέσεις της με το Ισραήλ, που διαφέρει από τις προηγούμενες διπλωματικές κρίσεις», αναφέρει το άρθρο.

«Ενώ διατηρούμε διπλωματικές σχέσεις και αποφεύγουμε να επιβάλλουμε συγκεκριμένες κυρώσεις στο Ισραήλ, διεξάγεται μια αδυσώπητη εθνική και διεθνής εκστρατεία συκοφαντίας εναντίον του Ισραήλ τόσο μέσω των κοινωνικών όσο και των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης. Στην πρώτη γραμμή αυτής της στρατηγικής βρίσκεται ο Διευθυντής Επικοινωνιών Altun, ένας βασικός εγκέφαλος που όχι μόνο παρευρίσκεται στις πιο μυστικές συναντήσεις με τον Ερντογάν, αλλά κατέχει και μια θέση πιο κοντά στον Τούρκο πρόεδρο», συνέχισε.

«Είναι αδύνατο να ανατραπεί ο Ερντογάν, αλλά ο Fahrettin Altun και η ομάδα του πρέπει να σταματήσουν. Αμέσως!" καταλήγει.

«Ο αγώνας της Τουρκίας και της Διεύθυνσης Επικοινωνιών κατά της ισραηλινής παραπληροφόρησης έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης», έγραψε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TRT σε άρθρο του στις 4 Νοεμβρίου.

Στις 11 Νοεμβρίου, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στην αραβική έκδοση του Al Jazeera που αναφερόταν επίσης στο άρθρο που έγραψε ο Sahar και εξήρε τις προσπάθειες τουρκικής προπαγάνδας κατά του Ισραήλ.

Ένα άλλο άρθρο που γράφτηκε για ένα βοσνιακό περιοδικό επαίνεσε τον Altun και περιέγραφε πώς το Ισραήλ «έχανε τον πόλεμο προπαγάνδας», βασιζόμενο στο κομμάτι του Sahar ως απόδειξη.

Ο Sahar επιβεβαίωσε στο Turkish Minute πως το άρθρο που δημοσίευσε γράφτηκε από τον Emir Ekşioğlu αλλά αρνήθηκε ότι γνώριζε πως είχε σκοπό να προωθήσει τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης.

«Δεν ήταν ένα άρθρο που ήταν ενάντια στα συμφέροντα του Ισραήλ, αλλά όταν συνειδητοποίησα ότι προερχόταν από την τουρκική κυβέρνηση, αφαίρεσα αμέσως το άρθρο από τη δημοσίευση», ισχυρίστηκε ο Σαχάρ σε ένα email που έγραψε ως απάντηση στην ερώτησή μας.

Ο Sahar, ο οποίος είναι σίγουρος ότι ο Ekşioğlu εργάζεται για την τουρκική κυβέρνηση, ισχυρίστηκε πως ο Τούρκος δημοσιογράφος προσπάθησε να τον εξαπατήσει αλλά δεν τα κατάφερε.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή, δεν ήταν ο Sahar που αφαίρεσε το άρθρο, αλλά οι Times of Israel που το κατέβασαν «επειδή συνέβησαν ασυνήθιστα πράγματα στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και όλοι μιλούσαν για αυτό το άρθρο».

Σύμφωνα με την ανώνυμη πηγή, ο Αλτούν και ο Ερντογάν συμμετείχαν σε πολλά PR λόγω αυτού του άρθρου «επειδή οι Τούρκοι αγαπούν αυτούς που το Ισραήλ βλέπει ως εχθρούς».

Σύμφωνα με την πηγή, «Ο Altun παρουσίασε τον εαυτό του ως εχθρό του Ισραήλ σε αυτό το άρθρο. Ωστόσο, δεν είμαι καν σίγουρος ότι το Ισραήλ τον αναγνωρίζει».

Το ύφος του άρθρου είναι επίσης ενδιαφέρον καθώς αναφέρεται στην Τουρκία χρησιμοποιώντας την εγκεκριμένη από την κυβέρνηση ορθογραφία «Türkiye» — όχι μια πολύ λεπτή επιλογή για μια εκστρατεία επιρροής.

Ο Ekşioğlu, ο οποίος φέρεται να προσέγγισε Ισραηλινούς δημοσιογράφους με την πρόταση, μοιράστηκε μια ανάρτηση στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, από τον Altun, την τελευταία του δραστηριότητα στις 24 Νοεμβρίου.


Ο Altun διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση και τη διάδοση των μηνυμάτων της κυβέρνησης υπό τη διοίκηση του Προέδρου Ερντογάν. Η Προεδρική Διεύθυνση Επικοινωνιών, που ιδρύθηκε το 2018, έχει επικριθεί για τις προσπάθειές της να χειραγωγήσει την αντίληψη του κοινού υπέρ του Ερντογάν και της κυβέρνησής του ΑΚΡ, ενώ διαδίδει παραπληροφόρηση για τους αντιπάλους του προέδρου.

Ο Ερντογάν είναι ένας ολοένα και πιο ένθερμος επικριτής του αυξανόμενου αριθμού νεκρών αμάχων από την απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, τις πιο θανατηφόρες στην ιστορία του Ισραήλ.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας ως αντίποινα για μια άνευ προηγουμένου εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα περίπου 1.200 θανάτους και 240 ομήρους που μεταφέρθηκαν στη Γάζα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ελήφθησαν από το υπουργείο Υγείας της Γάζας, τα ισραηλινά χτυπήματα σε όλη τη Γάζα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 14.000 ανθρώπων και τον τραυματισμό 30.000 ακόμη, οδηγώντας επίσης στον εσωτερικό εκτοπισμό 1,6 εκατομμυρίων — περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γάζας.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επαίνεσε προηγουμένως τη Χαμάς ως «απελευθερωτές» που μάχονται για τη γη τους και κατηγόρησε το Ισραήλ ως «τρομοκρατικό κράτος».

Ενώ ο Ερντογάν εντείνει τη φιλοπαλαιστινιακή ρητορική του, συνεχίζει να επιτρέπει τις τουρκικές εξαγωγές στο Ισραήλ.

Στοιχεία από το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο (TurkStat) και τη Συνέλευση Τούρκων Εξαγωγέων (TİM) δείχνουν ότι οι εξαγωγές της Τουρκίας στο Ισραήλ συνεχίζονται παρά την αυξανόμενη αντι-ισραηλινή ρητορική ως απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας.

Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα έχουν πυροδοτήσει οργισμένες διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των ισραηλινών εταιρειών και των φιλο-ισραηλινών εμπορικών σημάτων στην Τουρκία καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Η απόφαση των Τούρκων να μποϊκοτάρουν προϊόντα που σχετίζονται με το Ισραήλ δεν αναμένεται να βλάψει την ισραηλινή οικονομία, ενώ οι μεγάλες εξαγωγές της Τουρκίας συνεχίζονται αμείωτες.

Το άρθρο που δημοσιεύτηκε από τον Sahar αναγνωρίζει ότι η Τουρκία δεν στοχεύει το Ισραήλ με κυρώσεις, αλλά έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση διεξάγοντας έναν παγκόσμιο πόλεμο προπαγάνδας στο Ισραήλ, με κίνδυνο να ακουστεί απολογητικός για την έλλειψη συγκεκριμένης δράσης της Τουρκίας ενάντια σε αυτά που λέει ότι είναι «εγκλήματα πολέμου» που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα.

Το Turkish Minute δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα εάν ο Σαχάρ ήταν όντως πρώην διπλωμάτης ή εάν οποιοσδήποτε από τους ισχυρισμούς του ήταν αληθινός.

Το όλο επεισόδιο θα μπορούσε να είναι ένα τέχνασμα του Ekşioğlu για να τραβήξει περισσότερο την προσοχή του Τύπου, καθώς ο Sahar έχει δημοσιεύσει μόνο δύο άλλα άρθρα για τους Times of Israel και ένα από αυτά γράφτηκε για να προωθήσει τη συνέχιση της προεδρίας του Ερντογάν ενόψει των τουρκικών εκλογών το Μάιο.

Ανεξάρτητα από την πραγματική ταυτότητα του Σαχάρ, το γεγονός είναι πως η Τουρκία χρησιμοποιεί τον αρνητικό Τύπο στο Ισραήλ για να κερδίσει πολιτικό πλεονέκτημα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και μπορεί να το πληρώνει.

Εάν ισχύει αυτό, τίθεται το ερώτημα εάν ο προηγούμενος αρνητικός Τύπος που επέκρινε τον πρώην αρχηγό κατασκοπείας της Τουρκίας και νυν υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ήταν αληθινός, καθώς αυτά τα άρθρα προκάλεσαν τη δημοτικότητά του στους Τούρκους να εκτοξευθεί στα ύψη πριν διοριστεί επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας. (MİT).

Μπορεί ακόμη και να υπάρχει μια αγορά για τον αρνητικό ισραηλινό Τύπο για στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς η ανταμοιβή είναι υψηλή και έχουν τα μέσα να πληρώσουν γι 'αυτό, εφόσον υπάρχει προσφορά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail