Του Παναγιώτη Αποστόλου
Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου
Αποδεικνύοντας και επαληθεύοντας όλους εκείνους που μιλούσαν για κρυφή ατζέντα μεταξύ των δυο αρχηγών κρατών, Ελλάδος και Τουρκίας.
Γιατί το περιεχόμενο αυτών των διακηρύξεων – μνημονίων, ήταν αποτέλεσμα ημερών, εβδομάδων, ίσως και μηνών, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και να επιβεβαιωθεί με τις υπογραφές των αρμοδίων Υπουργείων.
Άλλωστε πρόσφατα αποκαλύφθηκε η μυστική επίσκεψη της Υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Στρασβούργο, όπου υποκατέστησε τον ΥΠΕΞ Γιώργο Γεραπετρίτη και χωρίς να αποκαλυφθεί το περιεχόμενο των συναντήσεών της και των αποτελεσμάτων αυτών.
Μπουρλοτιέρης Κώστας Καραμανλής “βυθίζει το σκάφος” Μητσοτάκη…
Ο Κώστας Καραμανλής λοιπόν, παραβρισκόμενος στην Αλεξανδρούπολη σε μεγάλη εκδήλωση – 600 ατόμων - για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου - συγγραφέα Μανώλη Κοττάκη “ΟΙ ΑΠΟΡΡΗΤΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ”, σε μεγάλο ξενοδοχείο της ακριτικής πόλεως, στο τέλος της εκδηλώσεως είχε μια καυστική βαρυσήμαντη ομιλία. Όπου μεταξύ των άλλων, έστειλε τα μηνύματά του στην Εξουσία Μητσοτάκη, οριοθετώντας τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας εξωτερικής πολιτικής, αλλά και τονίζοντας ιδιαιτέρως τον στρατηγικό – εθνικό ρόλο που υποχρεούται να παίξει η Θράκη μας, λέγοντας:
«Η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία – ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο – να νομίσει ότι, με αντίτιμο την μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ούτε, βέβαια, του αυτονόητου δικαιώματος άμυνας και αποτροπής για κάθε σπιθαμή ελληνικού εδάφους.
Δεν χωρά καμιά έκπτωση σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων… Θα επαναλάβω για μία ακόμη φορά: στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο κρίνεται η αντοχή του Ελληνισμού. Και κατ΄ επέκταση η ευθύνη και η μοίρα όλων μας… Γκρίζες ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο, με αυθαίρετη ερμηνεία των συνομιλητών μας, να παγώσουν ή να αναστείλουν την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας στο Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο, εκεί που κρίνεται το στρατηγικό βάθος του Ελληνισμού, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές. Πολύ δε περισσότερο εάν ο στόχος τρίτων είναι η συνδιαχείριση του αρχιπελάγους του Αιγαίου. Εμείς οι Έλληνες επιζητούμε την ειρήνη και τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλους τους γείτονές μας, αλλά πάντοτε είμαστε σε επιφυλακή για να διακρίνουμε τυχόν κινδύνους που ελλοχεύουν εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Είναι χρέος όλων μας να ορθώσουμε ενιαίο εθνικό μέτωπο για να αποκρούσουμε τυχόν απαιτήσεις, που θα οδηγήσουν στην διχοτόμηση του Αιγαίου και στην εγκατάλειψη της Κύπρου…».
Για δε την Θράκη μας, ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε:
«Οι χριστιανοί και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι της περιοχής έχετε αποτελέσει πρότυπο ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Και κανένα τρίτο κράτος δεν πρέπει να διανοείται ότι, στο πλαίσιο των καλώς νοούμενων διακρατικών σχέσεων, μπορεί να έχει λόγο στις εσωτερικές μας υποθέσεις και να προβάλλει απαιτήσεις. Και, βεβαίως, είναι λάθος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συνδέσει την εθνοτική καταγωγή με ζητήματα αλυτρωτισμού… Τα αισθήματα και οι αντιλήψεις αυτές έπαιξαν και βαρύνοντα ρόλο στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης που μου έγινε από την Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας να με περιλάβει στην ευρύτερη οικογένειά της. Για μένα είναι ξεχωριστό προνόμιο να συμμετέχω στην προσπάθεια για την οικονομική ευρωστία της Θράκης, την στήριξη της αγροτικής παραγωγής, την ανάσχεση των δυσμενών δημογραφικών τάσεων».
Στον αντίποδα αυτής της εθνικής πολιτικής για την Θράκη μας, τι έχουν πράξει οι κυβερνήσεις Κυριάκου Μητσοτάκη;
Έθεσαν τοποτηρητή και θεματοφύλακα της Θράκης μας, με μηδενικό έργο, διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή “για την ανάπτυξη της Θράκης”, με ειδικούς εμπειρογνώμονες προκειμένου να συνδράμουν στο έργο της Διακομματικής Επιτροπής (Απόφαση της ολομέλειας της Βουλής – 21/7/2020). Ποιο έργο αλήθεια;
Με Πρόεδρο την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Αντιπρόεδρο τον κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και Γραμματέα τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κώστα Σημίτη, “Συμφωνία της Μαδρίτης” εσύ, “Συμφωνία της Μαδρίτης 2” εγώ.
Όμως γιατί αυτή η νέα μετωπική σύγκρουση του Κώστα Καραμανλή κατά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη;
Μα γιατί, την κρυφά ατζέντα περί των Ελληνοτουρκικών ζητημάτων, ενδοτική για τα ελληνικά συμφέροντα, μας την αποκάλυψε ο ίδιος ο Ρ. Τ. Ερντογάν, μια ημέρα πριν έλθει στην Αθήνα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Καθημερινή”, στους δημοσιογράφους Παπαχελά και Κωστίδη, μιλώντας για “Τουρκική μειονότητα” στην Θράκη μας (για πρώτη φορά με απόλυτη δημοσιότητα), για “Τούρκικη Δημοκρατία της Β. Κύπρου”, θεωρώντας πλέον de jure τη διχοτόμηση του νησιού και πως, δεν είναι η υφαλοκρηπίδα το μόνο θέμα συζήτησης με την Ελλάδα.
Ωστόσο θα πρέπει να υπενθυμιστεί, ότι αυτή η Συμφωνία δείχνει την ενδοτικότητα Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, αλλά και την πρωτοτυπία της ολέθριας αυτής πολιτικής κατευνασμού, αφού “τα σύμφωνα φιλίας δεν υπογράφονται πριν λυθούν τα ζητήματα διαφορών, αλλά αφού λυθούν αυτά τα ζητήματα.
Όταν και ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, είχε προειδοποιήσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην υπογράψει συμφωνία ανάλογη με εκείνη που είχε υπογράψει στη Μαδρίτη η κυβέρνηση του ολετήρα Κώστα Σημίτη. Μια συμφωνία που υπογράφηκε πάλι με την άμεση Αμερικανική πίεση, της τότε ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ. Τότε, που σε αυτήν προβλεπόταν, ότι καμία από τις δύο χώρες δεν μπορεί να προβεί σε “μονομερείς ενέργειες” στο Αιγαίο μας, όπως είναι η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, που ως γνωστόν μας παρέχει αυτήν την δυνατότητα το Δίκαιο της Θάλασσας (Montego Bay – 1982).
Για την ενδοτική “Συμφωνία της Μαδρίτης”, που τότε η ΝΔ έκανε σκληρή κριτική, ενώ τώρα εφαρμόζει την πολιτική εκείνης της εποχής Κώστα Σημίτη. Αλλά αφού σήμερα, η μισή κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελείται από “ορφανά” του Κώστα Σημίτη, μοιραία θα έχουμε “Συμφωνία Μαδρίτης 2”.
Ωστόσο ας γνωρίζουμε, ότι αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα δυο Μέρη.
Ο αποδεδειγμένα εχθρός, δεν γίνεται ΠΟΤΕ φίλος…
Έτσι, εξακολουθεί και υφίσταται “Η αφορμή πολέμου” (Casus Belli – 1985, 3 χρόνια μετά την Συμφωνία των Θαλασσών) της Τουρκίας, αν δηλαδή η Ελλάς ανακοινώσει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Εξακολουθεί να γίνεται αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου μας, αδυνατίζοντας την άμυνά μας. Και γνωρίζουν οι Τούρκοι, ότι η Ελλάς δεν εξόπλιζε τα νησιά της για να επιτεθεί στην Τουρκία, αλλά για να αποτρέψει πιθανή επίθεσή της. Όταν δεν έχει αποσύρει η Τουρκία την επιθετικότητά της προς την Ελλάδα με το δόγμα της γαλάζιας πατρίδας, για να σφετεριστεί ελληνικά εδάφη. Όταν η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνικότητα νησιών μας και μας απειλεί πως θα έρθει βράδυ. Όταν υπάρχει η επιθετικότητά της στα Ίμια. Όταν διακηρύσσει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα στην Θράκη μας, αντίθετα από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συμβάσεις που προβλέπουν Έλληνες Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα. Από τη στιγμή που χορηγείται προσωρινή βίζα στους Τούρκους πολίτες, για να διευκολύνονται οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά μας. Αυτά που αποστρατικοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δηλαδή, την Λήμνο, την Λέσβο, την Χίο, την Ρόδο, την Σύμη, το Καστελόριζο, την Σάμο, την Λέρο, την Κάλυμνο και την Κω.
Όταν δεν υπερασπίζεται την Κύπρο μας. Αφού η Τουρκία τρομοκράτης, η Τουρκία εισβολέας, έχει καταλάβει το μισό τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μη αναγνωρίζοντας τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατηρώντας ισχυρότατη στρατιωτική δύναμη στο Κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που ζητάει επί δεκαετίες την αποχώρησή των στρατευμάτων Κατοχής, που έχουν εκτοπίσει χιλιάδες Έλληνες και έχει οικειοποιηθεί τις περιουσίες τους στη Μεγαλόνησο.
Ας μην τρέφει έτσι αυταπάτες ο Κώστας Καραμανλής, πως είναι δυνατόν να νουθετήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Γιατί όπως λέγει ο θυμόσοφος λαός μας:
Με τα λόγια χτίζω ανώγια και κατώγια. Ή μήπως δεν είναι έτσι;
Εκτός κι αν θα περιμένουμε όλοι, τα σύνορα της Ελλάδος να φτάσουν από τη Λάρισα μέχρι το έσχατο σημείο της Πελοποννήσου.