"Το Καταστατικό της Ρώμης πρέπει να είναι άκυρο": Γιατί είναι τόσο εύκολο να κατηγορηθεί η Ρωσία αλλά όχι το Ισραήλ;

ΑΡ Photo/Αbed Κhaled
Η φήμη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα μπορούσε να καταστραφεί εντελώς εάν τα εγκλήματα κατά της Παλαιστίνης δεν διερευνηθούν διεξοδικά, λέει ο Αμερικανός δικηγόρος Stanley Cohen

Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου Γάζας-Ισραήλ, ο εισαγγελέας του ΔΠΔ εξέδωσε δήλωση στην οποία ανέφερε ότι η παρεμπόδιση της βοήθειας προς τη Γάζα θα μπορούσε να είναι έγκλημα, αλλά αργότερα αποκαλύφθηκε πως ταξίδεψε στο Ισραήλ και κατηγορείται ότι καθυστερεί την έρευνα των δικαστηρίων για εγκλήματα πολέμου. "Αν αυτή δεν είναι μια υπόθεση που απαιτεί διεθνές δικαστήριο, τότε το Καταστατικό της Ρώμης θα πρέπει να είναι άκυρο", λέει ο Αμερικανός δικηγόρος Stanley Cohen, μιλώντας στο RT.

Robert Inlakesh - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Στις 29 Οκτωβρίου, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), Καρίμ Χαν, απηύθυνε προειδοποίηση προς την ισραηλινή κυβέρνηση πως η παρεμπόδιση της μεταφοράς βοήθειας στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε "ποινική ευθύνη" βάσει του Καταστατικού της Ρώμης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα Κάιρο, ο Καρίμ Χαν έδωσε αξιοσημείωτα πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς παρά σε οτιδήποτε είχε διαπράξει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας. Μετά τις δηλώσεις του εισαγγελέα του ΔΠΔ, έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το δικαστήριο θα αποδειχθεί χρήσιμο για την αντιμετώπιση εγκλημάτων που διαπράττονται σε όλη την Παλαιστίνη-Ισραήλ.

Ο διάσημος Αμερικανός δικηγόρος Stanley Cohen μίλησε για τις παρατηρήσεις του Karim Khan στο Κάιρο. Ο Cohen είπε ότι ο Khan "έθεσε μάλλον καταφατικά διακηρυκτικά επιχειρήματα σχετικά με το τι έκανε η Χαμάς, τι έκαναν οι ταξιαρχίες Κασάμ, πώς, πότε, πού, τι συνέβη. Ελλείψει οποιασδήποτε ανεξάρτητης εξέτασης, ελλείψει οποιουδήποτε ανεξάρτητου αποδεικτικού στοιχείου, βασιζόμενος, σε κάποιο βαθμό, σε προπαγανδιστική διαστρέβλωση, σε εναλλακτικές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες κυκλοφόρησαν εκεί έξω". Ο Cohen συνέχισε δηλώνοντας πως "αν ήμουν ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους Παλαιστίνιους ενώπιον του ΔΠΔ, με δεδομένο το σχόλιο που έκανε ο εισαγγελέας, θα μπορούσα να του ζητήσω να αυτοεξαιρεθεί".

Το Μάρτιο του 2021, το ΔΠΔ ξεκίνησε επίσημα έρευνα για τα εγκλήματα πολέμου που, όπως λέει, μπορεί να έχουν διαπραχθεί στην Παλαιστίνη - από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη - από τις 13 Ιουνίου 2014. Αυτό θα σήμαινε τεχνικά ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πρόσφατα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και οι υπεύθυνοι θα μπορούσαν, θεωρητικά, να διωχθούν ποινικά. Επίσης, το 2021, η κορυφαία ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, η B'tselem, μαζί με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσαν πως η ισραηλινή κυβέρνηση εφαρμόζει καθεστώς Απαρτχάιντ εναντίον των Παλαιστινίων. Το 2022, η Διεθνής Αμνηστία ακολούθησε, εκδίδοντας τη δική της μακροσκελή έκθεση που κατέδειξε γιατί αποφάσισε και αυτή να κατηγορήσει το Ισραήλ για το έγκλημα του Απαρτχάιντ. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει το δικαίωμα, βάσει του Καταστατικού της Ρώμης, να διώκει όσους διαπράττουν το έγκλημα του Απαρτχάιντ.

Ωστόσο, όπως σημείωσε τον Σεπτέμβριο η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Arab Center Washington DC, "ελάχιστα έχουν γίνει" τα τελευταία δύο χρόνια από το ΔΠΔ, παρά την "διακηρυγμένη επιθυμία του εισαγγελέα να βελτιώσει την αξιοπιστία του δικαστηρίου και τις ιδιωτικές διαμαρτυρίες του ότι ενδιαφέρεται για το ζήτημα της Παλαιστίνης". Παρά το γεγονός πως το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι "δεν πρόκειται να συνεργαστεί" με το ΔΠΔ, διαμαρτυρόμενο για την εξαγγελθείσα έρευνα για εγκλήματα πολέμου το 2021, οι οικογένειες των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου προέτρεψαν το δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα για τα υποτιθέμενα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς. Αυτό φέρνει την ισραηλινή κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, καθώς έχει επανειλημμένα δηλώσει πως το ΔΠΔ δεν έχει δικαιοδοσία στο έδαφός της. Η Χαμάς, από την άλλη πλευρά, χαιρέτισε την έρευνα του ΔΠΔ για τα εγκλήματα πολέμου, υπερασπιζόμενη παράλληλα τις δικές της ενέργειες.

Σχολιάζοντας το ερώτημα γιατί το ΔΠΔ δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην παραπομπή των υπευθύνων για εγκλήματα που διαπράχθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο Stanley Cohen απάντησε:

"Επέστρεψαν ένα κατηγορητήριο κατά του Πούτιν βάσει ισχυρισμών ex parte, βεβαίως με πιθανή αιτία, μέσα σε τέσσερις ημέρες. Στην περίπτωση του Ισραήλ είχατε εννέα χρόνια για να βρείτε, να ερευνήσετε και να επιβεβαιώσετε τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, την παραβίαση του δικαίου του πολέμου, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη συλλογική τιμωρία, τις παραβιάσεις του ανθρωπιστικού κώδικα, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εγκλήματα πολέμου".

Ο Cohen πρόσθεσε επίσης τα εξής: "Δεν ξέρω γιατί χρειάστηκαν δύο χρόνια... Θα έπρεπε να διεξάγεται έρευνα αυτή τη στιγμή. Συμμετείχα στις προκαταρκτικές αιτήσεις για το ΔΠΔ. Υπήρξαν, απλά εκατοντάδες και εκατοντάδες και εκατοντάδες δηλώσεις, ένορκες βεβαιώσεις, βίντεο, ταινίες, παραδοχές, δηλώσεις τα τελευταία εννέα χρόνια τώρα, που έχει το ΔΠΔ. Ο κυνικός μέσα μου φαντάζεται ή αναρωτιέται αν αυτό, το ίδιο κομμάτι θα είχε πάρει την ίδια ταχύτητα αν οι στόχοι ήταν Αφρικανοί, αν ήταν μαύροι, γιατί το ΔΠΔ έχει μια ιστορία να κινείται με σκόπιμη ταχύτητα όταν πρόκειται για Αφρικανούς κατηγορούμενους ή στόχους ή έγχρωμους ανθρώπους".

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νεκρών παιδιών μόνο στη Γάζα, ως αποτέλεσμα του πολέμου του Ισραήλ εναντίον του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα, είναι πάνω από έξι φορές υψηλότερος από το συνολικό αριθμό των νεκρών Ισραηλινών πολιτών από τις 7 Οκτωβρίου, τίθεται το ερώτημα αν το ΔΠΔ αντιμετωπίζει τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των Παλαιστινίων με την ίδια σοβαρότητα. Εάν η υπόθεση αυτή προχωρήσει και διερευνήσει τον ατελείωτο κατάλογο των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν σε ολόκληρη την Παλαιστίνη-Ισραήλ, θα μπορούσε ίσως να διασώσει μέρος της νομιμότητας του δικαστηρίου, το οποίο έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί από Αφρικανούς ηγέτες για άδικη στόχευση. Στην πραγματικότητα, λόγω του ότι η πλειονότητα των κατηγοριών του ΔΠΔ έχει απαγγελθεί σε εκείνους που βρίσκονται στην αφρικανική ήπειρο, ορισμένοι έχουν προτείνει ακόμη και τη μετονομασία του ΔΠΔ σε Αφρικανικό Ποινικό Δικαστήριο.  

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, μόλις αποκαλύφθηκε πως ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν είχε ταξιδέψει στο Ισραήλ, έκανε γρήγορα σχέδια για να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και παλαιστινιακές ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, οι ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύουν στα κατεχόμενα εδάφη απέρριψαν το αίτημά του για συνάντηση. Ο Ammar Al-Dwaik, γενικός διευθυντής της Ανεξάρτητης Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ICHR) δήλωσε ότι "ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε αυτή η επίσκεψη δείχνει πως ο κ. Khan δεν χειρίζεται το έργο του με ανεξάρτητο και επαγγελματικό τρόπο".

Σύμφωνα με τον Stanley Cohen, "υπάρχουν πολλές επιλογές" πέραν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όσον αφορά τη δίωξη εγκλημάτων πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ). "Στη συνέχεια, έχετε επίσης την κατάσταση των δικαστηρίων με καθολική δικαιοδοσία, όπως η Νότια Αφρική και η Ισπανία και περίπου δώδεκα άλλες χώρες, οι οποίες δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα ξεκινήσουν επίσης έρευνες στο πλαίσιο της καθολικής δικαιοδοσίας", δήλωσε.

Το αν το ΔΠΔ ενεργήσει τώρα θα είναι είτε η σωτήρια χάρη του, είτε θα αμαυρώσει ανεπανόρθωτα τη φήμη του δικαστηρίου για πάντα. Η απόλυτη κλίμακα των φρικαλεοτήτων που διαπράττονται τώρα στη Γάζα είναι δύσκολο ακόμη και να περιγραφεί, με περισσότερους τόνους εκρηκτικών να έχουν πέσει στο πολιορκημένο έδαφος από την πυρηνική βόμβα που χρησιμοποίησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Χιροσίμα. Εν τω μεταξύ, τρόφιμα, νερό, ιατρική βοήθεια, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα εμποδίζονται να εισέλθουν, ή σε άλλες περιπτώσεις περιορίζονται σοβαρά. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άμαχοι έχουν εκτοπιστεί και περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ πάνω από 30.000 έχουν τραυματιστεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail