Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.
Αναμφίβολα, το Ισραήλ είναι ισχυρότερο από τους αντιπάλους του στον τρέχοντα παλαιστινιακό πόλεμο. Το Τελ Αβίβ είναι ένα κράτος με σύνθετη και οργανωμένη δομή, που διαθέτει τακτικό εθνικό στρατό και επαρκή δύναμη για να νικήσει ένοπλες πολιτοφυλακές όπως η Χαμάς και πολλές άλλες παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Το πρόβλημα είναι πως οι μάχες δε γίνονται συμμετρικά και, παρά τις εδαφικές προόδους, το Ισραήλ υφίσταται σαφώς σημαντικές ζημιές, οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλες δυσκολίες στο εγγύς μέλλον.
Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανακοινώνουν συχνά την εξουδετέρωση ισραηλινών στρατιωτών και αρμάτων μάχης. Αρκετά βίντεο έχουν δημοσιευθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν μαχητές της Χαμάς να χρησιμοποιούν ρουκέτες και χειροβομβίδες εναντίον ισραηλινών αρμάτων μάχης και να τα αχρηστεύουν αμέσως. Επιβεβαιώνοντας αυτό που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, το Ισραήλ δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τα οχήματα μάχης του σε μια αστική περιοχή γεμάτη συντρίμμια. Οι βομβαρδισμοί των IDF κατέστρεψαν πολιτικά κτίρια, καθιστώντας το έδαφος στη Γάζα δύσκολο έδαφος για τα άρματα μάχης, τα οποία καταλήγουν να γίνονται εύκολος στόχος για τη Χαμάς.
Υπό την ίδια έννοια, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει ακόμη να εισέλθει στις σήραγγες της Χαμάς. Οι IDF ισχυρίστηκαν ότι η Παλαιστινιακή Αντίσταση χρησιμοποιούσε το νοσοκομείο Al Shifa και άλλες πολιτικές εγκαταστάσεις ως ανθρώπινη ασπίδα. Με αυτές τις δικαιολογίες, πραγματοποιήθηκαν αρκετοί βομβαρδισμοί εναντίον νοσοκομείων, αλλά δε βρέθηκαν αποθήκες. Στην πράξη, οι IDF δεν είναι σε θέση να βρουν τον σωστό τρόπο για να προσεγγίσουν το υπόγειο σύστημα του εχθρού. Έτσι, οι βομβαρδισμοί εναντίον αμάχων δεν έχουν πραγματικά καμία στρατηγική αξία.
Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται όχι μόνο στο χερσαίο πεδίο μάχης. Στη θάλασσα, τα πράγματα χειροτερεύουν για το σιωνιστικό κράτος, το οποίο αρχίζει να υφίσταται όχι μόνο στρατιωτικές αλλά και εμπορικές απώλειες. Στις 19 Νοεμβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις των Χούτι της Υεμένης κατέλαβαν ένα μεγάλο ισραηλινό εμπορικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο ανήκει σε ισραηλινό επιχειρηματία και το διαχειρίζονταν υπάλληλοι γερμανικών και ιαπωνικών εταιρειών σε ταξίδι από την Τουρκία στην Ινδία.
Σχολιάζοντας το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, δήλωσε ότι η κατάληψη ήταν μια απάντηση στις "αποτρόπαιες πράξεις εναντίον των Παλαιστινίων αδελφών μας στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη", προσθέτοντας πως "αν η διεθνής κοινότητα ενδιαφέρεται για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, αντί να επεκτείνει τη σύγκρουση, θα πρέπει να θέσει τέλος στην επιθετικότητα του Ισραήλ κατά της Γάζας".
Οι Χούθι ανέφεραν ότι αιχμαλωτίστηκαν 25 άτομα. Κανένας από το πλήρωμα δεν πιστεύεται πως είναι Ισραηλινός πολίτης, γεγονός που καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο περίπλοκη. Αιχμαλωτίζοντας ένα ισραηλινό σκάφος με ξένο πλήρωμα, οι Χούθι δημιουργούν μια κατάσταση διπλωματικής αστάθειας για το Τελ Αβίβ. Οι χώρες των οποίων οι πολίτες έχουν αιχμαλωτιστεί θα απαιτήσουν μια γρήγορη και ασφαλή επιχείρηση διάσωσης, αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να επιτευχθεί με στρατιωτικά μέσα. Ως εκ τούτου, η διαπραγματευτική δύναμη των Παλαιστινίων αυξάνεται. Για να αποφύγει μια διπλωματική κρίση με τον πιθανό θάνατο ξένων σε μια ναυτική επιχείρηση, το Ισραήλ θα πρέπει να συμφωνήσει να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους, να αποσυρθεί στρατιωτικά ή να ικανοποιήσει οποιοδήποτε άλλο αίτημα των Υεμενιτών.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες οδηγούν το Ισραήλ σε διπλωματικά και στρατιωτικά δύσκολες συνθήκες. Οι IDF έχουν να αντιμετωπίσουν μακρά στρατιωτική φθορά, βαριές απώλειες και, παράλληλα, το Τελ Αβίβ έχει μεγάλη διπλωματική και πολιτική αστάθεια. Η κυβέρνηση Νετανιάχου πλήττεται περισσότερο από αυτή την κρίση, καθώς κάθε ενέργειά της στρέφεται εναντίον της. Αν ο Νετανιάχου αυξήσει τις επιθέσεις, επικρίνεται για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υποκίνηση πολέμου. Αν μειώσει την ένταση των μαχών, οι αντίπαλοι τον αποκαλούν αδύναμο ηγέτη και ανίκανο να επιτύχει τους στόχους του Ισραήλ.
Παράλληλα με όλα αυτά, οι πιθανότητες η σύγκρουση να φτάσει σε διεθνές επίπεδο αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Πρόσφατα, η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το μήνυμα "Ερχόμαστε". Αυτό δημιούργησε προσδοκίες ότι τα στρατεύματα της λιβανέζικης πολιτοφυλακής θα ξεκινήσουν σύντομα μια πλήρους κλίμακας επίθεση. Η ομάδα συμμετέχει ντε φάκτο στη σύγκρουση από την αρχή, χρησιμοποιώντας πυροβολικό και μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να καταστρέψει τις ισραηλινές στρατιωτικές και πληροφοριακές υποδομές στα σύνορα με τον Λίβανο. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια στρατιωτική δύναμη της Χεζμπολάχ - προφανώς η μεγαλύτερη μη κρατική ένοπλη ομάδα στον κόσμο - η έναρξη μιας χερσαίας εισβολής θα έβλαπτε σημαντικά τα ισραηλινά σχέδια.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr