Η Αυστρία εισάγει περισσότερο από το ήμισυ της ζήτησης φυσικού αερίου από τη Ρωσία παρά τη διαφοροποίηση

Η Αυστρία "ξεχειλίζει" από ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που επιτρέπει στους μακροχρόνιους πελάτες της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom να αυξήσουν τις πωλήσεις προς τους γείτονές της, ανέφερε το Bloomberg. Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι η ροή από τη Ρωσία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της ζήτησης της Αυστρίας, η οποία κάνει μόνο δειλά βήματα για να διαφοροποιήσει τις πηγές φυσικού αερίου της. Φαίνεται πως παρά την σκληρή ρητορική κατά της Ρωσίας, η Αυστρία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να υποφέρει όπως η γειτονική Γερμανία.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ως κόμβος για τις ρωσικές ροές για περισσότερο από μισό αιώνα, η χώρα διαθέτει αποθήκες αποθήκευσης και αγωγούς που έχουν ιστορικά δημιουργηθεί για τη διοχέτευση καυσίμων προς τη Γερμανία, τη Σλοβενία, την Ουγγαρία και την Ιταλία, ενώ η αυστριακή κρατική εταιρεία OMV AG έχει σύμβαση με την Gazprom μέχρι το 2040. Η κεντροευρωπαϊκή χώρα έχει δηλώσει ότι θέλει να διαφοροποιηθεί από τη Ρωσία, αλλά τα εμπορικά στοιχεία δείχνουν μια σταθερή ροή μέσω ενός αγωγού από την Ουκρανία που καλύπτει περισσότερο από το ήμισυ της ζήτησης της οικονομίας.

Ωστόσο, ο Walter Boltz, πρώην ρυθμιστής της Αυστρίας και νυν ανώτερος σύμβουλος ενέργειας στην Baker & Mckenzie LLP, δήλωσε πως ανησυχεί όλο και περισσότερο από αυτή τη λεγόμενη αποτυχία διαφοροποίησης, καθώς η σύμβαση μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία λήγει το Δεκέμβριο του 2024 και το Κίεβο έχει δεσμευτεί να μη διαπραγματευτεί νέα συμφωνία με τη Ρωσία. 

Το άρθρο του Bloomberg αποκάλυψε επίσης μια ανησυχία σχετικά με την έλλειψη εργασιών για την κατασκευή εναλλακτικών αγωγών, καθώς ο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ WAG LOOP 1, ο οποίος θα μπορούσε να παρέχει 27 tW/h φυσικού αερίου, που αντιστοιχεί περίπου στο ένα τρίτο της ετήσιας ζήτησης της Αυστρίας, δεν αναμένεται να είναι έτοιμος πριν από το 2027, λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τη μη παράδοση των περιβαλλοντικών αδειών που απαιτούνται για την επέκτασή του.

Η Boltz και η Gas Connect Austria πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση το 2025 ακόμη και χωρίς προμήθειες από τη Ρωσία, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει το ζήτημα των τιμών, οι οποίες θα παραμείνουν υψηλές χωρίς περαιτέρω συνδέσεις.

"Ο κίνδυνος το 2025 και το 2026 δεν είναι τόσο πως δε θα υπάρχει διαθέσιμο φυσικό αέριο, αλλά ότι οι τιμές θα μπορούσαν να είναι και πάλι αρκετά υψηλές", δήλωσε ο σύμβουλος της Baker & Mckenzie LLP, προσθέτοντας πως πρέπει να αποφευχθεί μια νέα κρίση τιμών.

Ωστόσο, η Αυστρία δεν είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Alexey Miller δήλωσε τον Νοέμβριο πως παρά την ευρωπαϊκή άρνηση του ρωσικού φυσικού αερίου, αυτό συνεχίζει να ρέει σε σημαντικές ποσότητες.

"Δεν θα ήθελα να αναφέρω αριθμούς, διότι τα μόρια στον αγωγό δεν έχουν εθνικό χρώμα", δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ποσοστό του ρωσικού αερίου που λαμβάνει η Ευρώπη, προσθέτοντας ότι οι σημαντικές παραδόσεις συνεχίζονται.

"Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πολύ πρόσφατα έδωσε το παράδειγμα ενός κέντρου στην Αυστρία, του Baumgarten. Αυτήν την στιγμή προμηθεύουμε φυσικό αέριο στο Baumgarten, το οποίο είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο από το οποίο προμηθεύονται φυσικό αέριο και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης", συνέχισε ο διευθύνων σύμβουλος.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχασαν εν μέρει ή εντελώς το φυσικό αέριο από την Gazprom το 2022, καθώς η εταιρεία διέκοψε ή σταμάτησε τις προμήθειες στη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και τη Δανία, επικαλούμενη κυρίως τη μη συμμόρφωση με προεδρικό διάταγμα σχετικά με την πληρωμή σε ρούβλια ή άλλους τεχνικούς λόγους.

Μήνες αργότερα, σταμάτησαν οι παραδόσεις κατά μήκος της κύριας διαδρομής μέσω του Nord Stream. Η άντληση μέσω της λευκορωσικής διαδρομής Yamal-Ευρώπη έχει επίσης σταματήσει, ενώ η ουκρανική διαδρομή σημείωσε επίσης σημαντική μείωση. Ως αποτέλεσμα, το ρωσικό αέριο από αγωγούς προμηθεύεται πλέον στην Ευρώπη μέσω ενός από τα δύο σημεία εισόδου του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου και μέσω της Τουρκίας, όπου φθάνει δια μέσου του TurkStream.

Η προσπάθεια της Ευρώπης να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο το μόνο που κατάφερε ήταν να στείλει τις τιμές στα ύψη και να εκθέσει την ήπειρο σε ελλείψεις και κινδύνους, ιδίως τη Γερμανία.

Ο επικεφαλής της RWE, μιας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Γερμανίας, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να εισάγει φυσικό αέριο, ώστε να διασφαλίσει πως θα μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν απροσδόκητες διακοπές στους αγωγούς ή στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής.

Μιλώντας στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της RWE, Markus Krebber, δήλωσε: "Η RWE είναι μια εταιρεία, η οποία μπορεί να έχει ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειας που δεν είναι σε θέση να καταναλώσει: "[Η Ευρώπη] δεν είναι εκεί που πρέπει να είναι, διότι δεν θα έπρεπε να έχουμε ένα σύστημα ενεργειακού εφοδιασμού που δεν έχει κανένα περιθώριο ή μαξιλάρι". Η προειδοποίησή του ήρθε παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εισέρχεται στο χειμώνα με τα αποθέματα φυσικού αερίου να είναι κατά 99% γεμάτα, μετά από μια μεγάλη προσπάθεια να γεμίσουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για να αντιμετωπιστούν οι περικοπές της προσφοράς από τη Ρωσία.

Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη στη Γερμανία που ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ ακύρωσε την προγραμματισμένη εμφάνισή του στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP28 στο Ντουμπάι στις 4 Δεκεμβρίου, ώστε να μπορέσει να επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για τον προϋπολογισμό του 2024, αφού τα αρχικά σχέδια δαπανών κρίθηκαν παράνομα από το συνταγματικό δικαστήριο.

Το Βερολίνο ανέστειλε πρόσφατα το φρένο χρέους για το 2023 για να καλύψει κονδύλια όπως οι επιδοτήσεις ενέργειας και οι πληρωμές για την ανακούφιση από τις πλημμύρες, τα οποία το συνταγματικό δικαστήριο έκρινε επίσης παράνομα, με τα χρήματα να έχουν ήδη δαπανηθεί. Αυτό συμβαίνει καθώς η ανεργία φτάνει σε υψηλό διετίας, το κόστος ζωής εκτοξεύεται στα ύψη και ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός. Η Αυστρία συνεχίζει να αντλεί ρωσικό φυσικό αέριο σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να αποφύγει την ίδια κατάσταση από την οποία υποφέρει η Γερμανία, ακόμη και αν οι ηγέτες στη Βιέννη συνεχίζουν να μιλούν κατά της Μόσχας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail