Η μεγάλη κακότυχη Ουκρανία για την οποία δε μιλούν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν βασικός υποστηρικτής της Ουκρανίας από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση το Φεβρουάριο του 2022, παρέχοντας σημαντική στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στο δοκιμαζόμενο έθνος. Ωστόσο, οι απόψεις εντός της αμερικανικής κοινής γνώμης έχουν αποκλίνει σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά το επίπεδο και την αποτελεσματικότητα αυτής της υποστήριξης. Ορισμένοι εκφράζουν σταθερή υποστήριξη στην αντίσταση της Ουκρανίας, ενώ άλλοι τρέφουν αμφιβολίες για το βάθος της αμερικανικής εμπλοκής και τα αποτελέσματά της.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η δυσαρέσκεια πηγάζει από την πεποίθηση ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει ανυπέρβλητες πιθανότητες έναντι της ανώτερης στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας. Αυτή η αντίληψη έχει προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη διοχέτευση τεράστιων ποσών σε μια σύγκρουση όπου η νίκη της Ουκρανίας φαίνεται όλο και πιο απίθανη. Ακόμη και οι ίδιοι οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, όπως ο πρώην υπουργός Άμυνας Oleksii Reznikov, έχουν αναγνωρίσει ανοιχτά τις δυσκολίες, παραδεχόμενοι πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας παραπαίει.

Παρά τις παραδοχές αυτές, οι ΗΠΑ συνέχισαν την οικονομική τους υποστήριξη προς το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο. Ωστόσο, καθώς οι ανησυχίες για την εγχώρια οικονομία, συμπεριλαμβανομένων των φόβων για ύφεση και κλιμάκωση του κόστους διαβίωσης, αυξάνονταν, το ίδιο και ο σκεπτικισμός για τη διάθεση πόρων στο εξωτερικό, ενώ τα πιεστικά ζητήματα στο εσωτερικό παρέμεναν χωρίς φροντίδα.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι έτοιμη να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές. Οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να επικρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν στην κατάσταση, ενώ οι Δημοκρατικοί αναμένεται να υπερασπιστούν τη στάση τους για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ωστόσο, έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί πως ορισμένα μέσα ενημέρωσης δίνουν μια πιο θετική εικόνα της κατάστασης στην Ουκρανία από ό,τι δικαιολογεί η πραγματικότητα, ίσως για να διατηρήσουν την υποστήριξη του κοινού για την εμπλοκή των ΗΠΑ. 

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις του επικεφαλής του ουκρανικού στρατού Valery Zaluzhny έχουν προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις. Η παραδοχή του Zaluzhny ότι η Ουκρανία χρειάζεται 20.000 άνδρες μηνιαίως για να επιβιώσει έχει προκαλέσει αναταραχή στο ουκρανικό κοινοβούλιο, με εκκλήσεις για την παραίτησή του επειδή δεν κατάφερε να παράσχει μια βιώσιμη πολεμική στρατηγική για το 2024.

Οι σημερινοί αριθμοί δείχνουν πως η Ουκρανία χάνει μεταξύ 650 και 800 άνδρες την ημέρα. Και η Ρωσία έχει κάνει καταστροφικές προόδους στην πολιορκία της περιοχής Adiivka, μια διαφυγή προς το Ντονέτσκ έχει πέσει εντελώς στα χέρια της Ρωσίας και τώρα ακόμη και η Ουκρανία παραδέχεται ότι δεν μπορεί να κάνει αρκετά για να σταματήσει τη Ρωσία.

Τώρα, κάτι μεγάλο συμβαίνει στην Ουκρανία. Ο Valery Zaluzhny κάνει μια μεγάλη τολμηρή δήλωση. Ομολόγησε πως: "Χρειαζόμαστε 20.000 άνδρες το μήνα για να επιβιώσουμε". Τώρα αυτό έχει προκαλέσει σημαντική αναταραχή στο ουκρανικό κοινοβούλιο. Ένας βουλευτής ύψωσε τη φωνή για την παραίτηση του Valery Zaluzhny. Η βουλευτής Mariana Bezglaya ζητά την παραίτηση του Zaluzhny επειδή δεν κατάφερε να παράσχει ένα σχέδιο για τον πόλεμο του 2024. Λέει ότι είχε αυτή τη συζήτηση με τον Zaluzhny και τα ανώτατα στρατιωτικά κλιμάκια και στη συνέχεια έγραψε σχετικά στη σελίδα της στο FaceBook. Τώρα, ζητά από τον Zaluzhny να παραιτηθεί.

Ο Ζαλούζνι σύμφωνα με δημοσιεύματα του Moon of Alabama "δεν έχει σχέδια για το 2024, επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτα για την επερχόμενη ήττα του ουκρανικού στρατού.

Κάθε φορά που προτρέπει να σταματήσει να υπερασπίζεται θέσεις που δεν μπορούν να κρατηθούν, όπως το Μπαχμούτ και η Αβντίεβκα, η πολιτική ηγεσία του λέει να χρησιμοποιήσει όλες τις εφεδρείες και να συνεχίσει να κρατάει. Κάθε φορά που προτρέπει να χτίσει ισχυρές γραμμές άμυνας και να υποχωρήσει σε αυτές, τον παρακάμπτουν. Δεν υπάρχει έτσι τίποτα, εκτός από έναν αριθμό, με τον οποίο να μπορεί να σχεδιάσει.

Αυτός ο αριθμός είναι μία από τις ανεπανόρθωτες απώλειες που βιώνει ο ουκρανικός στρατός. Ο Ζαλούζνι χρειάζεται 20.000 νέους άνδρες το μήνα για να αντικαταστήσει τις απώλειες και να διατηρήσει το στρατό του".

Τώρα ένα πράγμα που πρέπει να προσέξετε εδώ. Η δήλωση του Valery Zaluzhny, που υποδηλώνει μια ζοφερή προοπτική για τον στρατό της Ουκρανίας, δεν έχει αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια των πληροφοριών που φτάνουν στον αμερικανικό πληθυσμό.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως οι αποκαλύψεις του Zaluzhny θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά τις επερχόμενες εκλογές στις Η.Π.Α. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταδίκη των Δημοκρατικών για τον αντιληπτό χειρισμό της σύγκρουσης και ενδεχομένως να ενισχύσει την υποστήριξη προς τον Trump και τους Ρεπουμπλικάνους. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναμφίβολα περιπλέξει το πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ, εγείροντας εύλογες ανησυχίες σχετικά με το κόστος και την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής βοήθειας και τη διαφάνεια των πληροφοριών που μεταδίδονται στο κοινό.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης απλώς δείχνουν μια πιο ρόδινη εικόνα της κατάστασης από την πραγματικότητα, η οποία υποκινείται από την επιθυμία να αποφευχθεί η στροφή του πολιτικού κλίματος στις ΗΠΑ εναντίον της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail