pixabay / hosnysalah |
Το ζήτημα των αιχμαλώτων πολέμου που έχουν αιχμαλωτιστεί από τις παλαιστινιακές δυνάμεις αντίστασης υπό την ηγεσία της Χαμάς έχει γίνει μια από τις βασικές δικαιολογίες για τη στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Robert Inlakesh - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr
Ενώ στο δυτικό κοινό παρουσιάζεται συχνά η εικόνα αυτών των ομάδων ως αιμοδιψών τρομοκρατών, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει πως η Χαμάς και άλλες παρατάξεις μπορεί να έχουν μεταχειριστεί τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους πιο ανθρώπινα από ό,τι το Ισραήλ μεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους.
Ενώ το ζήτημα των ισραηλινών αιχμαλώτων πολέμου διαρκεί οκτώ εβδομάδες, το δράμα των Παλαιστινίων αιχμαλώτων συνεχίζεται τουλάχιστον από το 1967. Λέγεται ότι υπάρχουν περίπου 137 Ισραηλινοί που κρατούνται αυτήν την στιγμή αιχμάλωτοι στη Γάζα, τους οποίους η Χαμάς ισχυρίζεται πως όλοι είναι άνδρες και/ή στρατιώτες.
Κατά την επταήμερη εκεχειρία που συνήφθη το Νοέμβριο μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η παλαιστινιακή αντίσταση απελευθέρωσε 108 γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν αιχμάλωτα στη Γάζα. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ θα απελευθέρωνε 300 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνταν και θα επέτρεπε την είσοδο στη Γάζα πολυπόθητης βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα με την Αίγυπτο.
Ο Stanley Cohen, ένας Αμερικανός δικηγόρος που έχει εκπροσωπήσει μέλη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, λέει στο The Cradle ότι "οι νόμοι του πολέμου δεν περιορίζουν τους αιχμαλώτους πολέμου σε κρατικούς φορείς". Λέει πως "ισχύουν όλοι οι νόμοι του πολέμου, είτε πρόκειται για κρατικούς είτε για μη κρατικούς δρώντες".
Αυτό θα σήμαινε ότι οι ίδιες νομικές υποχρεώσεις σχετικά με τη μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου θα πρέπει να ισχύουν τόσο για τη Χαμάς όσο και για το Ισραήλ, παρά το γεγονός πως συχνά υπάρχει μεγαλύτερη ηθική προσδοκία για τα κράτη μέλη του ΟΗΕ.
Πώς η Χαμάς μεταχειρίζεται τους ισραηλινούς αιχμαλώτους πολέμου
Η πρόσβαση σε συνεντεύξεις με κρατούμενους είναι περιορισμένη λόγω των περιορισμών της ισραηλινής κυβέρνησης στην αλληλεπίδραση των μέσων ενημέρωσης με τους πρόσφατα απελευθερωμένους αιχμαλώτους, ιδίως μετά την ενοχλητική γκάφα δημοσίων σχέσεων στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ένας από τους τέσσερις Ισραηλινούς που απελευθερώθηκαν άνευ όρων πριν από την εκεχειρία - ο 85χρονος Yocheved Lifshitz - δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι "μας φέρθηκαν πολύ καλά" στη Γάζα, αλλά είχε υποστεί "κόλαση" ενώ ήταν αιχμάλωτος.
Όμως, παρά τις δυσκολίες στην απόκτηση των πλήρων ιστοριών τους, ορισμένα γεγονότα ξεχωρίζουν. Πρόσφατες ηχογραφήσεις που αναφέρθηκαν από τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν δηλώσεις απελευθερωμένων κρατουμένων οι οποίοι ισχυρίζονται ότι φοβόντουσαν περισσότερο τις ισραηλινές ενέργειες παρά εκείνες της Χαμάς. Ένας πρώην κρατούμενος, ασκώντας κριτική στην ισραηλινή κυβέρνηση, τόνισε την έλλειψη υποστήριξης και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους:
"Καθόμασταν στις σήραγγες και φοβόμασταν τρομερά πως όχι η Χαμάς, αλλά το Ισραήλ θα μας σκότωνε, και τότε θα έλεγαν - η Χαμάς σας σκότωσε".
Ένας άλλος πρώην ισραηλινός αιχμάλωτος προχώρησε ακόμη περισσότερο εκφράζοντας την περιφρόνησή του για τις αντιδράσεις της ισραηλινής κυβέρνησης κατά και μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου:
"Η αίσθηση που είχαμε εκεί ήταν ότι κανείς δεν έκανε τίποτα για εμάς. Το γεγονός είναι πως ήμουν σε μια κρυψώνα που βομβαρδίστηκε και έπρεπε να βγούμε λαθραία και τραυματιστήκαμε. Δεν συμπεριλαμβάνεται το ελικόπτερο που μας πυροβόλησε στο δρόμο προς τη Γάζα. Ισχυρίζεστε ότι υπάρχουν πληροφορίες, αλλά το γεγονός είναι πως μας βομβαρδίζουν. Ο σύζυγός μου χωρίστηκε από εμάς τρεις ημέρες πριν επιστρέψουμε στο Ισραήλ και τον πήγαν στις σήραγγες. Και μιλάτε για το πλύσιμο των τούνελ με θαλασσινό νερό; Βομβαρδίζετε τη διαδρομή των σηράγγων στην ακριβή περιοχή όπου βρίσκονται".
Οι αναφορές σχετικά με την υγεία των κρατουμένων δείχνουν ότι υπήρξε σταδιακή μείωση της ποσότητας τροφής μέσα στη Γάζα, με ισχυρισμούς πως οι κρατούμενοι έχασαν από 10 έως 15 τοις εκατό της σωματικής τους μάζας. Η Δρ Yael Mozer-Glassberg, μια ισραηλινή παιδίατρος, περιέγραψε την εμπειρία των παιδιών ως "ψυχολογικό τρόμο", αν και ο απολογισμός της θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν υγιή σκεπτικισμό.
Οι περιγραφές της Mozer-Glassberg είναι ό,τι πιο κοντινό σε μια λεπτομερή εξήγηση του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι απελευθερωμένοι ισραηλινοί αιχμάλωτοι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, η γιατρός επανέλαβε την ακόλουθη ιστορία δύο παιδιών, δηλώνοντας πως "το μεγαλύτερο δεν έτρωγε μέχρι το μικρότερο να τελειώσει το φαγητό και να νιώσει χορτάτο", προσθέτοντας ότι "τέτοιες ιστορίες άκουσα από τον παππού μου, ο οποίος ήταν επιζών του Ολοκαυτώματος".
Διαβάζοντας τη γλώσσα που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τις συνθήκες των πρώην αιχμαλώτων, είναι ολοφάνερο ότι ο απολογισμός της προσανατολίζεται προς την υπερβολή και πως η γιατρός δεν αποτελεί ουδέτερη πηγή.
Αντικρουόμενοι ισχυρισμοί
Στην άλλη πλευρά του φάσματος βρίσκονται τα βίντεο που δημοσίευσε η Χαμάς και δείχνουν την παράδοση κυρίως ισραηλινών κρατουμένων στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Τα πλάνα χαρακτηρίζονται από high-fives, χαμόγελα, κύματα, αγκαλιές, ακόμη και αραβικές εκφράσεις ευγνωμοσύνης προς τους απαγωγείς τους - οπτικές εικόνες που η ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει ως προπαγάνδα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Eylon Levy δήλωσε πως η Χαμάς "δημοσιεύει πλάνα από πλήθη που τρομοκρατούν τους ομήρους τις τελευταίες στιγμές της αιχμαλωσίας τους", δηλώνοντας ότι τα βίντεο δείχνουν πώς η ομάδα "συνεχίζει να τεκμηριώνει τις δικές της φρικαλεότητες". Η απεικόνιση του Levy ήταν μια ξεκάθαρη υπερβολή, για να πούμε το λιγότερο.
Το υπουργείο Υγείας του Τελ Αβίβ έφτασε στο σημείο να υποθέσει πως στους αιχμαλώτους πολέμου χορηγήθηκαν "φάρμακα" για να φαίνονται χαρούμενοι. Ωστόσο, σε αντίθεση με την απεικόνιση του τρόμου από την Mozer-Glassberg, τα βίντεο αυτά παρέχουν πιο άμεση εικόνα των εμπειριών των απελευθερωμένων Ισραηλινών.
Η Emily Hand, ένα 9χρονο ισραηλινό κορίτσι που κρατούνταν από τη Χαμάς, επέστρεψε στον πατέρα της κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ανταλλαγών κρατουμένων. Ο πατέρας της, ο Τόμας, ο οποίος είχε παρελάσει σε όλα τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αφού είχε ενημερωθεί εσφαλμένα ότι η κόρη του σκοτώθηκε στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε πως "έχει χάσει πολύ βάρος [η Έμιλι], από το πρόσωπο και το σώμα της, αλλά γενικά τα πάει καλύτερα από ό,τι περιμέναμε".
Ο Ταϊλανδός διαπραγματευτής Δρ Lerpong Sayed υποστήριξε πως όσοι βοήθησε να απελευθερωθούν είχαν καλή φροντίδα, λαμβάνοντας στέγη, ρούχα, φαγητό και νερό, ενώ η ψυχική υποστήριξη παρέχονταν εξίσου στους Ταϊλανδούς και τους Ισραηλινούς κρατούμενους - οι οποίοι, όπως είπε, κρατούνταν μαζί. Υπήρξαν επίσης αναφορές για φιλίες που άνθισαν μέσα από τις σήραγγες κράτησης των παλαιστινιακών αντιστασιακών ομάδων, μία μεταξύ μιας Ισραηλινής και ενός Ταϊλανδού εργάτη. Ισχυρισμοί για σκόπιμους τραυματισμούς κατά τη μεταφορά και μια επιστολή που εκφράζει ευγνωμοσύνη από την οικογένεια ενός αποφυλακισμένου κρατουμένου παραμένουν αμφισβητούμενοι και ανεπιβεβαίωτοι.
Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει περίπου 60 Ισραηλινούς που κρατούσαν αιχμάλωτους, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων φρουρών τους, ενώ 23 από τα πτώματα εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα κάτω από τα χαλάσματα. Ο ισραηλινός στρατός, κατηγορώντας τη Χαμάς, ανακάλυψε δύο από αυτά τα πτώματα.
Εν μέσω διαφορετικών μαρτυριών από οικογένειες και γιατρούς, φαίνεται ότι οι συνθήκες στις εγκαταστάσεις όπου κρατούνταν οι Ισραηλινοί κρατούμενοι ήταν δυσάρεστες, ενδεχομένως επιδεινωμένες από την διακοπή όλων των βασικών υπηρεσιών από το Ισραήλ στην αρχή του πολέμου.
Η έλλειψη υγιεινής, νερού, τροφίμων, φαρμάκων και ηλεκτρικού ρεύματος είναι πραγματικότητα για τους 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πολίτες που ζουν αυτήν την στιγμή στη Γάζα. Αν μη τι άλλο, οι συνθήκες που αντιμετώπιζαν οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι ήταν σύμφωνες, αν όχι καλύτερες, με αυτές που αντιμετώπιζαν οι άμαχοι της Γάζας.
Πώς το Ισραήλ κακομεταχειρίζεται τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους
Σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς κρατούμενους, οι απελευθερωμένοι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι έχουν μιλήσει απευθείας στα διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχουν δώσει τρομακτικές περιγραφές σωματικής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων βασανιστηρίων, ξυλοδαρμών, ακόμη και βιασμών. Σύμφωνα με έναν αριθμό Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών που απελευθερώθηκαν στις τελευταίες ανταλλαγές, απειλήθηκαν από τους Ισραηλινούς να μη μιλήσουν για τη μεταχείρισή τους κατά την κράτηση.
"Δεν υπάρχουν νόμοι. Όλα επιτρέπονται", δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο Λάμα Χατέρ, ένας απελευθερωμένος Παλαιστίνιος αιχμάλωτος. "Με οδήγησαν στην έρευνα με χειροπέδες και δεμένα μάτια, με απείλησαν ότι θα με κάψουν, με απείλησαν ρητά με βιασμό και με απέλαση στη Λωρίδα της Γάζας", πρόσθεσε.
Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Baraah Abu Ramouz, η οποία επίσης απελευθερώθηκε από την ισραηλινή κράτηση, έδωσε την ακόλουθη μαρτυρία για όσα είδε:
"Η κατάσταση στις φυλακές είναι καταστροφική. Οι κρατούμενοι κακοποιούνται. Τους χτυπούν συνεχώς. Τους επιτίθενται σeξουαλικά. Τους βιάζουν. Δεν υπερβάλλω. Οι κρατούμενοι βιάζονται".
Ο Μοχάμεντ Ναζάλ έσπασε τα δάχτυλά του, υπέστη μώλωπες στην πλάτη και έσπασε τα χέρια του από τους ισραηλινούς δεσμοφύλακες. "Πριν από μία εβδομάδα, μας χτύπησαν άγρια με μεταλλικές ράβδους. Έβαλα τα χέρια μου στο κεφάλι μου για να το προστατέψω από τον τραυματισμό, αλλά οι στρατιώτες δεν σταμάτησαν μέχρι που έσπασαν τα χέρια μου", δήλωσε ο 18χρονος απελευθερωμένος κρατούμενος. Παρά τα σαφή τραύματά του και την τρομακτική μαρτυρία που έδωσε στα μέσα ενημέρωσης, όπου είπε ότι τον άφησαν ξαπλωμένο στο πάτωμα από τους πόνους και του αρνήθηκαν ιατρική περίθαλψη, οι ισραηλινές αρχές προσπάθησαν να ισχυριστούν πως ήταν ψεύτης και κυκλοφόρησαν ένα βίντεο που ισχυρίζεται ότι δεν έπαθε τίποτα. Οι μαρτυρίες του και οι ιατρικές εκθέσεις επαληθεύτηκαν αργότερα, αποκαλύπτοντας πως το Ισραήλ είχε πει ψέματα και όχι ο Μοχάμεντ.
Η Ahed Tamimi, μια παλαιστινιακή εικόνα και ακτιβίστρια που κρατούνταν χωρίς κατηγορία, έδειχνε ταραγμένη και αδύναμη μετά την απελευθέρωσή της, δηλώνοντας:
"Οι συνθήκες στη φυλακή είναι πολύ δύσκολες, με καθημερινή κακοποίηση κατά των γυναικών κρατουμένων. Τις αφήνουν χωρίς νερό ή ρούχα, κοιμούνται στο πάτωμα και τις χτυπούν... Οι ισραηλινές αρχές με απείλησαν πως θα [στοχοποιήσουν] τον πατέρα μου αν μιλήσω για οτιδήποτε συμβαίνει στη φυλακή".
Οι μαρτυρίες τους υπογραμμίζουν σταθερά ότι οι συνθήκες μέσα στις ισραηλινές φυλακές επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά τις 7 Οκτωβρίου. Οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι μίλησαν για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση και για στέρηση βασικών αγαθών, όπως τροφή, νερό, ιατρική περίθαλψη και κατάλληλο ύπνο.
Η παλαιστινιακή ένωση υποστήριξης κρατουμένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Adameer αναφέρει πως πάνω από 7.600 πολιτικοί κρατούμενοι κρατούνται σε ισραηλινά στρατιωτικά κρατητήρια, με περισσότερους από 3.000 από αυτούς τους πολίτες να έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου - ξεπερνώντας κατά πολύ τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών που κρατούνται στη Γάζα.
Ο αγώνας των Παλαιστινίων που παραβλέπεται
Οι ισχυρισμοί του Τελ Αβίβ ότι όλοι αυτοί οι Παλαιστίνιοι είναι "καταδικασμένοι τρομοκράτες" είναι μια φάρσα. Το στρατιωτικό δικαστικό σύστημα του Ισραήλ διατηρεί σχεδόν 100% ποσοστό καταδίκης Παλαιστινίων, ενώ χιλιάδες άλλοι κρατούνται στο πλαίσιο της λεγόμενης "διοικητικής κράτησης" - ορολογία για τα άτομα που κρατούνται χωρίς καμία κατηγορία. Μια μαρτυρία, την οποία κατέγραψα πέρυσι, προήλθε από τον 22χρονο σήμερα Abdul-Khaliq Burnat, ο οποίος διηγήθηκε μια συγκλονιστική ιστορία από την εποχή που κρατούνταν στο διαβόητα βίαιο κέντρο κράτησης al-Moskobiyya του Ισραήλ:
"Μου φώναζαν, με χτυπούσαν με τις γροθιές τους, με χαστούκιζαν και χρησιμοποιούσαν εργαλεία. Με περιόρισαν με ένα πλαστικό φερμουάρ που έκοβε τους καρπούς μου, ενώ ήμουν δεμένος σε μια καρέκλα σε θέση στρες για 20 ώρες την ημέρα ... για τρεις ημέρες με είχαν σε ένα βρωμερό, μικροσκοπικό κελί- έκανε τόσο κρύο εκεί μέσα και δεν υπήρχε καθόλου φως, μου έβγαζαν όλα τα ρούχα για όλο το διάστημα και με έδεναν γδυτό, δεν μου έδιναν καθόλου φαγητό και δεν μπορούσα καν να χρησιμοποιήσω το μπάνιο".
Κατά τη διάρκεια της κράτησής του τον Μάιο του 2021, ο Abdul-Khaliq λέει ότι ενημερωνόταν καθημερινά από τους Ισραηλινούς ανακριτές για το πόσες γυναίκες και παιδιά σκοτώνονταν στη Γάζα εκείνη την περίοδο. Στη συνέχεια οι απαγωγείς του έφεραν τον 17χρονο τότε αδελφό του Μοχάμεντ στο ίδιο κέντρο κράτησης και τον χτύπησαν τόσο σκληρά που νοσηλεύτηκε σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.
Ο Μοχάμεντ Μπουρνάτ εξακολουθεί να ταλαιπωρείται σε ισραηλινή φυλακή, όπου κρατείται χωρίς κατηγορία από τη σύλληψή του το 2021. Ο Abdul-Khaliq, ο οποίος κρατήθηκε για πρώτη φορά αιχμάλωτος για 13 μήνες, σε ηλικία 17 ετών, συνελήφθη και πάλι από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την επιχείρηση της 7ης Οκτωβρίου και επί του παρόντος τελεί υπό διοικητική κράτηση.
Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κατάσταση των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σύγχρονης παλαιστινιακής κοινωνίας, μπορεί να αρχίσει να κατανοεί το σκεπτικό και την στρατηγική σκέψη πίσω από την επιχείρηση της αντίστασης "Al-Aqsa Flood" για τη σύλληψη Ισραηλινών αιχμαλώτων πολέμου.
Από το 1967, το Ισραήλ έχει κρατήσει πάνω από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων παιδιών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Περιπτώσεις βασανιστηρίων, γενετήσιας κακοποίησης και ψυχολογικού τραύματος έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς κατά τη διάρκεια των δεκαετιών της κατοχής της Παλαιστίνης από το Ισραήλ και της κράτησης του λαού της, ωστόσο αυτό δεν έχει λάβει ούτε ένα κλάσμα της προσοχής των μέσων ενημέρωσης που δόθηκε στους Ισραηλινούς που φυλακίστηκαν μόλις πριν από δύο μήνες.