Οι ΗΠΑ επιβαρύνουν τους δεσμούς με την Ινδία παρεμβαίνοντας στις εκλογές του Μπαγκλαντές

Η φερόμενη παρέμβαση της Ουάσινγκτον στις επερχόμενες εκλογές του Μπαγκλαντές και η σιωπηρή υποστήριξή της στον ισλαμιστικό συνασπισμό της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του φιλικού προς το Πακιστάν Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP) βρίσκεται στο ραντάρ της Ινδίας, ιδίως δεδομένου ότι η αμερικανική πίεση προς την κυβέρνηση Awami League υπό την ηγεσία της πρωθυπουργού Sheikh Hasina έρχεται σε αντίθεση με τα ινδικά συμφέροντα.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το Νοέμβριο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι ως "στενός φίλος και εταίρος" του Μπαγκλαντές, το όραμα της Ντάκα για ένα "σταθερό, ειρηνικό και προοδευτικό έθνος" θα συνεχίσει να υποστηρίζεται και να γίνεται σεβαστό. Ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Arindam Bagchi τόνισε πως οι εκλογές στη γειτονική χώρα, που έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Ιανουαρίου 2024, είναι εσωτερικό θέμα.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κατηγορούν την Ντάκα ότι δεν πιέζει για μεγαλύτερο εκδημοκρατισμό. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε το Μάιο ένα νέο καθεστώς θεωρήσεων με στόχο άτομα από το Μπαγκλαντές που είναι ύποπτα για "υπονόμευση της δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας" στη χώρα της Νότιας Ασίας. Το αντιπολιτευόμενο BNP, όπως ήταν αναμενόμενο, χαιρέτισε την αμερικανική πολιτική θεωρήσεων, αλλά η Χασίνα υπαινίσσεται πως πρόκειται για "παρέμβαση" στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Μοχάμεντ Ζαμίρ, πρόεδρος της υποεπιτροπής διεθνών υποθέσεων της Awami League και πρώην υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Μόσχα έθεσε ένα "πολύ βάσιμο ζήτημα" προειδοποιώντας πως η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να προκαλέσει διαδηλώσεις στο Μπανγκλαντές που θα έμοιαζαν με την "Αραβική Άνοιξη" μετά τις εκλογές.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να προκαλέσουν διαδηλώσεις τύπου "Αραβικής Άνοιξης" εάν δεν ήταν "ικανοποιημένες" με το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών στο Μπαγκλαντές και εξέφρασε την ανησυχία πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των πολιτικών προκλήσεων της αντιπολίτευσης του Μπαγκλαντές και των υποκινητικών δραστηριοτήτων του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ντάκα, Πίτερ Χάας.

Ανώτερα στελέχη της Awami League εξέφρασαν φόβους ότι ο Peter Haas υποστηρίζει κρυφά το BNP, το οποίο όχι μόνο ανακοίνωσε μποϊκοτάζ των εκλογών αλλά και ηγείται πανεθνικών διαδηλώσεων. Το φιλοϊσλαμιστικό κόμμα έχει ζητήσει από τη Χασίνα να παραιτηθεί από τη θέση του πριν από τις εκλογές και η ψηφοφορία να διεξαχθεί με υπηρεσιακό καθεστώς. Η κυβέρνηση Χασίνα απέρριψε τα αιτήματα αυτά ως αντισυνταγματικά.

Η Ουάσινγκτον θεωρεί την Awami League ανυπόφορη λόγω της ισορροπημένης προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής της. Η Awami League δεν απορρίπτει τους στενούς και εγκάρδιους δεσμούς με την Ουάσιγκτον, αλλά όχι εις βάρος της Μόσχας, όρο που θέτουν πάντα οι Αμερικανοί. Η Ντάκα έχει παραμείνει σταθερή και έχει προωθήσει τους δεσμούς με τη Μόσχα.

Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία βλάπτουν τις τρίτες χώρες και αποδεικνύουν ότι τα περιοριστικά μέτρα είναι ένα αναποτελεσματικό εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε τον Αύγουστο ο Tarique Ahmed Siddique, σύμβουλος Άμυνας και Ασφάλειας του πρωθυπουργού του Μπαγκλαντές.

"Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Ρωσία φέρνουν δεινά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, κάτι που είναι, φυσικά, μια ανεπιθύμητη κατάσταση", είπε και πρόσθεσε: "Η χώρα μας είχε επίσης να αντιμετωπίσει σημαντικές συνέπειες σε αυτό το πλαίσιο. Είναι σαφές για εμάς σε αυτό το σημείο ότι οι κυρώσεις δεν θα ωφελήσουν κανέναν και το βιώνουμε αυτό από πρώτο χέρι".

Τον Σεπτέμβριο, ο Σεργκέι Λαβρόφ έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Ντάκα από τη Μόσχα από τότε που το έθνος της Νότιας Ασίας απέκτησε την ανεξαρτησία του το 1971, επιδεικνύοντας νέο σθένος στην οικοδόμηση δεσμών, κάτι που η Ουάσινγκτον θέλει να αποτρέψει.

Προχωρώντας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των δεσμών, τον Οκτώβριο, το Μπαγκλαντές παρέλαβε το πρώτο φορτίο ρωσικού καυσίμου για την τροφοδοσία του πυρηνικού σταθμού Rooppur, του πρώτου πολιτικού πυρηνικού σταθμού στην ιστορία του Μπαγκλαντές, τον οποίο η Ρωσία χρηματοδοτεί επίσης κατά 90% του έργου ύψους 12,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με αυτόν τον τρόπο, οι δεσμοί Ντάκα-Μόσχας ενισχύονται, και όχι λόγω της εχθρικής τους στάσης απέναντι στις ΗΠΑ. Το Νέο Δελχί διατηρεί τον ρόλο του ως ο στενότερος πολιτικός και αναπτυξιακός εταίρος του Μπαγκλαντές, σύμφωνα με τους βαθιά ριζωμένους ιστορικούς και λαϊκούς δεσμούς που μοιράζονται τα δύο έθνη, ιδίως στο πλαίσιο της εξασφάλισης της ανεξαρτησίας του γείτονά του από το Πακιστάν που διέπραξε γενοκτονία το 1971. Παρόλο που οι ΗΠΑ προσπάθησαν να αποτρέψουν την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές, καθώς το Πακιστάν ήταν βασικός σύμμαχος και ήταν ένα από τα τελευταία έθνη που αναγνώρισαν το Μπαγκλαντές, η Ουάσινγκτον δε λαμβάνει υπόψη κανένα από τα συμφέροντα της Ινδίας και συμπεριφέρεται νεοαποικιοκρατικά απέναντι στην Ντάκα.

Παρά τις πιέσεις, η Ντάκα συνεχίζει να ακολουθεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, όπως φαίνεται από τη μη δέσμευσή της να ενταχθεί στην ομάδα Quad, αλλά και από το γεγονός ότι δεν αποθαρρύνεται από το να έχει σχέσεις με τη Μόσχα ή να έχει παραγκωνίσει την Ινδία μόνο και μόνο επειδή οι ΗΠΑ μόλις τώρα άρχισαν να ενδιαφέρονται για το Μπανγκλαντές.

Υπενθυμίζεται πως μια κοινή δήλωση Ινδίας-ΗΠΑ μετά τη σύνοδο κορυφής μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Λευκό Οίκο τον Ιούνιο "χαιρέτισε το βάθος και τον ρυθμό των ενισχυμένων διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων" για τη Νότια Ασία. Ωστόσο, φαίνεται αποδεδειγμένα ότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες της Ινδίας στο Μπαγκλαντές, καθώς για άλλη μια φορά υποστηρίζουν τους ισλαμιστές, όπως ακριβώς έκαναν στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και αλλού.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail