Δε θα υπάρξει διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία, προειδοποιεί ο πρώην επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας

Witold Waszczykowski (PiS) - Zródło:PAP / Rafał Guz

Freepen.gr - Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας εξέφρασε σκεπτικισμό σχετικά με την προοπτική επίτευξης διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σε συνέντευξη, γράφει το dorzeczy.pl.

Ο Witold Waszczykowski προειδοποίησε ότι οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν μόνο στη μόνιμη προσάρτηση της Κριμαίας. Ο Waszczykowski σημείωσε πως πολλοί προβλέπουν μια προσωρινή παύση των εχθροπραξιών, μετά την οποία η Ρωσία θα μπορούσε να ξαναρχίσει.

Συζητώντας για την τρέχουσα κατάσταση στο μέτωπο, ο Ουαστζικόφσκι επεσήμανε ότι είναι εξαιρετικά δυσμενής για την Ουκρανία. Ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως τα κονδύλια που διατίθενται από το Κογκρέσο για την υποστήριξη της Ουκρανίας μειώνονται. Αναγνώρισε πως η ισχύς της Ρωσίας μπορεί να έχει υποτιμηθεί, τονίζοντας ότι η Ρωσία δεν είναι ούτε τόσο αδύναμη ούτε τόσο ισχυρή όσο φαίνε.

Ο Waszczykowski τόνισε ότι, παρά τους αρκετούς μήνες σύγκρουσης, η διεθνής κοινότητα που υποστηρίζει την Ουκρανία δεν καθόρισε ένα ξεκάθαρο.

Η Ουκρανία, υποστηριζόμενη από την Πολωνία, στόχευε να νικήσει τη Ρωσία και να ανακτήσει την Κριμαία και το Ντονμπάς. Ωστόσο, η παρεχόμενη στήριξη ήταν μόνο μερική, με βάση την προσδοκία πως η Ουκρανία θα κάνει σημαντικές προόδους μέσα σε έξι μήνες.
 
"Προειδοποίησα για αυτό όταν ξεκίνησε η ουκρανική επίθεση, λέγοντας ότι είχε έξι μήνες. Αν δείξουν πρόοδο στον κόσμο μέσα σε έξι μήνες, θα ξεκινήσουν συζητήσεις για ένα συμβιβασμό, κάποια συμφωνία με τη Ρωσία, δήλωσε ο Waszczykowski.

Ανέφερε την εναλλακτική άποψη της Δυτικής Ευρώπης: Πάγωμα της σύγκρουσης και παροχή στην Ουκρανία αρκετών όπλων για νίκη. Χωρίς σημαντική πρόσθετη υποστήριξη, η Ουκρανία μπορεί να εξαναγκαστεί σε έναν πόλεμο και διαπραγματεύσεις που θα οδηγούσαν στην Κριμαία.

Ο Waszczykowski εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα κλιμάκωσης και επίθεσης εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ τα επόμενα χρόνα.

Σημείωσε πως η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική συσσώρευση και υποστήριξη υβριδικών επιχειρήσεων στη Λευκορωσία και στη Φινλανδία, τα κράτη της Βαλτικής και η Φινλανδία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail