Τροφοδοτώντας την πρόοδο: πώς ο "βρώμικος" άνθρακας θα βοηθήσει την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να γίνει πράσινη

pixabay / hangela
Η Ινδία σχεδιάζει να παράγει 1,5 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα μέχρι το 2030, αλλά η φιλοδοξία της να αγκαλιάσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια της έχει εξασφαλίσει κάποια περιθώρια

Ενόψει της ετήσιας συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, η Ινδία δέχθηκε πιέσεις σχετικά με την αυξανόμενη παραγωγή άνθρακα- είχε επανειλημμένα διευκρινίσει ότι το ορυκτό καύσιμο είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή της ασφάλεια. Καθώς οι ειδικοί προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τα ψιλά γράμματα του τι σημαίνει το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής για την Ινδία, είναι σαφές πως το έθνος της Νότιας Ασίας είναι σε θέση να διασφαλίσει την ενεργειακή ανάπτυξη και ασφάλεια.

Sanjeev Kumar - Russia Today / Παρουσίαση Freepen.gr

Η πρόσφατα ολοκληρωθείσα 28η Διάσκεψη των Μερών (CoP) της Σύμβασης-Πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) είχε κάτι για όλους, ιδίως την πρώτη αναφορά (στα αποτελέσματα της CoP) στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Αν και απέχει πολύ από την απαίτηση της σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων, θεωρείται από πολλούς μια αρχή και, στην πραγματικότητα, δίνει στην εξαρτώμενη από τον άνθρακα ινδική οικονομία κάποια ανάσα.

Η Ινδία βρίσκεται ήδη κοντά στην παραγωγή 900 εκατομμυρίων μετρικών τόνων άνθρακα ετησίως και σκοπεύει να αυξήσει τον αριθμό αυτό σε 1,5 δισεκατομμύριο τόνους μέχρι το 2030. Έχει επίσης στόχο 500 GW εγκατεστημένης ισχύος μέσω πηγών μη ορυκτών καυσίμων (συμπεριλαμβανομένων 450 GW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής άνθρακα είναι κάτι που αποτελεί σημείο αμφισβήτησης για πολλούς, παρόλο που η Ινδία υποστηρίζει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή της ασφάλεια και αξιοπιστία.

Η Madhura Joshi, ανώτερη συνεργάτης στο E3G, μια δεξαμενή σκέψης που επικεντρώνεται στην πολιτική οικονομία της κλιματικής αλλαγής, είναι υπεύθυνη για τις εργασίες της εταιρείας της σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση της Ινδίας. Σημείωσε πως "το 2023 έδωσε τεράστια ώθηση στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια τόσο στην Ινδία όσο και παγκοσμίως".

"Το κείμενο της CoP που εγκρίθηκε σήμερα είναι ιστορικό", δήλωσε στο RT. "Για πρώτη φορά, το κείμενο σηματοδοτεί μια σαφή παγκόσμια ώθηση για τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030 - και τα δύο αποτελούν επίσης ορόσημα-ορόσημα στο πλαίσιο της φετινής προεδρίας της G20 από την Ινδία. Σε μια άλλη πρωτιά, το κείμενο της CoP υπογράμμισε την ανάγκη μετάβασης μακριά από τα ορυκτά καύσιμα για την επίτευξη στόχων καθαρού μηδενικού ισοζυγίου μέχρι τα μέσα του αιώνα".

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής, ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας Bhupender Yadav σχολίασε πως η "αποφασιστικότητα που επιδείχθηκε στην CoP είναι επίσης τεκμηριωμένη", επειδή η χώρα διαθέτει τα "μέσα για να το φέρει εις πέρας".

"Αυτό πρέπει να βασίζεται στις αρχές της ισότητας και της κλιματικής δικαιοσύνης, η οποία σέβεται τις εθνικές συνθήκες, και όπου οι ανεπτυγμένες χώρες αναλαμβάνουν το προβάδισμα με βάση την ιστορική συνεισφορά τους", δήλωσε ο Yadav. "Η Ινδία, υπό τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, έχει ήδη επιτύχει τα προηγούμενα NDC που είχε θέσει για το 2030 και τα αναθεώρησε προς τα πάνω επιβεβαιώνοντας τη συνεχή δέσμευση. Η Ινδία θα συνεχίσει να βαδίζει σε αυτό το μονοπάτι με απόλυτη υπευθυνότητα και θα δείξει πώς η οικονομία και η οικολογία μπορούν να συμβαδίζουν".

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής 28 για την ενεργειακή ανάπτυξη της Ινδίας;

Ο Ajay Shankar, διακεκριμένος συνεργάτης της TERI, δήλωσε στο RT πως τα ψηφίσματα της CoP28 αποτελούν ένα βήμα προς τα εμπρός για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με πολλούς τρόπους, αλλά υπάρχει ανάγκη να γίνουν περισσότερα.

"Στην Ινδία, βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Μόντι στο παρελθόν", δήλωσε.

Ο Shankar δήλωσε ότι ο άνθρακας είναι μια φθηνή πηγή για την παραγωγή ενέργειας και δεν θα ήταν δυνατόν να γίνουν διακρίσεις μεταξύ άνθρακα, φυσικού αερίου ή πετρελαίου, καθώς όλα αυτά είναι ορυκτά καύσιμα. "Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερες προσπάθειες και χρήματα για να επιτύχουν τους στόχους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα", δήλωσε, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες της ινδικής κυβέρνησης είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ένταση του διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα.

Ο Ulka Kelkar, εκτελεστικός διευθυντής για το κλίμα στο World Resources Institute India, μια δεξαμενή σκέψης, τόνισε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ότι "από την ινδική οπτική γωνία, το κείμενο αυτό εμφανίζει μεγαλύτερη ισοτιμία μεταξύ άνθρακα και άλλων ορυκτών καυσίμων, αλλά φαίνεται να απαλλάσσει τις ανεπτυγμένες χώρες από την ευθύνη της σταδιακής κατάργησης της χρήσης ορυκτών καυσίμων σε αυτή την κρίσιμη δεκαετία".

Όσον αφορά την προσέγγιση της Ινδίας για την πράσινη ενέργεια, η Madhura Joshi δήλωσε πως μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) και του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της προβλεπόμενης δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα προέρχεται από την αιολική και την ηλιακή ενέργεια, οι οποίες, όπως υποστήριξε, είναι ήδη φθηνότερες από τις επιλογές ορυκτών καυσίμων. Η Ινδία έχει ήδη θεσπίσει φιλόδοξους στόχους και έχει εφαρμόσει προγράμματα πράσινης παραγωγής.

"Ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυτή είναι μια σαφής ευκαιρία για την Ινδία, τόσο για να επιταχύνει την εγχώρια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όσο και για να υποστηρίξει άλλες χώρες στις επεκτάσεις τους στον τομέα της καθαρής ενέργειας", δήλωσε ο Joshi στο RT. "Αλλά η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρέπει να συμβαδίζει με τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να κλειδώσουμε πόρους σε μη ανταγωνιστικές και μη βιώσιμες διαδρομές".

Είπε ότι "αυτό που είναι σαφές είναι πως μετακινούμαστε από το (ερώτημα) πού θέλουμε να φτάσουμε, δηλαδή στο καθαρό μηδέν, στο πιο ουσιαστικό αλλά πιο δύσκολο, πώς (σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων και σταδιακή εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας), τι χρειάζεται (χρηματοδότηση, τεχνολογία, πολιτική βούληση) και μέχρι πότε (επιταχυνόμενη δράση αυτή τη δεκαετία για καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα)".

Τι λείπει για την Ινδία;

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι πρόκειται για μια ανάσα για μια οικονομία όπως η Ινδία, καθώς το αποτέλεσμα της CoP 28 στα ΗΑΕ καλεί σε έγκαιρη μετάβαση από όλα τα ορυκτά καύσιμα και περιλαμβάνει τη δέσμευση για τριπλασιασμό της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κάτι που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στο Δελχί.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής άνθρακα, η Ινδία εργάζεται επίσης για την αύξηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να ενισχύσει την ενεργειακή αξιοπιστία για τον πληθυσμό της, που ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια. Εκτός από τους μαζικούς στόχους για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, η Ινδία εστιάζει επίσης σε άλλες λύσεις όπως το πράσινο υδρογόνο για την απαλλαγή του βιομηχανικού της τομέα από τον άνθρακα.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη χρηματοδότηση και αυτό είναι ένα ευαίσθητο σημείο για την Ινδία.

Η Aarti Khosla, διευθύντρια της Climate Trends, ενός ερευνητικού οργανισμού με έδρα την Ινδία, δήλωσε πως "το αποτέλεσμα του Ντουμπάι είναι θετικό, ωστόσο έχει κενά".

"Αυτή η Σύνοδος Κορυφής διαφημίστηκε ως το σημείο όπου θα γίνει αξιολόγηση της δράσης για το κλίμα και θα δοθεί εντολή για δράση εντός αυτής της δεκαετίας", δήλωσε ο Khosa. "Σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους μεγάλους ρυπαντές, η απόφαση δίνει ελευθέρας στο φυσικό αέριο και στις ψευδείς λύσεις, χαρακτηρίζοντάς τα ως "μεταβατικό" καύσιμο, ανεξάρτητα από τις συνεισφορές στις εκπομπές που διαμορφώνονται ότι θα προέλθουν από το φυσικό αέριο, ιδίως από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Μέση Ανατολή".

"Με μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με το ότι αυτή η CoP είναι μια CoP για τα οικονομικά, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα-ορόσημο για τα οικονομικά", δήλωσε η ίδια. "Οι εκκλήσεις για μεταρρυθμίσεις στην πολυμερή χρηματοδότηση και για την Παγκόσμια Τράπεζα να αυξήσει τη χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων και χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους είναι σχετικές για την Ινδία".

* Από τον Sanjeev Kumar, δημοσιογράφο με έδρα τη Shimla (Ινδία) που ειδικεύεται στο περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την πολιτική.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail