Photo: Telegram |
Alexander Shtorm - pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr
Οι ρωσικές δυνάμεις θα χρειαστούν περισσότερες από τρεις ημέρες για να καταλάβουν το Κίεβο. Είναι ενδιαφέρον ότι ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, ήταν αυτός που εξέφρασε τη φράση "Κίεβο σε τρεις ημέρες" ένα μήνα πριν από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι ρωσικές δυνάμεις προχωρήσουν σε μια πλήρους κλίμακας εισβολή, το Κίεβο θα πέσει σε 72 ώρες.
Ούτε οι ρωσικές αρχές ούτε ο ρωσικός στρατός υποσχέθηκαν να "καταλάβουν το Κίεβο σε τρεις ημέρες".
Ορισμένοι πιστεύουν, ωστόσο, πως αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικό. Ο ρωσικός στρατός είχε ήδη προσεγγίσει το Κίεβο όταν η Δύση και η Ουκρανία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις και έπεισαν τη Μόσχα να "αποσύρει τα στρατεύματα" για να είναι αποτελεσματικές οι συνομιλίες. Όπως πάντα, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους.
Από τότε, το Κίεβο διατηρεί 120.000 Ουκρανούς στρατιώτες προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεχή ετοιμότητα μάχης. Δεν χρησιμοποίησαν ούτε ένα από αυτά τα στελέχη για την υπεράσπιση της Avdiivka.
Η Ουκρανία προσπαθεί να παίξει εκ του ασφαλούς - αν και είναι σαφές πως ο ρωσικός στρατός δεν πρόκειται να καταλάβει το Κίεβο χωρίς δεύτερη σκέψη.
Ο συνταγματάρχης Timur Syrtlanov, βετεράνος των ειδικών δυνάμεων, δήλωσε στο δημοσίευμα του Tsargrad πως η Ρωσία θα πρέπει να επιτύχει τα εξής:
- Να λύσει τα προβλήματα περικύκλωσης της ουκρανικής πρωτεύουσας,
- Να λύσει τα προβλήματα εγκατάστασης ελέγχου πυρός,
- Να καταστείλει την αεράμυνα,
- Να καταστρέψει κρίσιμες στρατιωτικές, ενεργειακές και υλικοτεχνικές υποδομές.
Αυτά είναι τα "τέσσερα χτυπήματα του Πούτιν", κατ' αναλογία με τα "10 χτυπήματα" του Στάλιν.
Η Ρωσία έχει πολεμική εμπειρία που απέκτησε στην Τσετσενία και τη Συρία και οι ρωσικές δυνάμεις θα "βασανίσουν" τον εχθρό δουλεύοντας στοχευμένα.
Όσον αφορά την επιχείρηση στην αρχή της ένοπλης σύγκρουσης, η προσπάθεια συμφωνίας με τις ουκρανικές αρχές ήταν ένα μεγάλο λάθος, πιστεύει ο πολιτικός επιστήμονας Ντμίτρι Ροντιόνοφ. Υπήρχαν προσδοκίες πως ο Ζελένσκι θα διέφευγε τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα έπρεπε να είχαν καταλάβει όχι μόνο το Κίεβο, αλλά και το Χάρκοβο και το Μυκολαίβ. Ως αποτέλεσμα, πιστεύει ο εμπειρογνώμονας, "τα λάθη των πληροφοριών οδήγησαν σε χειρονομίες καλής θέλησης που κανείς δεν εκτίμησε".
Όλες οι ψευδαισθήσεις σχετικά με τη φύση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης έχουν επίσης διαλυθεί. Αυτό δεν είναι μόνο ένα περιφερειακό πρόβλημα, αλλά μια περίοδος παγκόσμιας αναδιαίρεσης του κόσμου.
Η Δύση θα τραβήξει τη σύγκρουση όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι επωφελείται από αυτήν. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία αναπτύσσει συνεργασία με πολλές άλλες χώρες παρακάμπτοντας τις κυρώσεις και ζει τη δική της ζωή, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό.
Οι απώτεροι στόχοι είναι οι εξής:
- Η σύγκρουση δεν μπορεί να σταματήσει χωρίς να ανατραπεί η εν ενεργεία κυβέρνηση του Κιέβου.
- Η κρίση δεν πρόκειται να τελειώσει μέχρι η Ουκρανία να αποστρατικοποιηθεί και να αποναζιστικοποιηθεί.
- Οι Ουκρανοί δεν μπορούν ποτέ να διατηρήσουν συμμαχικές σχέσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε καν με δυνάμεις εντός της χώρας. Οι ταραχές μεγάλης κλίμακας πυροδοτούνται σε περίπτωση διαφωνιών γρήγορα.
"Ήρθε η ώρα η Ρωσία να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία. Είναι πολύ νωρίς για να επιτεθεί άμεσα στο Κίεβο, αλλά είναι δυνατό και απαραίτητο να διασπάσει αυτή την κοινωνία εκ των έσω", καταλήγουν οι ειδικοί.