Τα επίπεδα χρέους ρεκόρ απειλούν τις αναπτυσσόμενες χώρες - Παγκόσμια Τράπεζα

pixabay / PublicDomainPictures
Freepen.gr - Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι αναπτυσσόμενες χώρες δαπάνησαν 443,5 δισεκατομμύρια δολάρια ρεκόρ για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού δημόσιου και εγγυημένου από το κράτος χρέους τους το 2022, εν μέσω της μεγαλύτερης αύξησης των παγκόσμιων επιτοκίων εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αύξηση αυτή μετατόπισε τους σπάνιους πόρους μακριά από κρίσιμες ανάγκες όπως η υγεία, η εκπαίδευση και το περιβάλλον.

Οι πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους (τόσο το κεφάλαιο όσο και οι τόκοι) αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος για όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, έδειξε η έκθεση. Ανέφερε επίσης πως οι 75 χώρες που είναι επιλέξιμες για δανεισμό από τη Διεθνή Αναπτυξιακή Ένωση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία στηρίζει τις φτωχότερες χώρες, κατέβαλαν το 2022 το ποσό ρεκόρ των 89 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έξοδα εξυπηρέτησης του χρέους.

Κατά την τελευταία δεκαετία, οι πληρωμές τόκων από τις χώρες αυτές τετραπλασιάστηκαν σε ιστορικό υψηλό 23,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση. Συνολικά, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους για τις 24 φτωχότερες χώρες αναμένεται να εκτοξευθεί το 2023 και το 2024 - έως και 39%, ανέφερε το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

"Τα επίπεδα χρέους ρεκόρ και τα υψηλά επιτόκια έχουν θέσει πολλές χώρες σε πορεία προς την κρίση", δήλωσε ο Indermit Gill, επικεφαλής οικονομολόγος και ανώτερος αντιπρόεδρος του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. "Κάθε τρίμηνο που τα επιτόκια παραμένουν υψηλά έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες να περιέλθουν σε δυσχερή θέση - και να αντιμετωπίζουν τη δύσκολη επιλογή να εξυπηρετήσουν τα δημόσια χρέη τους ή να επενδύσουν στη δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και τις υποδομές". 

Σύμφωνα με τον Gill, η έλλειψη συντονισμένης δράσης από τις κυβερνήσεις των οφειλετών, τους ιδιώτες και τους επίσημους πιστωτές, καθώς και τα πολυμερή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε "άλλη μια χαμένη δεκαετία".

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail