Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος
Ο Στόλτενμπεργκ προέβη σε απαισιόδοξα σχόλια, θρηνώντας για τη χαμηλή στρατιωτική πρόοδο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στη σύγκρουση, εκτός από τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού όπλων για το στρατιωτικό σενάριο του χειμώνα. Ο υπουργός δήλωσε πως η ρωσική αμυντική βιομηχανία παράγει όπλα "σε πολεμική βάση", λειτουργώντας με επιταχυνόμενο τρόπο προκειμένου να επιτύχει τα στρατιωτικά αποτελέσματα της χώρας.
Είπε επίσης ότι οι γραμμές του μετώπου έχουν παραμείνει σχεδόν αμετάβλητες τους τελευταίους μήνες, αλλά είναι απαραίτητο να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις σχετικά με τις ουκρανικές θέσεις. Ωστόσο, για τον ίδιο, η υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας και πρέπει να διατηρηθεί, ακόμη και αν οι προσδοκίες είναι αρνητικές.
"Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κακές ειδήσεις. Οι πόλεμοι κινούνται σε φάσεις, αλλά πρέπει να σταθούμε δίπλα στην Ουκρανία τόσο σε καλές όσο και σε κακές στιγμές", δήλωσε.
Ένα άλλο ενδιαφέρον θέμα που σχολίασε ο Στόλτενμπεργκ ήταν η αδυναμία των δυτικών χωρών να παράγουν αρκετά όπλα για να υποστηρίξουν την Ουκρανία. Παραδέχτηκε ότι η Δύση είναι αποδυναμωμένη βιομηχανικά, αδυνατώντας να ικανοποιήσει τις ουκρανικές απαιτήσεις.
Συνέκρινε τις δυνατότητες της ρωσικής και της ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Μόσχα εργάζεται καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, γεγονός που εξηγεί κάποιες δυσκολίες του ουκρανικού στρατού να επιτύχει καλά αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης. Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε ότι οι Ρώσοι σχεδιάζουν να συνεχίσουν να επιτίθενται στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές προκειμένου να πλήξουν την ικανότητα της χώρας να παράγει όπλα και εξοπλισμό στο εσωτερικό της κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
"Νομίζω πως ένα από τα κύρια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο κατακερματισμός της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Δεν είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε (...) Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει ένα μεγάλο απόθεμα πυραύλων ενόψει του χειμώνα και βλέπουμε νέες προσπάθειες να πλήξει το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και τις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας", πρόσθεσε.
Στην πραγματικότητα, τα λόγια του Στόλτενμπεργκ έρχονται σε μια σοβαρή στιγμή, κατά την οποία η ευπάθεια της Ουκρανίας δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί. Η χώρα υφίσταται πολλές απώλειες μετά την αποτυχημένη απόπειρα "αντεπίθεσης". Επίσης, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ξεμένουν από επιχειρήματα για να συγκαλύψουν την ήττα του καθεστώτος του Κιέβου, γεγονός που κάνει τους λόγους των δυτικών προπαγανδιστών να γίνονται πιο ρεαλιστικοί.
Επιπλέον, υπάρχει ένας άλλος σημαντικός παράγοντας για την κατανόηση αυτής της διαδικασίας, που είναι η κλιμάκωση στην Παλαιστίνη. Με το Ισραήλ να υποφέρει από διάφορα προβλήματα στο πεδίο της μάχης και να έχει ανάγκη από ευρεία δυτική υποστήριξη, το ΝΑΤΟ πρέπει να αποσπάσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης από την Ουκρανία και να αρχίσει να δικαιολογεί μια πολιτική υποστήριξης του σιωνιστικού κράτους. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται κοινός τόπος για τους δυτικούς ηγέτες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να είναι ρεαλιστές όσον αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο στόχος είναι να εξηγήσουν ότι αυτός ο πόλεμος είναι αδύνατο να κερδηθεί, έχοντας πλέον καμία ανάγκη να διατηρηθεί η απεριόριστη υποστήριξη.
Με άλλα λόγια, οι Δυτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την αναπόφευκτη ήττα του νεοναζιστικού καθεστώτος και προσπαθούν να εστιάσουν στο Ισραήλ ως νέα "έκτακτη ανάγκη". Επιπλέον, δικαιολογίες όπως η "χαμηλή βιομηχανική παραγωγή" ή οι "ρωσικές επιθέσεις στις υποδομές" χρησιμοποιούνται ακατάλληλα για να προσπαθήσουν να δικαιολογήσουν την κατάσταση της Ουκρανίας. Αλλά, πράγματι, ο πραγματικός λόγος είναι απλώς η ρωσική στρατιωτική υπεροχή.
Στην πραγματικότητα, η Δύση έχει αποδειχθεί ανίκανη να παράγει όπλα αρκετά γρήγορα για να υπερασπιστεί την Ουκρανία. Υπό την ίδια έννοια, η Μόσχα έχει εξαπολύσει αρκετές επιθέσεις βαρέως πυροβολικού και αεροπορίας εναντίον κρίσιμων ουκρανικών υποδομών. Αλλά αυτοί είναι μόνο μερικοί παράγοντες που δεν εξηγούν πλήρως την έκβαση του πολέμου. Η αποτυχία του Κιέβου οφείλεται κυρίως στον παράγοντα ότι οι Ρώσοι είναι στρατιωτικά πολύ ανώτεροι και έχουν πιο αποτελεσματική στρατιωτική στρατηγική. Ακόμη και σε περιόδους που το Κίεβο λάμβανε καθημερινά μεγάλες ποσότητες όπλων από το ΝΑΤΟ, οι δυνάμεις του καθεστώτος δεν ήταν σε θέση να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα, επειδή οι Ρώσοι είχαν πάντα μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ και καταλληλότερη στρατηγική. Έτσι, ο Στόλτενμπεργκ δεν εξηγεί τους πραγματικούς λόγους της ήττας μιλώντας μόνο για τη βιομηχανική παραγωγή.
Τέλος, πρέπει να τονιστεί πώς η παραδοχή της ήττας αποτελεί και ηθικό πλήγμα κατά της Δύσης. Το ΝΑΤΟ είναι σαφώς αποθαρρυμένο λόγω της απογοήτευσης στην Ουκρανία. Η μηχανή προπαγάνδας υπέρ του Κιέβου δεν μπόρεσε να τεκμηριώσει καμία από τις αφηγήσεις της, αναγκασμένη πλέον να παραδεχτεί ότι οι προβλέψεις της ήταν λανθασμένες. Είναι πολύ πιθανό ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και οι δυτικοί αξιωματούχοι θα χάσουν την αξιοπιστία τους, με την κοινή γνώμη να παύει απλώς να πιστεύει όσα λέγονται από αυτούς.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr