Οι ΗΠΑ "κανιβαλίζουν την Ευρώπη" - Ρώσος αξιωματούχος

pixabay / LionFive
Η επιμονή των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία έχει προκαλέσει ύφεση στην οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Μαξίμ Ορέσκιν.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Expert που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Oreshkin δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν προκαλέσει στην ΕΕ την απώλεια τόσο της ενεργειακής της ασφάλειας όσο και μιας βασικής εξαγωγικής αγοράς.

Ο Oreshkin επεσήμανε τους βασικούς παράγοντες που διέπουν την οικονομική ευημερία της ΕΕ, οι οποίοι περιγράφονται από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ Josep Borrell. Σε αυτούς περιλαμβάνονται η εύκολη διαθεσιμότητα ενεργειακών πόρων από τη Ρωσία, η χρήση φθηνής παραγωγής στην Κίνα και η πρόσβαση στις ρωσικές και κινεζικές αγορές.

"Η σταδιακή απώλεια αυτών των παραγόντων οδηγεί την οικονομία της ΕΕ σε μακροχρόνια στασιμότητα", υποστήριξε ο Oreshkin, "επειδή οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές δεν έχουν πλέον ούτε την εξαγωγική αγορά ούτε τα πλεονεκτήματα στην τεχνολογία που είχαν πριν από πέντε έως δέκα χρόνια".

Ο Oreshkin κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως "κανιβαλίζουν τους Ευρωπαίους εταίρους τους, σκοτώνοντας τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες χημικών, αυτοκινήτων και άλλες βιομηχανίες". Αυτό έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης υποβάθμισης της Δύσης και του οικονομικού της μοντέλου, είπε.

"Οι οικονομίες του παγκόσμιου Βορρά - ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΕΕ - χάνουν σιγά σιγά το κύρος τους, τη σημασία τους. Αυτή η σταδιακή παρακμή των χωρών του Παγκόσμιου Βορρά και η ανάπτυξη των χωρών της Ανατολής και του Νότου είναι αυτό που θα διαμορφώσει περαιτέρω το τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας", προέβλεψε. Ο Oreshkin σημείωσε ότι η Κίνα έχει ήδη καταστεί η κορυφαία παγκόσμια οικονομική δύναμη, ενώ η Ρωσία είναι πλέον η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, "σε πορεία να αντικαταστήσει την Ιαπωνία ως τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο".

Σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο, οι βασικοί οικονομικοί παράγοντες του κόσμου θα εστιάσουν τις στρατηγικές ανάπτυξής τους στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας και της Αφρικής τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη της Ρωσίας θα ακολουθήσει την ίδια κατεύθυνση, προέβλεψε, ιδίως στον τομέα της ενέργειας.

"Όσο ισχυρότερη είναι η οικονομική ανάπτυξη [στην Ασία και την Αφρική], τόσο υψηλότερο θα είναι το επίπεδο της ενεργειακής τους κατανάλωσης και τόσο καλύτερα θα αισθάνονται οι αγορές ενέργειας... Για τη Ρωσία, το βασικό καθήκον είναι να παραμείνουμε οι πιο αποτελεσματικοί παραγωγοί αυτού που παράγουμε, το οποίο περιλαμβάνει την ενέργεια. Πρέπει να έχουμε χαμηλότερο κόστος, πιο αποτελεσματική παραγωγή, και τότε οι αλλαγές που θα συμβούν στις αγορές ενέργειας θα μας επηρεάσουν σε μικρότερο βαθμό. 

* πληροφορίες RT

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail