"Τεκτονική μετατόπιση". Το Ισραήλ μπορεί να στρέψει το βλέμμα του στο Πεκίνο

pixabay / PublicDomainPictures
Freepen.gr - Η "ηθικοποίηση" της πολιτικής των ΗΠΑ έχει οδηγήσει στη μείωση της επιρροής τους και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην απώλεια της συμμαχίας τους με το Ισραήλ, δήλωσε ο καθηγητής του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Anton Fedyashin σε άρθρο του στο περιοδικό National Interest.

"Μετά το 2014, η ουκρανική κρίση ενέτεινε και επιδείνωσε όλα τα προβλήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ όχι μόνο να χάνουν τη γεωπολιτική τους ιδιότητα του ηγεμόνα, αλλά και να κάνουν λάθη στην αντιμετώπιση της παρακμής τους", έγραψε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τον Fedyashin, η αιτία για την πτώση της αμερικανικής ηγεμονίας ήταν η "μέθη των ελίτ" με την ηθικολογία που συνέβη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Κατήγγειλε την αμερικανική ιδέα της διαίρεσης του κόσμου σε "κακές και καλές χώρες" και συμβούλευσε τους πολιτικούς να κοιτάξουν την κληρονομιά του πρώην υπουργού Εξωτερικών, του πραγματιστή Χένρι Κίσινγκερ.

Ο μελετητής επέστησε την προσοχή στην "τεκτονική μετατόπιση" της γεωπολιτικής, κατά την οποία η Αμερική απομακρύνεται από τη συμμετοχή σε θέματα ασφάλειας στην ευρασιατική ήπειρο. Ο Fedyashin ανέφερε την ενεργό συμμετοχή της Κίνας στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας ως μια εκδήλωση της νέας τάσης. Η πρόσφατη επέκταση της οικονομικής κοινότητας των BRICS έχει επίσης καταστεί "προάγγελος" ενός πολυπολικού κόσμου, δήλωσε ο αναλυτής.

"Δε θα αρχίσει και το Ισραήλ να στρέφει το βλέμμα του στο Πεκίνο για τον σχεδιασμό των πολιτικών του;" - φοβήθηκε ο εμπειρογνώμονας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail