Η Καμάλα Χάρις φτάνει μαζί με τον Τζο Μπάιντεν σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έχει το χαμηλότερο ποσοστό αποδοχής από οποιονδήποτε αντιπρόεδρο στην πρώτη θητεία του από το 1990. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά των αντιπροέδρων συνδέονται με τους προέδρους. Αν αποδειχθεί αληθινό, αυτό θα είναι καταστροφικό για τη Χάρις, καθώς ο Τζο Μπάιντεν είναι σήμερα λιγότερο δημοφιλής από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Σύμφωνα με το αμερικανικό ιστολόγιο FiveThirtyEight που επικεντρώνεται στις δημοσκοπήσεις, η δημοτικότητα της Χάρις έπεσε από 41,7% σε 36,3% από την 1η Ιανουαρίου έως τις 5 Δεκεμβρίου. Μια δημοσκόπηση των Los Angeles Times διαπίστωσε ότι στις 18 Δεκεμβρίου μόνο το 39% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων είχε θετική γνώμη για τη Χάρις και το 55% είχε δυσμενή γνώμη, μια καθαρή βαθμολογία της τάξης των -16 ποσοστιαίων μονάδων. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως η Χάρις είναι λιγότερο δημοφιλής στους ψηφοφόρους από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έναν αρχηγό κράτους με ιστορική αντιδημοτικότητα. Επιπλέον, το ποσοστό αποδοχής του σημερινού αντιπροέδρου είναι χαμηλότερο από αυτό που είχαν οι Μάικ Πενς, Ντικ Τσένι και Αλ Γκορ κατά την πρώτη τους θητεία.

Οι ψηφοφόροι ενδέχεται να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον Χάρις από ό,τι στους προηγούμενους αντιπροέδρους λόγω των ανησυχιών για την ηλικία του Μπάιντεν, ο οποίος το 2020 θα γίνει ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ στην ιστορία. Εάν κερδίσει την επανεκλογή του, θα είναι 82 ετών την ημέρα των εγκαινίων και 86 ετών στο τέλος της δεύτερης θητείας του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του CNN το Σεπτέμβριο, το 77% όλων των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένου του 65% των Δημοκρατικών, δηλώνουν ότι ανησυχούν για την ηλικία του Μπάιντεν και την καταλληλότητά του για το αξίωμα. Η Χάρις θα ορκιστεί πρόεδρος εάν ο Μπάιντεν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τη δεύτερη θητεία του.

Παρόλο που ο Μπάιντεν έχει δύο αντιπάλους στις προκριματικές εκλογές, οι οποίοι δημοσκοπικά είναι καλύτεροι από πολλούς από τους αντιπάλους του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Δημοκρατικό Κόμμα σχεδόν ακύρωσε τις προκριματικές εκλογές, αρνούμενο να διοργανώσει συζητήσεις και βάζοντας μόνο τον Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο σε αρκετές πολιτείες, όπως η Φλόριντα, η Μασαχουσέτη, η Βόρεια Καρολίνα και το Τενεσί.

"Για να αντιληφθείτε πόσο αντιδημοφιλής είναι η Καμάλα Χάρις, πρέπει να έχετε κατά νου την ιστορική σημασία όλων αυτών. Κανείς στη θέση της δεν είχε τόσο χαμηλά ποσοστά εύνοιας σε πρώτη θητεία από την εποχή του Νταν Κουέιλ", δήλωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό περιοδικό Newsweek ο επικεφαλής του Κέντρου Αμερικανικής Πολιτικής του University College του Λονδίνου, Τόμας Γκίφτ.

"Αυτό λέει κάτι. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη, ειδικά με την ηλικία του Μπάιντεν, το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να σφυρηλατούν ένα απλό σημείο: μια ψήφος στον Μπάιντεν είναι μια ψήφος στη Χάρις", πρόσθεσε.

Αν το Δημοκρατικό Κόμμα ελπίζει πως το σχετικό νεαρό της Χάρις μπορεί να απαλύνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων, αυτοί οι δημοσκοπικοί αριθμοί προσθέτουν άλλη μια αιτία ανησυχίας για την Εθνική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Από την πλευρά του, τα ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν είναι χαμηλά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ πρόσφατες δημοσκοπήσεις τον βρήκαν να υπολείπεται του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του επικρατέστερου υποψήφιου για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, σε μια μάχη στήθος με στήθος και σε βασικές πολιτείες.

Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Monmouth που δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν από μια δημοσκόπηση της Wall Street Journal που έδειχνε τον Μπάιντεν με ποσοστό αποδοχής 37%, διαπίστωσε πως ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε νέο χαμηλό 34%. Αντίθετα, σύμφωνα με τους μέσους όρους των εθνικών δημοσκοπήσεων του The Hill/Decision Desk HQ, ο Τραμπ έχει προβάδισμα 2% έναντι του Μπάιντεν.

Μάλιστα, πηγές προσκείμενες στον Αμερικανό πρόεδρο δήλωσαν στο The Hill ότι σύμβουλοι, εσωτερικοί συνεργάτες του Λευκού Οίκου και εξωτερικοί προσωπικοί έμπιστοι, συναντήθηκαν με τον Μπάιντεν για να συζητήσουν για τον Τραμπ, τις αρνητικές δημοσκοπήσεις και το πώς να στείλουν αποτελεσματικά το μήνυμα για τα επιτεύγματα του προέδρου.

Μια πηγή δήλωσε στο πρακτορείο ότι οι συναντήσεις έγιναν λόγω της "βαθιάς απογοήτευσης" για τις δημοσκοπήσεις.

"Οι συναντήσεις έχουν σκοπό να συζητήσουν το μήνυμα σχετικά με την ηλικία του και τα επιτεύγματά του. Υπήρξε ανησυχία στον στενό του κύκλο πως τα μηνύματα δεν ήταν αρκετά ισχυρά ή συνεπή ώστε να διαπεράσουν το κοινό", ανέφερε η πηγή.

Δεδομένης της μειωμένης αποδοχής της Χάρις και του Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, δεν είναι να απορεί κανείς που το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο εξέδωσε αιφνιδιαστική απόφαση να αφαιρέσει τον Τραμπ από το ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών στην εν λόγω πολιτεία, κάνοντας τους Δημοκρατικούς να ενθουσιάζονται ότι αυτό θα μπορούσε να επαναληφθεί και σε άλλες πολιτείες. Ωστόσο, οι ελπίδες διαψεύστηκαν όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε στις 22 Δεκεμβρίου το αίτημα του ειδικού εισαγγελέα να αποφασίσει ταχέως αν ο Τραμπ έχει ασυλία από ομοσπονδιακή δίωξη για τις φερόμενες προσπάθειές του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020.

Με την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο του αιτήματος του ειδικού συμβούλου Τζακ Σμιθ, το εφετείο θα εκδικάσει τώρα πρώτα την υπόθεση της ασυλίας, γεγονός που θα μπορούσε να δυσχεράνει τη διατήρηση της δικάσιμου του Μαρτίου. Εξαιτίας αυτού, ο Τραμπ χαιρέτισε την κίνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου και δήλωσε πως ανυπομονεί να παρουσιάσει τα επιχειρήματά του ενώπιον του εφετείου, τονίζοντας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth: "Φυσικά και δικαιούμαι προεδρική ασυλία".

"Ήμουν πρόεδρος, ήταν δικαίωμά μου και καθήκον μου να ερευνήσω και να μιλήσω για τις νοθευμένες και κλεμμένες προεδρικές εκλογές του 2020", είπε, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές.

Είναι προφανές πως το αμερικανικό κατεστημένο δε θέλει την επιστροφή του Τραμπ και χρησιμοποιεί κάθε μη θανατηφόρο μέθοδο για να τον εμποδίσει να κατέβει στις εκλογές του επόμενου έτους, όπου έχει σοβαρές πιθανότητες να ξαναγίνει πρόεδρος, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την αποτυχία του Μπάιντεν να βελτιώσει τη ζωή του μέσου Αμερικανού στη μεταπολίτευση. Ωστόσο, είναι φαινομενικά προφανές ότι οι Δημοκρατικοί θα επιμείνουν στον Μπάιντεν και τη Χάρις, παρά τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά αποδοχής τους.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail