Η αιματοβαμμένη προειδοποίηση του Πούτιν προς τη Φινλανδία

Η Φινλανδία, συνήθως ήρεμος θεατής της παγκόσμιας πολιτικής, έκανε πρόσφατα θραύση με τις συζητήσεις σχετικά με την πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Αλλά γιατί αυτή η ξαφνική αλλαγή; Θα μπορούσε να είναι η διαφαινόμενη παρουσία της Ρωσίας, η διεκδικητικότητά της που αντηχεί πέρα από τα σύνορα; Όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, προκάλεσε ρίγη ανησυχίας στους φινλανδικούς κυβερνητικούς κύκλους. Με τις ενέργειες της Ρωσίας να προκαλούν συναγερμό στις αίθουσες εξουσίας της Φινλανδίας, η κάποτε αδιανόητη ιδέα της ένταξης στο ΝΑΤΟ απέκτησε έλξη. Σύντομα, η Φινλανδία άρχισε να συζητά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2014. Μετά ήρθε το 2022 και η Ρωσία άρχισε την κατάληψη του Ντονμπάς και κάτι έσπασε μέσα στη Φινλανδία, αναδιαμορφώνοντας ριζικά το τοπίο ασφαλείας της χώρας.

Έτσι, η Φινλανδία αποφάσισε ότι ίσως ήρθε η ώρα να χτυπήσει την πόρτα του ΝΑΤΟ, ελπίζοντας σε λίγη προστασία και μια αίσθηση ασφάλειας σε αυτούς τους αβέβαιους καιρούς.

Η Φινλανδία εγκατέλειψε τη μακροχρόνια ουδετερότητά της. Το Μάιο του 2023, η Φινλανδία υπέβαλε επίσημα αίτηση για να ενταχθεί στη συμμαχία. Τώρα αυτό ήταν λίγο υπερβολικό για τον Πούτιν, ο οποίος δε μισεί το ΝΑΤΟ, αλλά μισεί το ΝΑΤΟ όταν αυτό εμφανίζεται στο πρόσωπό του.

Τώρα, εδώ είναι ο Πούτιν με την ανατριχιαστική προειδοποίηση προς τη Φινλανδία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως η Φινλανδία θα έχει τώρα πρόβλημα εξαιτίας της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Αυτό ισχυρίστηκε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στην εκπομπή Μόσχα. Κρεμλίνο. Πούτιν.

Είπε: "Μόλις έσυραν τη Φινλανδία στο ΝΑΤΟ. Είχαμε διαφορές; Όλες οι διαφορές, συμπεριλαμβανομένων των εδαφικών, επιλύθηκαν πριν από πολύ καιρό, στα μέσα του 20ού αιώνα. Είχαμε τις πιο ευγενικές και ειλικρινείς σχέσεις.

Δεν υπήρχαν προβλήματα, αλλά θα υπάρξουν τώρα. Αυτό συμβαίνει επειδή πρόκειται να δημιουργήσουμε την στρατιωτική περιφέρεια του Λένινγκραντ και να συγκεντρώσουμε εκεί ορισμένους στρατιωτικούς σχηματισμούς.

Γιατί να τα θέλουν όλα αυτά; Ανοησίες".

Ο Πούτιν πρόσθεσε ακόμη ότι δε θέλει πόλεμο με τις χώρες του ΝΑΤΟ, καθώς "δεν υπάρχουν εδαφικές διαφορές, αλλά η Φινλανδία πέραν της ένταξης στο ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα δεν σταμάτησε εκεί. Η χώρα προχώρησε ακόμη και στην υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Την 1η Νοεμβρίου 2023, η Φινλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες σηματοδότησαν ένα σημαντικό ορόσημο στη διμερή αμυντική τους σχέση, κορυφώνοντας τον πέμπτο γύρο διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία αμυντικής συνεργασίας (DCA). Αυτή η συμφωνία που σύντομα θα σφραγιστεί έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση της ήδη βαθιάς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο εθνών - που είναι φανταχτερές λέξεις που μιλούν για το π...δημα της Ρωσίας.

Η DCA είναι μια απτή εκδήλωση της στενής εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Φινλανδίας, η οποία εδραιώνεται από την κοινή τους δέσμευση για διατλαντική ασφάλεια, και πάλι καταλαβαίνετε καλά. Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και οι δύο χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη ενισχυμένης συνεργασίας για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων ασφαλείας.

Τώρα, πιστεύει κανείς από εσάς πως ο Πούτιν θα παραμείνει παθητικός εν μέσω αυτών των αλλαγών; Δεν είναι πιθανό. Η πρόσφατη εμφάνισή του συνοδεύεται από μια λεπτή απειλή - μια προειδοποίηση για επικείμενο πρόβλημα για τη Φινλανδία. Παρά τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις του για την αποφυγή συγκρούσεων με έθνη του ΝΑΤΟ λόγω εδαφικών διαφορών, οι τελευταίες δηλώσεις του υποδηλώνουν το αντίθετο. Ο Πούτιν υπαινίσσεται ότι ανακινεί προβλήματα για τη Φινλανδία μετά την αμυντική συμφωνία της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Πούτιν μπορεί να βλέπει τη Φινλανδία ως την επόμενη Κριμαία. Αναφορές εμφανίστηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια, οι οποίες υποδεικνύουν την εσκεμμένη ενορχήστρωση μιας προσφυγικής κρίσης από το Κρεμλίνο. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι ρωσικές αρχές προωθούν με τη βία εκατοντάδες μετανάστες και πρόσφυγες προς τα ανατολικά σύνορα της Φινλανδίας.

Πριν από λίγες ημέρες, ως αποτέλεσμα, η φινλανδική κυβέρνηση σφράγισε ολόκληρα τα σύνορά της με τη Ρωσία, με την Εσθονία να απειλεί να κάνει το ίδιο. Εν τω μεταξύ, ο οργανισμός Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σύνορα δεσμεύτηκε να αναπτύξει προσωπικό στα σύνορα της Φινλανδίας.

Όπως αναμενόταν, η Ρωσία απέρριψε κάθε παράβαση, ωστόσο ο σκεπτικισμός παραμένει ευρέως διαδεδομένος. Οι ελιγμοί της Μόσχας συσχετίζονται αναμφισβήτητα με την πρόσφατη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και την πρόσφατα υπογραφείσα αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που μεσολάβησε νωρίτερα αυτό το μήνα. Αρκετές πηγές των μέσων ενημέρωσης θεωρούν την τελευταία κίνηση της Ρωσίας στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου της ως αντίποινα: απειλήστε την περιφέρεια ασφαλείας της Ρωσίας και αντιμετωπίστε χάος στα δικά σας σύνορα.

Τώρα, η Φινλανδία καλά θα κάνει να προσέχει, γιατί η προειδοποίηση του Πούτιν έχει ήδη εξαπολυθεί!

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη στοιχείο στην στρατηγική της Ρωσίας που συχνά χάνεται σε αυτόν τον πυρετώδη κύκλο ειδήσεων, αλλά η γεωγραφική της θέση κοντά στη ρωσική χερσόνησο Κόλα έχει στρατηγική σημασία για πάνω από έναν αιώνα. Η πρόσβαση σε λιμάνια θερμών υδάτων αποτελούσε μακροχρόνιο στόχο για την παγκόσμια επιρροή της Ρωσίας. Η ουδετερότητα της Φινλανδίας παρείχε κάποτε στη Ρωσία μια ασφαλή θαλάσσια οδό μέσω της Αγίας Πετρούπολης προς τη Δύση. Ωστόσο, με την ευθυγράμμιση της Φινλανδίας και της Εσθονίας με το ΝΑΤΟ μετά την κρίση στην Ουκρανία, ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της συμμαχίας στον Κόλπο της Φινλανδίας θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στον στρατιωτικά ζωτικής σημασίας αποκλεισμό του Καλίνινγκραντ.

Η Ρωσία ετοιμάζεται εδώ και καιρό να εκμεταλλευτεί το μεταβαλλόμενο κλίμα της Αρκτικής, αναζητώντας νέους εμπορικούς δρόμους και φυσικούς πόρους, με στόχο να παρακάμψει έναν υποθετικό αποκλεισμό του ΝΑΤΟ μέσω των βόρειων ακτών της. Το ελεύθερο από πάγους λιμάνι του Μουρμάνσκ στην Αρκτική, στη χερσόνησο Κόλα, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας, φιλοξενώντας μια σημαντική πυρηνική δύναμη αποτροπής κοντά στα σύνορα της Φινλανδίας. Αυτή η στρατηγική εστίαση αντικατοπτρίζει τις προηγούμενες ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία και την Ουκρανία, αποκαλύπτοντας μια συνεπή επιθυμία να ελέγξει ζωτικής σημασίας υδάτινες οδούς που προσφέρουν διέξοδο από την ευρασιατική ξηρά.

Και τέλος, η Ρωσία έχει επιτέλους στραμμένο το βλέμμα της στη Φινλανδία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail