Οι Υεμενίτες γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ μπλοφάρουν... Να γιατί

Photo: Public domain
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα μια πολυεθνική ομάδα κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού για την αντιμετώπιση του αποκλεισμού της Ερυθράς Θάλασσας από την Υεμένη. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν επίσης ότι είναι έτοιμες να πλήξουν την αραβική χώρα με στρατιωτικά πλήγματα σε αντίποινα.

Finian Cunningham - strategic-culture.su / Παρουσίαση Freepen.gr

Το διακύβευμα είναι υψηλό. Οι Υεμενίτες έχουν υπό τις διαταγές τους τη ζωτικής σημασίας παγκόσμια ναυτιλιακή οδό της Ερυθράς Θάλασσας ελέγχοντας το στενό στενό Bab el-Mandeb που καταλήγει στον Ινδικό Ωκεανό. Ο αντίκτυπος του κλεισίματος αυτού του σημείου ασφυξίας στο παγκόσμιο εμπόριο είναι δυσθεώρητος. Ως εκ τούτου, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους έχουν αναλάβει δράση με απειλές για αντίποινα.

Σε απάντηση, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης σε συμμαχία με το κίνημα των ανταρτών Χούτι είπαν στους Αμερικανούς να πάνε να γ...μηθούν.

Οι Υεμενίτες προειδοποίησαν πως διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους για να βυθίσουν κάθε πολεμικό πλοίο ή υποβρύχιο που θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή. Οι Υεμενίτες πρόσθεσαν ότι θα συνεχίσουν να εμποδίζουν τα φορτηγά πλοία που χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα.

Την τελευταία εβδομάδα, η Υεμένη έχει εντείνει την απαγόρευση των φορτηγών πλοίων που επιχειρούν να περάσουν από τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας. Αρκετοί μεγάλοι ναυτιλιακοί όμιλοι επιβεβαίωσαν ότι τα πλοία τους δρομολογούνται εκ νέου γύρω από την αφρικανική ήπειρο. Το πρόσθετο κόστος μεταφοράς και η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού αυξάνουν ήδη τον πληθωρισμό των τιμών στις δυτικές οικονομίες, προσθέτοντας στα ήδη οδυνηρά οικονομικά προβλήματα και την πολιτική ζημιά για τις κυβερνήσεις που περιφρονούνται από τους σκληρά δοκιμαζόμενους πληθυσμούς.

Οι Υεμενίτες λένε ότι στοχεύουν μόνο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά φαίνεται πως η επιδείνωση των συνθηκών ασφαλείας στον στενό θαλάσσιο διάδρομο αποτρέπει όλες τις ναυτιλιακές εταιρείες. Ο πορθμός Bab el-Mandeb έχει πλάτος 32 χιλιομέτρων και διασχίζει την Υεμένη και το Κέρας της Αφρικής. Εκατοντάδες πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πετρελαιοφόρα περνούν από το στενό κάθε μέρα, μεταφέροντας φορτία από την Ασία στην Ευρώπη μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της διώρυγας του Σουέζ, του άλλου σημείου απομόνωσης βορειότερα στην Αίγυπτο. Αν κλείσει ένα σημείο, κλείνει ολόκληρη η διαδρομή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να πλαισιώσουν την ομάδα κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού ως επιχείρηση αστυνόμευσης για την προστασία του διεθνούς εμπορίου και της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.

Οι Υεμενίτες, ωστόσο, δήλωσαν ότι η διακοπή της ναυσιπλοΐας που συνδέεται με το Ισραήλ είναι μια νόμιμη ενέργεια σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ανακοινώνοντας τη νέα ναυτική συμμαχία, που ονομάστηκε Επιχείρηση Prosperity Guardian, δήλωσε "Η πρόσφατη κλιμάκωση των απερίσκεπτων επιθέσεων των Χούτι που προέρχονται από την Υεμένη απειλεί την ελεύθερη ροή του εμπορίου, θέτει σε κίνδυνο αθώους ναυτικούς και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Ερυθρά Θάλασσα είναι ένας κρίσιμος υδάτινος δρόμος που έχει ουσιαστική σημασία για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και ένας σημαντικός εμπορικός διάδρομος που διευκολύνει το διεθνές εμπόριο.

Σε απάντηση, ο Mohammed Abdel-Salam, εκπρόσωπος των ανταρτών Houthi της Υεμένης, δήλωσε: "Ο συνασπισμός που δημιουργήθηκε από τους Αμερικανούς έχει σκοπό να προστατεύσει το Ισραήλ και να στρατιωτικοποιήσει την Ερυθρά Θάλασσα χωρίς καμία δικαιολογία και δεν θα σταματήσει την Υεμένη από το να συνεχίσει τις νόμιμες επιχειρήσεις της για την υποστήριξη της Γάζας. Δεν κάνουμε επίδειξη δύναμης εναντίον κανενός [εκτός από το Ισραήλ]. Όποιος προσπαθεί να επεκτείνει τη σύγκρουση πρέπει να αναλάβει τις συνέπειες των πράξεών του".

Οι Αμερικανοί προσπαθούν να παρουσιάσουν ότι οι Υεμενίτες ενεργούν σαν εγκληματίες θαλάσσιοι πειρατές και πως η υπό αμερικανική ηγεσία ομάδα κρούσης υπηρετεί ευγενικά τα συμφέροντα του διεθνούς εμπορίου και της ειρηνικής ναυσιπλοΐας.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της δεν μπορούν να παραδεχτούν δημοσίως ότι οι ενέργειές τους είναι προς υποστήριξη του Ισραήλ. Η γενοκτονική επίθεση στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία έχουν δολοφονηθεί σχεδόν 20.000 άμαχοι, είναι πολιτικά αστήρικτη για τους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ.

Η ναυτική ομάδα κρούσης που δρομολογήθηκε από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει εννέα άλλα έθνη: Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Νορβηγία, καθώς και τις Σεϋχέλλες και το Μπαχρέιν. Τα δύο τελευταία είναι συμβολικά μη δυτικά μέρη για να δώσουν την εικόνα ότι δεν πρόκειται για έναν απροκάλυπτα δυτικό ιμπεριαλιστικό συνασπισμό. Στο Μπαχρέιν εδρεύει ο πέμπτος στόλος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Περσικό Κόλπο, οπότε είναι λογικό η μικροσκοπική μοναρχία να πρέπει να συμπεριληφθεί στην απλή εφοδιαστική.

Ωστόσο, το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπάρχουν άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου που να συμμετέχουν στην ομάδα δράσης. Η Αίγυπτος απουσιάζει επίσης, παρόλο που είναι ένα σημαντικό παράκτιο έθνος της Ερυθράς Θάλασσας, όπως και η Σαουδική Αραβία.Η απουσία τους διαψεύδει το επίσημο σκεπτικό των ΗΠΑ.Εάν η επιχείρηση Prosperity Guardian αφορούσε πραγματικά την προστασία του εμπορίου και της διεθνούς ναυτιλίας, τότε γιατί δεν συμμετέχουν τα αραβικά κράτη της Ερυθράς Θάλασσας; Φυσικά, δεν το κάνουν, διότι ο πραγματικός σκοπός της ομάδας κρούσης είναι να βοηθήσει το Ισραήλ. 

Το οξύ αλλά ανομολόγητο αίνιγμα είναι ότι αν τα αραβικά κράτη προσχωρούσαν στη ναυτική δύναμη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, τότε αυτό θα ήταν πολιτικά μοιραίο για τους ηγέτες αυτών των κρατών. Θα θεωρούνταν από τους πληθυσμούς τους πως υποστηρίζουν την υποστηριζόμενη από τη Δύση ισραηλινή επιθετικότητα και τη γενοκτονία των Παλαιστινίων. Αυτό θα καθιστούσε τους Άραβες συμμάχους της Αμερικής ασταθείς από εσωτερική εξέγερση και ίσως να κινδύνευαν ακόμη και με πλήρη κατάρρευσή τους. Οι αραβικοί πυλώνες της αμερικανικής αυτοκρατορίας κινδυνεύουν να πέσουν.

Αν οι Σαουδάραβες και οι Αιγύπτιοι περιπολούσαν στην Ερυθρά Θάλασσα με αμερικανικά πολεμικά πλοία, οι Υεμενίτες θα ήταν βέβαιο ότι θα έριχναν πυραύλους στο Ριάντ και το Κάιρο σε αντίποινα. Άλλωστε, οι Υεμενίτες πολεμούσαν οκτώ χρόνια με τη Σαουδική Αραβία από το 2015, όταν οι Σαουδάραβες υποστηρίζονταν στρατιωτικά από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Οι Υεμενίτες ήταν αήττητοι και οι Σαουδάραβες αναγκάστηκαν να κάνουν μια επισφαλή εκεχειρία τον περασμένο χρόνο. Οι Σαουδάραβες φέρονται να μην θέλουν να διολισθήσουν ξανά σε έναν πόλεμο με την Υεμένη που ήταν οικονομικά καταστροφικός για τους Σαουδάραβες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια δύσκολη αναμέτρηση για την επανεκλογή του σε λιγότερο από 11 μήνες. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να χάνει από τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό είναι ένα σημάδι του πόσο βαθιά αντιδημοφιλής είναι ο Μπάιντεν.

Το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Μπάιντεν είναι να τορπιλίσει τις εκλογικές του πιθανότητες ξεκινώντας έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή με άμεση εμπλοκή των αμερικανικών δυνάμεων. Ειδικά αν οι Υεμενίτες αρχίσουν να στέλνουν αμερικανικά πολεμικά πλοία στον βυθό της Ερυθράς Θάλασσας ή του Ινδικού Ωκεανού.

Εάν οι ΗΠΑ προβούν σε σοβαρά αντίποινα κατά των Υεμενιτών, η σύγκρουση θα κλιμακωθεί πιθανότατα με το Ιράν να μπαίνει στη μάχη για να υποστηρίξει τον σύμμαχό του, την Υεμένη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όπως σημειώνει αυτό το ρεπορτάζ του AP, το Πεντάγωνο περιέργως χορεύει σε ένα κεφάλι καρφίτσας πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Η Ουάσινγκτον ξεφυσάει και φουσκώνει, προσπαθεί να μιλήσει σκληρά αλλά τελικά διστάζει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη πυρός της. Οι ΗΠΑ έχουν ένα αεροπλανοφόρο, το USS Dwight Eisenhower, στον Κόλπο του Άντεν δίπλα στην Υεμένη. Αλλά για κάποιο λόγο, έχει κρατήσει αποστάσεις από τα πλοία της Υεμένης που επιτίθενται.

Οι Υεμενίτες γνωρίζουν ότι έχουν έναν δίκαιο λόγο ηθικά και νομικά να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους ενάντια στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ ισραηλινή γενοκτονία. Οι σκληραγωγημένοι στη μάχη Υεμενίτες έχουν επίσης επιδείξει το θάρρος και την ανθεκτικότητα απέναντι σε έναν υποστηριζόμενο από τη Δύση επιθετικό πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας.

Η Ουάσινγκτον γνωρίζει ότι οι Υεμενίτες είναι ένας λαός που είναι ατρόμητος και δεν μπλοφάρει. Ενώ, από την άλλη πλευρά, οι Υεμενίτες γνωρίζουν πως οι Αμερικανοί μπλοφάρουν.

Το Bab el-Mandeb μεταφράζεται ως "η πύλη των δακρύων". Οι Αμερικανοί και οι διπρόσωποι σύμμαχοί τους θα είναι αυτοί που θα χύσουν τα δάκρυα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail