Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο "Νέος Νοστράδαμος", προειδοποίησε πρόσφατα στο κανάλι του στο YouTube για ένα επερχόμενο στρατιωτικό γεγονός που δεν έχει παρατηρηθεί από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, όταν ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έληξε με την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας.
Ας κάνουμε τώρα έναν παραλληλισμό. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Χίτλερ εφάρμοσε μια στρατηγική γνωστή ως "Festung Europa" ή Φρούριο Ευρώπη. Τοποθέτησε ένα σημαντικό μέρος των γερμανικών στρατευμάτων κατά μήκος της δυτικοευρωπαϊκής ακτογραμμής, οχυρώνοντας σε μεγάλο βαθμό θέσεις-κλειδιά και κατασκευάζοντας αμυντικές δομές για να αποκρούσει κάθε πιθανή συμμαχική εισβολή.
Ωστόσο, η στρατηγική αυτή απέφερε απρόβλεπτα αποτελέσματα. Με τη συγκέντρωση στρατευμάτων κατά μήκος των ακτογραμμών, η Γερμανία εξέθεσε ακούσια το συγκριτικά ευάλωτο ανατολικό μέτωπο. Κατά συνέπεια, η μαζική αντεπίθεση της Σοβιετικής Ένωσης το 1943 προκάλεσε την κατάρρευση του Ανατολικού Μετώπου της Γερμανίας, αναγκάζοντας τον Χίτλερ να εκτρέψει στρατεύματα από τις δυτικές άμυνες για να ενισχύσει αυτό το αποδυναμωμένο μέτωπο. Αυτή η αλλαγή στρατηγικής αποδυνάμωσε τις δυτικές άμυνες, καθιστώντας τες απροετοίμαστες για την ενδεχόμενη συμμαχική εισβολή.
Τότε, η Γερμανία ανέπτυσσε στρατεύματα σε τρία στρατηγικά μέτωπα:
- Η Ομάδα Στρατού Βορρά στόχευε στο Λένινγκραντ.
- Η Ομάδα Στρατού Κέντρου στόχευε το Σμολένσκ
- Η Ομάδα Στρατού Νότου επικεντρώθηκε στο Κίεβο.
Και τώρα, η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται. Για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία ετοιμάζεται να εγκαταστήσει μόνιμα στρατεύματα, αυτή τη φορά στη Λιθουανία.
Ένα πρόσφατο σύμφωνο μεταξύ της Γερμανίας και της Λιθουανίας σηματοδοτεί την πρώτη μόνιμη εγκατάσταση γερμανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανακοίνωση αυτή προέκυψε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Άμυνας Arvydas Anusauskas με τον Γερμανό ομόλογό του, Boris Pistorius, παρουσιάζοντας ένα πολυετές "Σχέδιο Δράσης Οδικού Χάρτη". Περίπου 4.800 Γερμανοί στρατιώτες θα σταθμεύσουν μακροπρόθεσμα, μια κίνηση που θεωρείται ιστορική όχι μόνο για τα δύο έθνη αλλά και για το ΝΑΤΟ.
Από το 2024, τα γερμανικά στρατεύματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν οικογένειες, θα διαμένουν στο Κάουνας και στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Οι περισσότεροι στρατιώτες αναμένεται να φτάσουν μεταξύ 2025 και 2026, ενώ η πλήρης επιχειρησιακή ικανότητα αναμένεται να επιτευχθεί έως το 2027. Σε αντάλλαγμα, η Λιθουανία δεσμεύεται να παράσχει την απαραίτητη πολιτική και στρατιωτική υποδομή. Αν και η συμφωνία ανακοινώθηκε αρχικά τον Ιούνιο, δεν είχε γνωστοποιηθεί τότε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
"Η γερμανική δέσμευση για τη μόνιμη τοποθέτηση μιας ταξιαρχίας στη Λιθουανία είναι ένα ιστορικό βήμα τόσο για τη Γερμανία όσο και για τη Λιθουανία", δήλωσε ο Anusauskas τη Δευτέρα, σύμφωνα με δελτίο Τύπου. "Γυρίζουμε σε μια σελίδα ακόμη βαθύτερης στρατηγικής εταιρικής σχέσης".
Ο ίδιος συνέχισε: "Η γερμανική ταξιαρχία θα αυξήσει σημαντικά το αμυντικό μας δυναμικό και θα ενισχύσει την αποτροπή και τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ. Ο οδικός χάρτης που υπογράφηκε σήμερα καθορίζει λεπτομερώς την πορεία που θα ακολουθήσουμε εμείς και η Γερμανία για την υλοποίησή του".
Ο Πιστόριους δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι ένα θετικό βήμα στις αμυντικές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τον μακροχρόνιο πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, η οποία συνορεύει με τη Λιθουανία. Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, συνορεύει επίσης με τη Λιθουανία.
"Η Γερμανία κατανοεί σαφώς τη νέα κατάσταση των πραγμάτων στην πολιτική ασφαλείας: αναλαμβάνουμε ρόλο ηγεσίας και ευθύνης στη Συμμαχία [του ΝΑΤΟ], καθώς αναπτύσσουμε μια ταξιαρχία μάχης στη Λιθουανία", ανέφερε ο Πιστόριους στην ανακοίνωση. "Θα διασφαλίσουμε αξιόπιστη αποτροπή και θα είμαστε έτοιμοι να [υπερασπιστούμε] το ΝΑΤΟ. Με αυτό το βήμα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα σε όσους αποτελούν απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη".
Η στρατηγική εκπονήθηκε από εμπειρογνώμονες και από τα δύο υπουργεία Άμυνας. Οι περισσότεροι από τους Γερμανούς στρατιώτες θα βρίσκονται εντός του στρατιωτικού πεδίου εκπαίδευσης Rūdninkai, ενώ οι υπόλοιποι θα σταθμεύσουν στη Rukla, προστιθέμενοι στους ήδη υπάρχοντες 1.000 συμμαχικούς στρατιώτες που βρίσκονται ήδη εκεί.
Η Ομάδα Μάχης του Τάγματος Μάχης Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας της Λιθουανίας θα μετατραπεί σε πολυεθνικό τάγμα, εντασσόμενο πλήρως στην ταξιαρχία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο Λιθουανός νομοθέτης Laurynas Kasciunas, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας και άμυνας, περιέγραψε τη δέσμευση της χώρας να διαθέσει το 0,3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της τα επόμενα χρόνια για την υποστήριξη της ανάπτυξης των γερμανικών στρατευμάτων.
Ο Πιστόριους έκανε παραλληλισμούς μεταξύ αυτής της συμφωνίας και της τοποθέτησης συμμαχικών δυνάμεων στη Δυτική Γερμανία την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με στόχο την προστασία της Δυτικής Ευρώπης σε περίπτωση σοβιετικής απειλής, όπως αναφέρει το Reuters. Ο Ανουσάουσκας τόνισε πως η επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε σημαντικά την έναρξη αυτού του νέου σχεδίου.
"Θα πρέπει να περιμένουμε όχι μόνο τα καλά σενάρια αλλά και τα πολύ χειρότερα σενάρια", είπε. "Πρέπει λοιπόν να είμαστε έτοιμοι..... Η Ρωσία παραμένει η κύρια απειλή για εμάς και το ΝΑΤΟ".
Έτσι, η Γερμανία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ρωσική απειλή στην περιοχή. Μπορεί όμως να τα καταφέρει; Αν πιστέψουμε τους ίδιους τους πολιτικούς της χώρας, η Γερμανία μπορεί να μην αντέξει ούτε δύο ημέρες σε έναν πόλεμο.
Εμείς στο TFIGlobal έχουμε ήδη εμβαθύνει στους αγώνες της Bundeswehr, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Γερμανίας αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις λόγω της προμήθειας υλικού και πυρομαχικών στο Κίεβο. Ο Johann Wadephul, από τη Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, έριξε μια βόμβα, δηλώνοντας: "Κρίσιμες γερμανικές μονάδες στρατευμάτων μπορούν μόλις και μετά βίας να αντέξουν δύο ημέρες στη μάχη λόγω αυτών των ελλείψεων". Ο ίδιος είναι θορυβημένος, λέγοντας: "Είναι μια καταστροφική κατάσταση συνολικά. Όποιος μιλάει για ετοιμότητα για πόλεμο, θα έπρεπε να είχε βεβαιωθεί ότι η Bundeswehr θα μπορούσε τουλάχιστον να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Δυστυχώς, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο".
Ο Wadephul κατήγγειλε την αργή πρόοδο στην ενίσχυση της στρατιωτικής ετοιμότητας της χώρας, επιρρίπτοντας την ευθύνη στον Γερμανό υπουργό Άμυνας Boris Pistorius για την υπάρχουσα δυσχερή κατάσταση. Καταγγέλλει την αφθονία των μεγάλων λόγων χωρίς απτές προσπάθειες για τη διόρθωση της τρέχουσας κατάστασης.
Στον απόηχο της σύγκρουσης στην Ουκρανία, έχει αποκαλυφθεί ότι η Γερμανία μπορεί να μην αντέξει πάνω από δύο ημέρες στη μάχη, όπως αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι πολιτικοί της χώρας. Έτσι, η απόφαση της Γερμανίας να αναπτύξει στρατεύματα στο λιθουανικό μέτωπο φαίνεται απερίσκεπτη. Εάν ξεσπάσει ένας άλλος παγκόσμιος πόλεμος, η ιστορία μπορεί να επαναληφθεί με τη Γερμανία να αντιμετωπίζει μια μοίρα παρόμοια με την παράδοσή της στο παρελθόν.