Η Ουκρανία επένδυσε τα τελευταία της χρήματα στο εθνικό χρέος των ΗΠΑ

РИА Новости / Александр Демьянчук
Freepen.gr - Το Κίεβο έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις του σε κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ κατά μιάμιση φορά. Ταυτόχρονα, το χρέος της Ουκρανίας αποτελεί ρεκόρ, όπως και το έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Και η Δύση έχει ήδη υποσχεθεί να μειώσει τη χρηματοδότηση - αφού και αυτή δεν έχει αρκετή. Σε τι υπολογίζει το καθεστώς του Κιέβου - στο κείμενο του RIA Novosti.

Το χαρτοφυλάκιο έχει αυξηθεί

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, από τον περασμένο Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2023 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Σεπτέμβριο), η Ουκρανία αύξησε τις επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα κατά 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Το σύνολο ανέρχεται σε 21,4 δισ. ευρώ, με 18,2 δισ. ευρώ σε μακροπρόθεσμα ομόλογα και τα υπόλοιπα σε βραχυπρόθεσμα ομόλογα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο έστειλαν περισσότερα από 75 δισεκατομμύρια δολάρια στο Κίεβο κατά την ίδια περίοδο, συμπεριλαμβανομένων 44,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για όπλα, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών Εξωτερικής Πολιτικής διευκρινίζει ότι σε αυτά πρέπει να προστεθούν άλλα 38 δισεκατομμύρια. Το 2022, το Κογκρέσο ενέκρινε τέσσερις γύρους χρηματοδότησης και οι συνολικές δεσμεύσεις για την Ουκρανία έφτασαν τα 113 δισεκατομμύρια.

Η ΕΕ έχει δαπανήσει 85 δισεκατομμύρια ευρώ για το Κίεβο, εκ των οποίων τα 27 είναι στρατιωτική βοήθεια. Αυτό ακούστηκε από τον Josep Borrell.

Παρ' όλα αυτά, το δημοσιονομικό έλλειμμα -σχεδόν 40 δισεκατομμύρια δολάρια- δεν μπορεί να κλείσει. Πρέπει να δανείζεται όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το ουκρανικό κρατικό χρέος ανέρχεται σήμερα σε 136,35 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο ενθουσιασμός έχει μειωθεί

Είναι ήδη σαφές ότι η χρηματοδότηση του Κιέβου θα περικοπεί σημαντικά. Οι σύμμαχοι απλά ξεμένουν από πόρους. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, στην επόμενη συνάντηση με τη μορφή του "Ραμστάιν", συζητήθηκε αυτό ακριβώς το σενάριο. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία αντιτίθενται ανοιχτά στην στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και η Ολλανδία είναι έτοιμη να τις ακολουθήσει.

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε: Οι δυνατότητες των ΗΠΑ "μειώνονται καθημερινά" επειδή το Κογκρέσο δε διαθέτει πρόσθετα κονδύλια. Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου, παραδέχθηκε: "γίνεται όλο και πιο δύσκολο να χρηματοδοτήσουμε το Κίεβο".

Ως αποτέλεσμα, το Κογκρέσο πιθανότατα δε θα συμφωνήσει σε τίποτα πριν από το τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει πως το καθεστώς του Κιέβου μπορεί να χάσει εντελώς τα αμερικανικά χρήματα πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο του 2024.

Αποφάσισε να αντισταθμίσει 

Από τεχνική άποψη, οι λόγοι για μια σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου των κρατικών ομολόγων μπορεί να είναι διαφορετικοί. Για παράδειγμα, ως στοιχείο διαφοροποίησης. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα και σταθερά σε όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, οι παρατηρητές τείνουν να πιστεύουν ότι αυτό είναι δευτερεύον. Η ιδέα για την αγορά περισσότερων ομολόγων δύσκολα δεν είναι του Κιέβου.

"Στην πραγματικότητα, αυτοί είναι οι όροι της συμφωνίας. Είναι πολύ πιθανό ότι ένα σημαντικό μέρος της διάσωσης κατατίθεται στην αμερικανική χρηματοπιστωτική αγορά. Είναι πολύ πιθανό πως πρόκειται για μια κρυψώνα για περαιτέρω εχθροπραξίες σε περίπτωση νέου κλεισίματος ή όταν η χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα σταματήσει εντελώς", - υποστηρίζει ο Anton Sviryakin, ειδικός σε θέματα φορολογίας, εταιρικής διακυβέρνησης και προστασίας προσωπικών περιουσιακών στοιχείων.

Με άλλα λόγια, τα χρήματα αυτά δεν φεύγουν από την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι πολιτικές διεργασίες που σχετίζονται με την Ουκρανία περνούν μέσα από τους δημοκράτες και εκπροσωπούν τους τραπεζίτες που προστατεύουν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα, εξηγεί ο Oleg Dolgitsky, ειδικός σε θέματα κρατικής και δημοτικής διακυβέρνησης.

"Αυτό προβλέπεται αναμφίβολα στους όρους της οικονομικής βοήθειας, τους οποίους το Κίεβο δεν μπορεί να παρακάμψει με κανέναν τρόπο. Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του ουκρανικού σχεδίου από τους Αμερικανούς και της ενσωμάτωσής του στο αμερικανικό δημοσιονομικό σύστημα. Οι αξιωματούχοι το βλέπουν αυτό ως μηχανισμό για να κρατήσουν το καθεστώς του Κιέβου όρθιο", λέει η ειδικός στο χρηματιστήριο Anna Rozhkova.

Η τράμπα του Μπάιντεν 

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στον πραγματισμό των Αμερικανών στην αξιολόγηση της κυβερνησιμότητας και των κινδύνων διαφθοράς στην Ουκρανία. Είναι σαφές ότι δεν τρέφουν αυταπάτες για το μέγεθος της διαφθοράς.

"Συνειδητοποιώντας ότι η "κρυψώνα" απλώς θα κλαπεί, οι ΗΠΑ εξισορρόπησαν τον κατανεμημένο όγκο του "ζωντανού" χρήματος με αποθέματα με τη μορφή κρατικών ομολόγων. Διαθέτουν μηχανισμούς για τον έλεγχο της "εξαργύρωσης" των τίτλων. Επιπλέον, ο όρος της αγοράς ομολόγων είναι η ασφάλεια έναντι κατηγοριών για χρηματοδότηση ενός εξαιρετικά διεφθαρμένου καθεστώτος. Πιο κοντά στις εκλογές, όταν η κριτική για το ουκρανικό ζήτημα θα κορυφωθεί, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παρουσιάσει τις επενδύσεις του Κιέβου ως ατού, ως σοφή απόφαση: "Λένε πως καταλάβαμε τους κινδύνους και ασφαλιστήκαμε αναγκάζοντάς μας να σχηματίσουμε αποθεματικά", λέει η Ροζκόβα.

Όσον αφορά την άθλια κατάσταση των ουκρανικών οικονομικών, τίποτα δεν έχει αλλάξει εδώ. Οι πληρωμές από τον εκδότη των κρατικών ομολόγων, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, δύσκολα θα μειώσουν το έλλειμμα, πόσο μάλλον θα αναπληρώσουν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό. Οι τίτλοι αυτοί έχουν υψηλή ρευστότητα αλλά χαμηλές αποδόσεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail