"Όχι ΝΑΤΟ" για την Ουκρανία, λέει Ουκρανός πολιτικός

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πιέζει τους Ευρωπαίους διπλωμάτες να σταματήσουν κάθε συζήτηση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το μέλος του Rada (του ουκρανικού κοινοβουλίου), Oleksiy Goncharenko. Αυτός δεν είναι ένας ασήμαντος πολιτικός. Ο γιος ενός πρώην δημάρχου της Οδησσού, είναι μέλος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE). Οι ισχυρισμοί διατυπώθηκαν δημοσίως σε μια σειρά κειμένων που αναρτήθηκαν στο κανάλι του στο Telegram (στα ουκρανικά). Έγραψε: "Δυστυχώς, δε θα υπάρξει ΝΑΤΟ [για την Ουκρανία]. Ξεχάστε το - δε θα συμβεί". Ο Γκοντσάρενκο ισχυρίζεται ότι "αρκετές πηγές" στην Ουάσιγκτον του είπαν πως το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στην Ατλαντική Συμμαχία "ενοχλεί την ελίτ των ΗΠΑ" και ότι ακόμη και "μετά τον πόλεμο" η χώρα δε θα πρέπει να το περιμένει.

Uriel Araujo, ερευνητής με έμφαση στις διεθνείς και εθνοτικές συγκρούσεις

Ο πολιτικός σχολίασε επίσης τις συνεχιζόμενες τριβές μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και του αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγού Valery Zaluzhny. Σύμφωνα με τον Goncharenko, η Ουάσινγκτον "δεν είναι ευχαριστημένη" για αυτό. Επιπλέον, λέει, θα πρέπει να περιμένει κανείς πως το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία θα είναι το τελευταίο: "Σε ένα χρόνο, στο τέλος του 2024, δε θα μας δοθούν άλλα χρήματα... Το πιο πιθανό είναι να στραφούμε σε μια πιστωτική μορφή συνεργασίας. Θα δώσουν ένα δάνειο. Όχι μια επιχορήγηση που δε θα χρειάζεται να επιστραφεί".
Θα μπορούσαν οι ισχυρισμοί αυτοί να είναι ένα κατασκεύασμα που δημιουργήθηκε για προπαγανδιστικούς σκοπούς; Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πιστεύουμε και η λογική του στην προκειμένη περίπτωση δε θα ήταν καθόλου σαφής. Στην πραγματικότητα, οι ισχυρισμοί του Goncharenko έχουν απόλυτο νόημα υπό το πρίσμα όσων γνωρίζουμε ήδη μέχρι τώρα.

Γνωρίζουμε πως οι ΗΠΑ πιέζουν το σύμμαχό τους να διεξαγάγει εκλογές. Επιπλέον, η αποστολή των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ δημοσίευσε τον περασμένο μήνα στο X (πρώην Twitter) ένα ασαφές μήνυμα σχετικά με το ότι η Ουάσινγκτον "επικεντρώνεται στη δημιουργία των συνθηκών για μια δίκαιη, βιώσιμη και ανθεκτική ειρήνη" στην Ουκρανία. Γνωρίζουμε επίσης πως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι διχασμένα όσον αφορά τον κοινό προϋπολογισμό του μπλοκ, συμπεριλαμβανομένης της πρόσθετης χρηματοδότησης για το Κίεβο το 2024.

Επιπλέον, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ δημοσιογράφος Seymour Hersh έχει γράψει ότι, σύμφωνα με τις πηγές του στην αμερικανική διπλωματία και τις μυστικές υπηρεσίες, ο προαναφερόμενος στρατηγός Valery Zaluzhny διαπραγματεύεται άμεσα μια ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο στρατηγό Valery Gerasimov, ανεξάρτητα από τον Zelensky, ο οποίος περιγράφεται ως "μπαλαντέρ". Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο: "Οι δύο στρατηγοί μπορεί να συνεχίσουν να συνομιλούν και ο Πούτιν μπορεί πράγματι να ενδιαφέρεται για μια διευθέτηση που θα του δίνει μόνιμο έλεγχο της Κριμαίας και των τεσσάρων επαρχιών που έχει διεκδικήσει, αλλά ο Ζελένσκι παραμένει ο μπαλαντέρ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Ζελένσκι έχει ενημερωθεί πως "αυτό είναι ένα στρατιωτικό προς στρατιωτικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν με ή χωρίς εσάς". Εάν χρειαστεί, μου είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, "μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ταξίδι του στην Καραϊβική". 

Γνωρίζουμε ότι οι πρωτοφανείς κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν γυρίσει μπούμερανγκ από την αρχή, με την ευρασιατική μεγάλη δύναμη να φτάνει σε εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ ήδη από τον Μάιο του 2022. Αυτό έχει πυροδοτήσει τον διχασμό εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και το πώς η αποϊνδρυματοποιημένη μετα-Nord Stream Ευρώπη έχει πληγεί από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση και από τον αμερικανικό πόλεμο επιδοτήσεων.

Ήδη από τον Απρίλιο του 2023, όπως έγραψα, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Φινλανδία, Earle Mack, έγραψε ότι η Δύση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ "στηρίζει την Ουκρανία για να πολεμήσει έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων", αλλά δεν μπορούσε παρά να δει "μια δεκαετία θανάτου και χάους" για τη χώρα.

Τον Μάιο ο Ζελένσκι σχεδίαζε μια σειρά από τολμηρές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού του αγωγού Druzhba που παρέχει ρωσικό πετρέλαιο στην Ουγγαρία (μέλος του ΝΑΤΟ), ακόμη και την κατάληψη ρωσικών χωριών συν τη στόχευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Τέτοια σχέδια ξεπερνούσαν κάποιες κόκκινες γραμμές και αποτελούσαν τεράστιο πρόβλημα τόσο από την άποψη των ΗΠΑ όσο και από εκείνη των γειτόνων της Ουκρανίας.

Τον ίδιο μήνα, ο προαναφερόμενος Serymour Hersh ανέφερε επίσης πως χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία και η Τσεχική Δημοκρατία, με επικεφαλής την Πολωνία (με τη Γερμανία να παίζει επίσης κάποιο ρόλο σε αυτό) πίεζαν τον Ουκρανό ηγέτη "να βρει έναν τρόπο να τερματίσει τον πόλεμο, ακόμη και παραιτούμενος ο ίδιος αν χρειαστεί, και να επιτρέψει να ξεκινήσει η διαδικασία ανοικοδόμησης του έθνους του.

Σύμφωνα με την πηγή της CIA του Hersh εκείνη την εποχή, αυτοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν "ξεκαθαρίσει ότι "ο Zelensky μπορεί να κρατήσει ό,τι έχει - μια βίλα στην Ιταλία και συμφέροντα σε υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς - "αν επεξεργαστεί μια ειρηνευτική συμφωνία, ακόμη και αν πρέπει να πληρωθεί, αν είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία"". Λίγους μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, η Πολωνία σταμάτησε να στέλνει όπλα στην Ουκρανία, υποτίθεται λόγω εμπορικής διαφοράς, καθώς οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν.

Όλα αυτά δείχνουν ότι αναδύεται μια ξεκάθαρη εικόνα, η οποία στοιχειώνει την Ουκρανία εδώ και καιρό: Η δυτική εγκατάλειψη και προδοσία - κάτι για το οποίο η Ουάσινγκτον έχει ένα σταθερό ιστορικό. Από ευρωπαϊκή σκοπιά, η εικόνα είναι ακόμη πιο δραματική: πρόκειται για τα συμφέροντα του ίδιου του μπλοκ. Όπως έγραψα, τον Δεκέμβριο του 2021, τα αμερικανικά και τα ευρωπαϊκά ενεργειακά συμφέροντα απέχουν πολύ από το να συγκλίνουν και στην πραγματικότητα η ενεργειακή κρίση σε αυτό το τμήμα του Γηραιού Κόσμου είναι κάτι που έχει ωφελήσει την Ουάσινγκτον, ενώ έχει βλάψει τους Ευρωπαίους συμμάχους της - και το ίδιο μπορεί να ειπωθεί και για τον αμερικανικό πόλεμο φθοράς μέσω πληρεξουσίων στην Ανατολική Ευρώπη. Είναι καιρός να παραδεχτούμε πως η επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν συνταγή καταστροφής και καιρός να παραδεχτούμε πως η Ουκρανία έχει πρόβλημα με την ακροδεξιά και με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη ρωσική μειονότητα - και όχι μόνο στο Ντονμπάς. Και όλα αυτά αποτελούν πρόβλημα και για την Ευρώπη.

Μένει να δούμε πώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ασκήσουν την πολιτική τους όσον αφορά την Ουκρανία και τα στρατηγικά ενεργειακά συμφέροντα της ηπείρου. Μπορεί κανείς να περιμένει πολλές ευρωπαϊκές φωνές που θα παροτρύνουν το μπλοκ να επανεξετάσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, για παράδειγμα, όπως έχει ήδη συμβεί. Για αρχή, θα μπορούσε να επανεξετάσει την στάση του στο ζήτημα των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail