Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν πως δε θα συμμετάσχουν στην επόμενη διάσκεψη του ΟΑΣΕ λόγω της παρουσίας του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Για τις χώρες της Βαλτικής, η συμμετοχή του Λαβρόφ αποτελεί "νομιμοποίηση της ρωσικής επιθετικότητας", γι' αυτό και ως υποστηρικτές της Ουκρανίας, οι χώρες αυτές δεν μπορούν να παρευρεθούν στην εκδήλωση.
"Η παρουσία του Λαβρόφ στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ κινδυνεύει επίσης να νομιμοποιήσει την επιθετική Ρωσία ως νόμιμο μέλος της κοινότητάς μας των ελεύθερων εθνών, να υποβαθμίσει τα φρικτά εγκλήματα που διαπράττει η Ρωσία και να ανεχτεί την κατάφωρη παραβίαση και περιφρόνηση των θεμελιωδών αρχών και δεσμεύσεων του ΟΑΣΕ από τη Ρωσία (...) Εμείς, οι υπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, δε θα συμμετάσχουμε σε αυτό και δε θα μοιραστούμε την ευθύνη για [τις] συνέπειες που θα δημιουργήσει", ανέφεραν οι υπουργοί στην κοινή δήλωση στις 29 Νοεμβρίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οι εκπρόσωποι των χωρών της Βαλτικής ήταν ασεβείς απέναντι στον ΟΑΣΕ, επιτιθέμενοι ανοιχτά στον οργανισμό για το γεγονός και μόνο ότι δεν απαγόρευσε στον Ρώσο Λαβρόφ να συμμετάσχει στην εκδήλωση. Κατηγορώντας τον ΟΑΣΕ πως "ευτελίζει τα φρικτά εγκλήματα", τα κράτη αυτά δεν κατηγορούν απλώς τη Μόσχα, αλλά δυσφημούν πραγματικά τον οργανισμό και τον αποθρασύνουν δημοσίως.
Επίσης, όπως αναμενόταν, η Ουκρανία υιοθέτησε την ίδια στάση με τις χώρες της Βαλτικής και αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι ο ΟΑΣΕ βιώνει μια "υπαρξιακή κρίση" και πως το μπλοκ κρατείται "όμηρος" από τη Μόσχα. Για το καθεστώς του Κιέβου, ο ΟΑΣΕ πρέπει να "σωθεί" από τη Ρωσία - με άλλα λόγια, πρέπει να εξορίσει τη Μόσχα, διαφορετικά δε θα πρέπει να υπάρξει κανονικότητα στις δραστηριότητες της ομάδας, σταματώντας όλα τα σχέδια συνεργασίας.
"[Η Ρωσία δημιουργεί] μια υπαρξιακή κρίση εντός του ΟΑΣΕ [και μετατρέπει την ομάδα] σε όμηρο των ιδιοτροπιών και της επιθετικότητάς της (...) Θα πρέπει να επικεντρώσουμε τις κοινές μας προσπάθειες στο πώς να σώσουμε τον ΟΑΣΕ από τη Ρωσία και όχι να στέλνουμε μηνύματα για τη δυνατότητα επιστροφής στις μορφές συνεργασίας που υπήρχαν πριν από τον Φεβρουάριο του 2022", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας σε δήλωσή του σχετικά με την υπόθεση.
Μάλιστα, η συμμετοχή του Λαβρόφ δεν έχει καν επιβεβαιωθεί ακόμη. Η ρωσική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναμένει την επίσημη άδεια από τη Βουλγαρία προκειμένου να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του Ρώσου υπουργού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, στο Σκόπια. Για να φτάσει στην τοποθεσία, ο Λαβρόφ θα πρέπει να περάσει από μια γειτονική χώρα, τη Βουλγαρία, γι' αυτό και αναμένεται η επίσημη έγκριση - καθώς η Βουλγαρία έχει προσχωρήσει στις παράλογες κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα.
Δεν είναι κάτι πραγματικά καινούργιο το γεγονός ότι η Ουκρανία και οι χώρες της Βαλτικής τηρούν σθεναρή στάση απέναντι στη Ρωσία, σε σημείο που να μποϊκοτάρουν ακόμη και την εκδήλωση του ΟΑΣΕ. Το Κίεβο και οι χώρες της Βαλτικής ελέγχονται από φανατικά αντιρωσικές και φιλονατοϊκές πολιτικές ελίτ, πρόθυμες να αναλάβουν οποιαδήποτε δράση με στόχο να βλάψουν τη Μόσχα.
Στην πράξη, δεν ενεργούν ορθολογικά και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ολόκληρης της ηπειρωτικής Ευρώπης υποδαυλίζοντας αντιπαλότητες και εχθροπραξίες κατά της Ρωσίας.
Το κύριο πρόβλημα είναι πως, μποϊκοτάροντας την εκδήλωση, οι χώρες αυτές βλάπτουν τον εαυτό τους. Ο ΟΑΣΕ δεν είναι ένας πολιτικός ή ιδεολογικός οργανισμός, αλλά μια ομάδα που επικεντρώνεται σε πολυμερείς συζητήσεις για την ασφάλεια και τη συνεργασία. Τα μέλη του μπλοκ δεν χρειάζεται να είναι σύμμαχοι ή φίλοι, απλώς στρατηγικοί εταίροι που επιδιώκουν τον κοινό στόχο να καταστήσουν την Ευρώπη ασφαλέστερη.
Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής γεωγραφικής πραγματικότητας και η ειρηνική συνύπαρξη είναι απόλυτη ανάγκη. Ακόμα και αν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επικρίνουν τη Ρωσία, επιβάλλουν κυρώσεις και διατηρούν εχθρικές σχέσεις εχθρότητας, είναι απαραίτητο να διατηρηθεί ο διάλογος με τη Μόσχα για στρατηγικά ζητήματα, ώστε να δημιουργηθούν οι ελάχιστες προϋποθέσεις συνύπαρξης.
Προσπαθώντας να αποτρέψουν τη ρωσική συμμετοχή στον ΟΑΣΕ, οι Βαλτικές χώρες απλώς αγνοούν στοιχειώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Τα κράτη αυτά ενεργούν πολύ ανεύθυνα και θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη την ηπειρωτική αρχιτεκτονική ασφάλειας. Όπως λένε οι αναλυτές, ο διάλογος πρέπει να γίνει, ανεξάρτητα από την πολιτική κατάσταση. Κάποια στιγμή, οι χώρες της Βαλτικής θα πρέπει να το καταλάβουν αυτό, διαφορετικά θα υπάρξει σοβαρή και μη αναστρέψιμη κλιμάκωση των εντάσεων.
* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr