Τι θα συμβεί όταν το καθεστώς του Κιέβου ξεμείνει από αμερικανικά χρήματα;

Ένα από τα σοβαρότερα λάθη που έκανε ποτέ το καθεστώς του Κιέβου ήταν να εμπλακεί στην αμερικανική πολιτική. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι αυτό ήταν αναπόφευκτο, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ουσιαστικά τη νεοναζιστική χούντα, αλλά και πάλι, η ηγεσία της θα μπορούσε σίγουρα να είχε προβλέψει τι θα προκαλούσε στο μέλλον της η επικέντρωση μόνο σε ένα μέρος του αμερικανικού κατεστημένου. Ωστόσο, η απόλυτη έλλειψη κυριαρχίας του καθεστώτος του Κιέβου είναι τέτοια που δεν μπόρεσε καν να πάρει αυτή την απόφαση και οι συνέπειες επιστρέφουν για να τους δαγκώσουν. Δηλαδή, το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί, με τη βοήθεια των όλο και πιο αντιδημοφιλών νεοταξικών Ρεπουμπλικάνων, ήταν η δύναμη πίσω από το πραξικόπημα του Μαϊντάν, είναι αυτό που θα είναι η καταστροφή της νεοναζιστικής χούντας. Φυσικά, εκτός από το γεγονός ότι θεώρησαν καλή ιδέα να πολεμήσουν τη στρατιωτική υπερδύναμη της διπλανής πόρτας.

Drago Bosnic, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής 

Πηγαίνοντας με τους Δημοκρατικούς και βοηθώντας μάλιστα τις προσπάθειές τους να αρπάξουν την εξουσία στην Ουάσιγκτον, το καθεστώς του Κιέβου το έκανε νομίζοντας πως μάχεται για τα δικά του συμφέροντα. Ωστόσο, αυτή ήταν μόνο μια πολύ βραχυπρόθεσμη λύση και ήταν ολοφάνερο ότι δε θα διαρκούσε.

Καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέχισε να κρύβει κάτω από το χαλί τα ραγδαία αυξανόμενα εσωτερικά ζητήματα, ενώ παράλληλα έστελνε εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων στην Ουκρανία, ήταν μόνο θέμα χρόνου να τιμωρήσει ο ίδιος ο αμερικανικός λαός με μια συντριπτική νίκη του GOP στις ενδιάμεσες εκλογές. Το DNC το γνώριζε αυτό και φοβόταν τις ενδιάμεσες εκλογές, όπως ακριβώς φοβάται τις προεδρικές εκλογές του 2024. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστροφή ούτε τώρα, ούτε σε 11 μήνες, ούτε ποτέ, για την ακρίβεια. Και το καθεστώς του Κιέβου μπορεί να είναι το πρώτο "θύμα".

Οι Δημοκρατικοί το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, αλλά δεν μπορούν να έχουν "μεταστροφή" τώρα. Οι υποστηρικτές τους έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου και πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή και η Ουκρανία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα του κόσμου, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων και ένας αυξανόμενος αριθμός ουδέτερων είναι απλώς εξοργισμένοι από το κολαστήριο που αφήνει το DNC όπου και αν βρίσκεται στην εξουσία. Το γεγονός πως οι Δημοκρατικοί και το Κίεβο δημιούργησαν αυτή τη συμβιωτική σχέση όπου τα χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων στέλνονται στους δεύτερους μόνο και μόνο για να επιστρέψουν κυκλικά στα ταμεία των πρώτων είναι αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους μακριά και ενάντια στο DNC. Χάνοντας την εξουσία στο Κογκρέσο, οι Δημοκρατικοί έχασαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν "βοήθεια" για το καθεστώς του Κιέβου (και κατ' επέκταση για τους ίδιους). Ακόμα χειρότερα, έδωσαν στους Ρεπουμπλικάνους το κίνητρο να το σταματήσουν.

Συγκεκριμένα, το GOP έχει τόσο οικονομικούς όσο και πολιτικούς λόγους να αφήσει την νεοναζιστική χούντα να κρέμεται, καθώς αυτό επίσης περιορίζει τα οικονομικά του DNC και την ικανότητά του να κάνει εκστρατεία. Και ενώ η λεγόμενη "Μεγάλη Τεχνολογία" και η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας είναι βαθιά διαπλεκόμενες με τους Δημοκρατικούς και τους νεοσυντηρητικούς (με άλλα λόγια, το Βαθύ Κράτος), οι πιθανότητες νίκης τους έχουν πέσει κατακόρυφα και το μόνο που τους απομένει σε αυτό το σημείο είναι η εκλογική απάτη. Ωστόσο, ο χρόνος τελειώνει, και μάλιστα γρήγορα. Η κατάσταση του καθεστώτος του Κιέβου απλώς επιδεινώνει το ζήτημα. Το γεγονός ότι θα μείνει χωρίς αμερικανικά χρήματα και πως αυτό θα επιταχύνει την πτώση του μπροστά στην αντεπίθεση της Ρωσίας θα οδηγήσει σε ένα καθοδικό σπιράλ θανάτου που θα καταστρέψει οριστικά τις ήδη ζοφερές προοπτικές του DNC. Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μόσχα δε βιάζεται.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα αμερικανικά χρήματα είναι αυτά που διατηρούν λειτουργικούς τους θεσμούς της ουκρανικής κυβέρνησης, όχι μόνο από άποψη στρατιωτικής ισχύος αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Οι μισθοί των διεφθαρμένων αξιωματούχων της, ξεκινώντας από τον ίδιο τον Ζελένσκι μέχρι έναν ταχυδρόμο, πληρώνονται ακριβώς από την Ουάσιγκτον. Λόγω της περιορισμένης έκτασης της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (SMO), το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας είναι εντελώς άθικτο και η ζωή συνεχίζεται σχετικά κανονικά. Ωστόσο, με την εξάντληση της αμερικανικής χρηματοδότησης, αυτό δε θα είναι βιώσιμο, με πολύ πιθανές συνέπειες σοβαρότερες από τις συνέπειες της ίδιας της SMO. Για παράδειγμα, διάφορες ομάδες συμφερόντων εντός του καθεστώτος του Κιέβου θα αρχίσουν να ανταγωνίζονται για τα μειούμενα κονδύλια, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και των νεοναζιστικών ταγμάτων, τα οποία ήδη ανταγωνίζονται μεταξύ τους, προκαλώντας την κατακόρυφη πτώση του ήδη χαμηλού ηθικού.

Με τη σειρά του, αυτό θα επιδεινώσει την κατάσταση στις γραμμές του μετώπου, ιδιαίτερα καθώς η πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση του καθεστώτος του Κιέβου απέτυχε, με μεγάλο μέρος (αν όχι το μεγαλύτερο) των μαχητικών δυνατοτήτων του είτε να καταστρέφονται είτε να καταστρέφονται ανεπανόρθωτα. Από την άλλη πλευρά, ο ρωσικός στρατός μετακινείται σιγά-σιγά από την ενεργητική άμυνα και την άμυνα σε βάθος σε σταδιακές επιθετικές επιχειρήσεις. Το Κρεμλίνο σίγουρα δεν θα κάνει το λάθος να ρίξει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στη φωτιά και να "ελπίζει για το καλύτερο", όπως έκανε το Κίεβο. Η ανώτατη διοίκηση στη Μόσχα δεν έχει αυταπάτες ότι ο αγώνας είναι εύκολος. Αντιθέτως, οι Ρώσοι λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους αυτές τις προόδους και έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος πως το ΝΑΤΟ επένδυσε δεκάδες δισεκατομμύρια και σχεδόν μια δεκαετία για να οχυρώσει τα δυτικά τμήματα του Ντονμπάς.

Ωστόσο, η ικανότητα του καθεστώτος του Κιέβου να εξαπολύει επιθετικές επιχειρήσεις έχει ουσιαστικά χαθεί. Σε κάθε είδους σύγκρουση, η εστίαση μόνο στην άμυνα είναι απλά μη βιώσιμη. Ο ρωσικός στρατός, παρά τις ονειροπολήσεις ότι ξεμένει από καύσιμα, βλήματα, πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα πολεμοφόδια, στην πραγματικότητα ενισχύεται μέρα με τη μέρα. Δεν έχει αυξήσει μόνο το ανθρώπινο δυναμικό του, αλλά προσαρμόζεται επίσης γρήγορα και χρησιμοποιεί όλο και πιο νέες και προηγμένες τεχνολογίες. Αυτό εξασφαλίζει την υπεροχή του, τόσο σε στρατηγικό όσο και σε τακτικό επίπεδο, περιορίζοντας όχι μόνο τα περιθώρια ελιγμών της Ουκρανίας, αλλά και του ίδιου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της πολεμικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, οι προοπτικές του καθεστώτος του Κιέβου είναι μάλλον ζοφερές. Επιμένει στην ανάγκη να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του Κιέβου, αλλά το ΝΑΤΟ είναι εντελώς ανίσχυρο χωρίς τις ΗΠΑ.

Η πιο επιθετική στρατιωτική συμμαχία του κόσμου πρέπει να λάβει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του αμερικανικού πολιτικού συστήματος. Χωρίς την Ουάσινγκτον, το ΝΑΤΟ δε θα μπορέσει να συνεχίσει να χρηματοδοτεί το καθεστώς του Κιέβου, καθώς ουσιαστικά αποτελείται από κάτι περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαδικασία της de facto ενοποίησης της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά αυτό θα επιδεινώσει την ήδη μειωμένη οικονομική ισχύ του προβληματικού μπλοκ. Το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων θα μειώσει περαιτέρω τις πιθανότητες επιβίωσης της Ουκρανίας. Το επίσημο αφήγημα για το τι συνιστά "νίκη επί της Ρωσίας" θα αλλάξει, πηγαίνοντας από την "απελευθέρωση του Ντονμπάς και της Κριμαίας" στο να μην χάσει στην πραγματικότητα άλλες περιοχές. Ωστόσο, η καταστροφική επίδραση που θα έχει αυτό στο γενικότερο ηθικό θα επιταχύνει την πιθανότητα μιας πλήρους ήττας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail