Το αίνιγμα του χερσαίου πολέμου του Ισραήλ

Ενώ το Τελ Αβίβ μπορεί να εντείνει τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα μετά την εκεχειρία, αυτό συγκαλύπτει το γεγονός ότι η χερσαία εισβολή του αντιμετωπίζει μπροστά του πρωτοφανείς κινδύνους.

Πριν από το σούρουπο της 26ης Νοεμβρίου, μαχητές της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ, άρχισαν τη διαδικασία παράδοσης στο Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ενός αριθμού ισραηλινών αιχμαλώτων που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Al-Aqsa Flood της 7ης Οκτωβρίου. Η μεταφορά αυτών των γυναικών και παιδιών πραγματοποιήθηκε στη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω μιας παρέλασης που φαινόταν να είναι παρέλαση ασφαλείας. Μαχητές της Al-Qassam έφτασαν με τετράτροχα οχήματα και αναπτύχθηκαν γύρω από την περιοχή, φορώντας πλήρεις στολές και κρατώντας όπλα. Περιτριγυρισμένοι από πολίτες που επευφημούσαν την αντίσταση, η μεταφορά των Ισραηλινών αιχμαλώτων ολοκληρώθηκε ομαλά και ήσυχα.

Hasan Illaik - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr

Το γεγονός αυτό έλαβε χώρα στην πλατεία Παλαιστίνης στην πόλη της Γάζας την τρίτη ημέρα της εκεχειρίας που ακολούθησε έναν πόλεμο 49 ημερών. Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, η πόλη της Γάζας υποβλήθηκε σε ασφυκτική πολιορκία και σε μια πρωτοφανή ισραηλινή αεροπορική και πυροβολική επίθεση, που είχε να παρατηρηθεί τουλάχιστον από το 1982.

Η διαδικασία παράδοσης στην πλατεία Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκε επίσης περισσότερο από ένα μήνα μετά την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού, με την οποία στοχεύει να καταλάβει την πόλη της Γάζας και όλες τις περιοχές βόρεια της Λωρίδας, να τις καταστρέψει και να εκτοπίσει μόνιμα τον πληθυσμό τους. Όμως η οπτική εικόνα των μαχητών της Al-Qassam που φρουρούσαν με αυτοπεποίθηση στην Πλατεία Παλαιστίνης στις 26 Νοεμβρίου, έδειξε σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι παρέμειναν αλώβητοι από τον πόλεμο του Ισραήλ.

Οι μαχητές μετέφεραν τους ισραηλινούς αιχμαλώτους από τα διάφορα κρησφύγετά τους και τις συμφωνημένες τοποθεσίες παραλαβής στην πλατεία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι αυτά τα κρησφύγετα δεν θα ανακαλύπτονταν. Κάποιος έδωσε τη διαταγή και άλλοι την εκτέλεσαν απρόσκοπτα, σε μια ιδιαίτερα ορατή γεωγραφική περιοχή μικρότερη από 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Λάβετε υπόψη πως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διέθεσαν τεράστιους πόρους των μυστικών υπηρεσιών τις τελευταίες έξι εβδομάδες για να ξεσκεπάσουν το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς και να ανακαλύψουν το πού βρίσκονται οι αιχμάλωτοι.


Χάρτης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα

Η εικόνα αυτή αποκαλύπτει, σε μεγάλο βαθμό, τα αποτελέσματα της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ: σφαγές αμάχων και καταστροφές υποδομών σε αφθονία, αλλά με μικρή ζημιά στην στρατιωτική δομή της παλαιστινιακής αντίστασης. Ορισμένοι ηγέτες της έχουν πράγματι σκοτωθεί - με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον διοικητή του βόρειου τμήματος της Al-Qassam και μέλος του στρατιωτικού συμβουλίου Ahmed al-Ghandour - αλλά το σύστημα διοίκησης και ελέγχου εξακολουθεί να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Τα εδαφικά όρια του Ισραήλ

Περαιτέρω απόδειξη αυτού είναι η αδυναμία του στρατού κατοχής να διεισδύσει ανεμπόδιστα σε όλη τη βόρεια Γάζα. Το Ισραήλ προηγείται των χερσαίων κινήσεών του με έντονες αεροπορικές επιδρομές και στη συνέχεια με βομβαρδισμούς πυροβολικού. Αφού καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά του, τα τανκς του αρχίζουν να προελαύνουν. Είναι σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπίσει κανείς τα τανκς κατά την είσοδό τους, επειδή τα αεροπορικά πυρά καθαρίζουν χώρους 500 μέτρα μπροστά, ενώ οι οβίδες του πυροβολικού ανοίγουν το δρόμο 150 μέτρα μπροστά από τις χερσαίες μονάδες.

Ωστόσο, όποτε είναι δυνατόν, οι μαχητές της αντίστασης εκτοξεύουν αντιαρματικούς πυραύλους - Cornet, Conkurs ή παρόμοιους τύπους - με βεληνεκές που υπερβαίνει τα χίλια μέτρα. Αφού τα άρματα φτάσουν στον καθορισμένο στόχο τους, οι μαχητές της αντίστασης αναδύονται σαν φαντάσματα κάτω από το έδαφος ή τα χαλάσματα και εκτοξεύουν εναντίον τους αντιαρματικά βλήματα, συνήθως αυτοσχέδια βλήματα Al-Yassin, με βεληνεκές μικρότερο από 150 μέτρα. Ή, εναλλακτικά, ένας μαχητής πλησιάζει σωματικά τα ισραηλινά άρματα μάχης και τοποθετεί μια αυτοκόλλητη βόμβα που εκρήγνυται με τον ίδιο τρόπο όπως μια χειροβομβίδα.

Το έργο της αντίστασης δεν τελειώνει εκεί. Αν τα τανκς δεν υποχωρήσουν και οι στρατιώτες κατοχής εγκατασταθούν, θα δεχτούν επίθεση με πυρά πολυβόλων ή εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι Παλαιστίνιοι μαχητές βιντεοσκοπούν πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις, και το υλικό παραδίδεται στην αίθουσα επιχειρήσεων, η οποία αποφασίζει τι θα δημοσιεύσει.

Είναι σαφές πως το σύστημα διοίκησης και ελέγχου της αντίστασης εξακολουθεί να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Μεγαλύτερο από τον πόλεμο του 1973;

Η ισραηλινή χερσαία επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας ξεκίνησε μετά από τρεις εβδομάδες προκαταρκτικών αεροπορικών επιθέσεων και προετοιμασίας από τις δυνάμεις εισβολής.

Περισσότεροι από 100.000 στρατιώτες κινητοποιήθηκαν γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει συνολική έκταση περίπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους στρατιώτες ανήκουν στις τακτικές δυνάμεις και το Ισραήλ κάλεσε επιπλέον 300.000 εφέδρους στρατιώτες και αξιωματικούς - περισσότερους από τον αριθμό των εφέδρων που κάλεσε η Ρωσία για να πολεμήσει σε ένα μέτωπο 1.500 χιλιομέτρων. Στη βόρεια Γάζα, το Ισραήλ έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής τις τακτικές (μη εφεδρικές) ταξιαρχίες και τάγματα μάχης του: Ταξιαρχία Golani, Ταξιαρχία Nahal, Ταξιαρχία Givati, Αλεξιπτωτιστές, Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων "Shayetet 13", Μονάδα Ειδικών Επιτελικών Επιχειρήσεων (Sayeret Matkal) κ.ο.κ. Όλες οι τακτικές δυνάμεις που μπορούσε να συγκεντρώσει ο στρατός κατοχής έχουν αναπτυχθεί πλήρως στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη της τέταρτης εβδομάδας του πολέμου.

Επιπλέον, το Ισραήλ έχει κινητοποιήσει το μισό απόθεμα πυροβολικού του, τη μισή αεροπορία του και χίλια τεθωρακισμένα οχήματα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης και οχημάτων μεταφοράς στρατευμάτων.

Οι εκτιμήσεις της παλαιστινιακής αντίστασης δείχνουν ότι ο συνολικός αριθμός των τακτικών και εφεδρικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας, αλλά και στο εσωτερικό της, υπερβαίνει τον αριθμό των ισραηλινών στρατευμάτων που συμμετείχαν στις αντεπιθέσεις του πολέμου του 1973 στα μέτωπα της Συρίας και της Αιγύπτου.

Σε αυτόν τον πόλεμο, οι Ισραηλινοί δεν επιχείρησαν να διεισδύσουν στη Γάζα από τους "παραδοσιακούς άξονες", δηλαδή από τα ανατολικά προς τη συνοικία Shuja'iya στην πόλη της Γάζας. Η εισβολή τους, αντίθετα, ξεκίνησε στο κέντρο της Λωρίδας, στην περιοχή που ονομάζεται "Wadi Gaza" με χαμηλό πληθυσμό και αστική πυκνότητα, πράγμα που σημαίνει ότι η ικανότητα της αντίστασης να την αντιμετωπίσει είναι επίσης χαμηλή.

Ο στρατός κατοχής κατάφερε να εισέλθει στην περιοχή αυτή, από τα ανατολικά προς τα δυτικά, αποκόπτοντας ουσιαστικά το βόρειο τμήμα της Λωρίδας από το νότιο τμήμα της. Ωστόσο, μέχρι να τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, οι μαχητές της αντίστασης εξακολουθούσαν να διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των ισραηλινών στρατευμάτων, ιδιαίτερα στην περιοχή Juhr al-Dik.

Ο άλλος άξονας της εισβολής ήταν στις περιοχές Beit Lahia και Beit Hanoun της βόρειας Γάζας. Από τις 24 Νοεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η προσωρινή εκεχειρία, ο στρατός κατοχής δεν είχε καταφέρει να ελέγξει την περιοχή και συνέχισε να αντιμετωπίζει φονικές επιχειρήσεις που διεξήγαγαν διάφορα αντιστασιακά στρατεύματα.

Ο τρίτος και κύριος άξονας προέλασης βρίσκεται στη δυτική Γάζα, κατά μήκος της ακτογραμμής της βόρειας Λωρίδας. Τα ισραηλινά τανκς προωθήθηκαν από το βορρά και από το κέντρο, κατά μήκος της μεσογειακής ακτής, για να διεισδύσουν μέχρι το νοσοκομείο Al-Shifa και άλλα κυβερνητικά κέντρα, όπως το κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου.

Παραλία της Γάζας... το αδύναμο σημείο της αντίστασης


Κατά μήκος της ακτογραμμής, δεν υπάρχουν αμυντικές σήραγγες της αντίστασης, λόγω της φύσης του εδάφους, της έλλειψης πληθυσμού και υποδομών και της πιθανότητας διαρροής θαλασσινού νερού στις σήραγγες.  Το περισσότερο που θα μπορούσε να πετύχει η αντίσταση, αμυντικά, σε αυτόν τον άξονα, ήταν να αποκρούσει τις ναυτικές αποβάσεις - όχι να σταματήσει την προέλαση των αρμάτων μάχης ή τις καταστροφικές αεροπορικές επιδρομές που προηγούνται.

Ο κύριος κόμβος σε αυτόν τον άξονα είναι το στρατόπεδο Beach, στο οποίο ο στρατός κατοχής δεν μπόρεσε να εισέλθει λόγω της σφοδρής αντίστασης εκεί.

Μέχρι στιγμής, το Τελ Αβίβ έχει αναγνωρίσει το θάνατο πάνω από 70 στρατιωτών και αξιωματικών, ενώ εκατοντάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί. Παλαιστινιακές πηγές της αντίστασης επιβεβαιώνουν ότι η πραγματική σύγκρουση με τα ισραηλινά στρατεύματα άρχισε μόνο αφού εισήλθαν στο ιατρικό συγκρότημα Shifa.

Η συχνότητα και η ένταση των αεροπορικών βομβαρδισμών και των βομβαρδισμών του πυροβολικού του Ισραήλ δεν επιτρέπουν στους μαχητές της αντίστασης να αποκρούσουν την προέλαση της κατοχής, καθώς η συντριπτική δύναμη πυρός πυροδοτεί τους περισσότερους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που προορίζονται για άρματα μάχης ή πεζικό και μπλοκάρει ή καταστρέφει τις εισόδους των σηράγγων.

Για το λόγο αυτό, η αντίσταση περιμένει την ανάπαυλα των βομβαρδισμών, την είσοδο των αρμάτων μάχης και την επαναλειτουργία των σηράγγων για να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της. Σε αυτό το στάδιο, οι μαχητές περιμένουν να βγει το ισραηλινό πεζικό από τα τεθωρακισμένα οχήματα για να το στοχοποιήσουν. Αυτό έχει ήδη συμβεί σε αρκετές επιχειρήσεις στους βόρειους και δυτικούς άξονες των κινήσεων των κατοχικών στρατευμάτων.

Μέχρι στιγμής, η αντίσταση επιβεβαιώνει ότι έχει προκαλέσει ζημιές και έχει καταστρέψει περισσότερα από 300 ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα. Ορισμένα από αυτά αποσύρθηκαν από την υπηρεσία, ενώ άλλα διατηρούνται στο πεδίο για επαναχρησιμοποίηση. Οι πηγές επιβεβαιώνουν επίσης στο The Cradle πως ο αριθμός των απωλειών των ισραηλινών στρατευμάτων, νεκρών και τραυματιών, είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που έχει ανακοινώσει το Τελ Αβίβ.

Τώρα, πού πάμε;

Πριν από την εκεχειρία της 24ης Νοεμβρίου, ο στρατός κατοχής είχε εξαντλήσει την ικανότητά του να ελίσσεται στο έδαφος, έχοντας ήδη αναπτύξει την πλειοψηφία των τακτικών μαχητικών δυνάμεών του στο βόρειο και δυτικό άξονα.

Θα πρέπει να αναζητήσει καινοτόμες λύσεις αν επιδιώξει να προχωρήσει προς πυκνοκατοικημένες περιοχές στη βόρεια Γάζα, όπως ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια, οι γειτονιές Αλ Ζαϊτούν και Αλ Σουτζάιγια, ο παραλιακός καταυλισμός Αλ Σατί και άλλα ζωτικά σημεία στα οποία οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταφέρει να διεισδύσουν. Αυτές οι περιοχές είναι το σημείο μηδέν της παλαιστινιακής αντίστασης, στις οποίες οι δυνάμεις αυτές έχουν προετοιμαστεί - και η υποδομή των σηράγγων τους - για σκληρές και παρατεταμένες συγκρούσεις.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η κατοχική κυβέρνηση συμφώνησε σε μια σύντομη εκεχειρία είναι ότι η χερσαία εισβολή της είχε προσκρούσει σε αυτό το τείχος - εκτός από άλλους παράγοντες, όπως η πίεση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση Αμερικανών αιχμαλώτων. Με απλά λόγια, ο ισραηλινός στρατός πρέπει να επανεξετάσει τα σχέδιά του και να αναπτύξει νέες στρατηγικές για να προχωρήσει στο πεδίο της μάχης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κανόνες που εφαρμόζονται σε κανονικές ένοπλες συγκρούσεις, όπως στην Ουκρανία, τη Συρία, το Ιράκ ή το Σουδάν, δεν ισχύουν απαραίτητα στη Λωρίδα της Γάζας. Όταν ένας χάρτης ελέγχου δείχνει πως ο ουκρανικός στρατός ελέγχει μια περιοχή, ο ρωσικός στρατός έχει αποσυρθεί από αυτήν και το αντίστροφο.

Στη Γάζα, ένας χάρτης που δείχνει τον ισραηλινό στρατό σε μια περιοχή δε σημαίνει απαραίτητα την αποχώρηση των παλαιστινιακών δυνάμεων αντίστασης, καθώς οι τελευταίες δεν διαθέτουν τεθωρακισμένα οχήματα ή παραδοσιακούς σχηματισμούς για να απομακρυνθούν από τις περιοχές που έχουν καταληφθεί από τον εχθρό. Οι μαχητές της απλά εξαφανίζονται κάτω από το έδαφος για να περιμένουν την εμφάνιση των στρατιωτών κατοχής από τα τανκς τους και τα συναφή.

Το συμπέρασμα είναι πως οι χάρτες που κυκλοφορούν σήμερα από τις κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και τις δεξαμενές σκέψης και οι οποίοι απεικονίζουν την επιτόπια προέλαση του Ισραήλ στη Γάζα - ακριβείς ή όχι - δεν απεικονίζουν τον επίγειο έλεγχο του Ισραήλ, αλλά μάλλον το βάθος των εισβολών του.

Στο τέλος της εκεχειρίας, ακόμη και αν παραταθεί περαιτέρω, το Τελ Αβίβ θα επανεκκινήσει την χερσαία επιχείρησή του. Πρώτα θα προετοιμάσει το πεδίο με ακόμη πιο σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς από ό,τι πριν, με σκοπό να εκτοπίσει περισσότερους από 700.000 αμάχους που παραμένουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας και να επηρεάσει το ηθικό των μαχητών της αντίστασης.

Αναμένεται επίσης πως οι τελευταίοι θα έχουν μελετήσει καλά την επίγεια πραγματικότητα, θα έχουν τροποποιήσει τα αμυντικά τους σχέδια, θα έχουν καθορίσει προσεκτικά τους στόχους τους και θα έχουν αναδιοργανώσει τις αμυντικές τους γραμμές για να πολεμήσουν τον εχθρό με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να του προκαλέσουν τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες.

Ο στόχος του Ισραήλ είναι να συντρίψει την αντίσταση στη βόρεια Γάζα για να προετοιμαστεί για την επόμενη φάση του πολέμου του στο νότο - ο οποίος μπορεί να διεξαχθεί με διαφορετικό τρόπο, τόσο στρατηγικά όσο και τακτικά. Αυτό που θέλει η αντίσταση είναι να αναγκάσει τον εχθρό να σταματήσει τον πόλεμο.

Από την αρχή, το Τελ Αβίβ έθεσε δύο στόχους για τον πόλεμό του γενικά και για την χερσαία επιχείρησή του ειδικότερα: να καταστρέψει την αντίσταση και να απελευθερώσει τους αιχμαλώτους. Η σκηνή της 26ης Νοεμβρίου στην πλατεία Παλαιστίνης, στην καρδιά της πόλης της Γάζας, μας έδειξε μια αντίσταση που είναι ακόμα άθικτη και ικανή να απαιτήσει ένα τίμημα από το Ισραήλ.

Μέρες αργότερα, η κατοχική κυβέρνηση εξακολουθεί να βράζει που οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν σύμφωνα με τους όρους που υπαγόρευσε κυρίως η αντίσταση: οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έπρεπε να παγώσουν (και να παρακολουθούνται σε μεγάλο βαθμό), οι Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν από την ισραηλινή κράτηση και η βοήθεια άρχισε να ρέει ξανά στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

Πενήντα ημέρες μετά τον συγκλονιστικά δυσανάλογο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, η Παλαιστινιακή αντίσταση εξακολουθεί να είναι σε θέση να επιβάλει τη θέλησή της - παρά την πρωτοφανή σφαγή περισσότερων από 20.000 αμάχων από τον στρατό κατοχής, τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων άλλων και τη μαζική καταστροφή κατοικιών, νοσοκομείων και σχολείων.

Όταν η σύγκρουση θα επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες και ο πόλεμος μεταξύ των στρατευμάτων θα αρχίσει σοβαρά, η αντίσταση μπορεί να απαιτήσει ένα ακόμη υψηλότερο τίμημα από το Ισραήλ, το οποίο οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να ανεχθούν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail