Οι εντάσεις αυξάνονται στη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ ξεκινά πάλι την επίθεση στη Γάζα

Freepen.gr - Οι εντάσεις αυξήθηκαν σε όλη τη Μέση Ανατολή καθώς το Ισραήλ ανανέωσε τις επιθέσεις του στον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λήξη της εβδομαδιαίας εκεχειρίας, γράφει το southfront.press.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις στη Γάζα αμέσως μετά τη λήξη της εκεχειρίας το πρωί της 1ης Δεκεμβρίου. Τα ισραηλινά στρατεύματα επανέλαβαν επίσης τις χερσαίες επιχειρήσεις στην πόλη της Γάζας, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια και στην πόλη Μπέιτ Λάχια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας. Αμέσως μετά, το Ισραήλ επέκτεινε τις επιχειρήσεις στην πόλη Χαν Γιούνις και σε κοντινές περιοχές στη νότια Γάζα, παρά το γεγονός πως αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση από το Κίνημα Χαμάς και άλλες ένοπλες παρατάξεις στη Λωρίδα.

Η νέα ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έθεσε τέλος σε μια de facto εκεχειρία στο μέτωπο του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ ανανέωσε τις επιχειρήσεις εναντίον των IDF την 1η Δεκεμβρίου, εξαπολύοντας συνολικά πέντε επιθέσεις. Τις επόμενες ημέρες, ο αριθμός των επιθέσεων ξεπέρασε κατά μέσο όρο τις δέκα.

Περισσότερη κλιμάκωση αναφέρθηκε στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ (IRI), ένας συνασπισμός ένοπλων φατριών που υποστηρίζονται από το Ιράν, επανέλαβε τις επιθέσεις εναντίον βάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συρία και το Ιράκ ως απάντηση στην άνευ όρων υποστήριξη της Ουάσινγκτον στον ισραηλινό πόλεμο κατά της Γάζας.

Η πρώτη επίθεση είχε στόχο τον στρατό κοντά στο διακρατικό αεροδρόμιο του Ερμπίλ στην περιοχή του Κουρδιστάν. Αργότερα, αρκετές επιθέσεις είχαν στόχο την αεροπορική βάση al-Harir, που βρίσκεται επίσης στο Κουρδιστάν, και την αεροπορική βάση Ain al-Assad στην al-Anbar. Το IRI εξαπέλυσε επίσης επιθέσεις εναντίον αμερικανικών βάσεων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των Green Village και Conoco στη Deir Ezzor, καθώς και των al-Shaddadi και Khrab al-Jir στην al-Hasakah.

Κλιμάκωση αναφέρθηκε επίσης στο νότιο συριακό μέτωπο μετά τη λήξη της εκεχειρίας στη Γάζα. Στις 3 Δεκεμβρίου, μια επίθεση με ρουκέτες είχε στόχο τα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν. Οι IDF περιόρισαν την αντίδρασή τους σε μερικές επιθέσεις πυροβολικού, πιθανότατα για να αποφύγουν μια κλιμάκωση.

Επίσης, στις 3 Δεκεμβρίου, οι Χούτι (Ansar Allah) επανέλαβαν τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, στοχεύοντας δύο ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ένα τρίτο εμπορικό πλοίο επλήγη επίσης και πως ένα από τα πολεμικά τους πλοία αναχαίτισε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνσή του. Ωστόσο, οι Χούθι δεν ανέλαβαν την ευθύνη.

Οι Χούθι κλιμάκωσαν την κατάσταση στις 6 Δεκεμβρίου εκτοξεύοντας βαλλιστικό πύραυλο εναντίον της νοτιότερης ισραηλινής πόλης Εϊλάτ. Αναχαιτίστηκε ωστόσο από το σύστημα αεράμυνας Arrow των IDF.

Συνολικά, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή βρίσκονται και πάλι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Μια περιφερειακή σύγκρουση θα μπορούσε τελικά να ξεσπάσει αν ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα παραταθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail