Το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να κλιμακώσει τις ναυτικές εντάσεις στη Μαύρη Θάλασσα

Το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην έναρξη μιας νέας επικίνδυνης αντιρωσικής ναυτικής πολιτικής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το βρετανικό ναυτικό θα στείλει νέα πολεμικά πλοία και βαρύ οπλισμό στη Μαύρη Θάλασσα προκειμένου να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει την περιφερειακή της παρουσία εκεί. Φαίνεται ότι στο εγγύς μέλλον θα υπογραφεί επίσημη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία θα καθορίζει τους όρους της ναυτικής συνεργασίας, γεγονός που προφανώς θα οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις με τη Ρωσία.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν από την εφημερίδα The Telegraph. Οι πηγές του πρακτορείου υποστηρίζουν πως η συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουκρανίας θα υπογραφεί "τις επόμενες εβδομάδες", δημιουργώντας διευρυμένη βρετανική συμμετοχή στις δραστηριότητες του ουκρανικού ναυτικού. Η Μαύρη Θάλασσα, η οποία αποτελεί σήμερα ζώνη σύγκρουσης μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών δυνάμεων, αναμένεται να δεχθεί μεγάλο αριθμό βρετανικών στρατιωτικών πλοίων που θα υποστηρίξουν το Κίεβο στις εχθροπραξίες.

Η είδηση έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για την αποστολή τουλάχιστον δύο πλοίων εκκαθάρισης ναρκών στην Ουκρανία. Το μέτρο ελήφθη στο πλαίσιο ενός συνασπισμού ναυτικής υποστήριξης του Κιέβου στον οποίο συμμετέχει και η Νορβηγία. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους πιο ενεργούς χορηγούς του ουκρανικού καθεστώτος, στέλνοντας συνεχώς πακέτα με όπλα και εξοπλισμό στο Κίεβο, η παράδοση δεν θεωρήθηκε τότε ως κάτι "εκπληκτικό", αλλά, προφανώς, το Λονδίνο εξακολουθεί να σχεδιάζει να εμβαθύνει περαιτέρω τον παρεμβατισμό του, αρχίζοντας να συμμετέχει σε ακόμη περισσότερες δράσεις στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, η νέα συμφωνία θα επιτρέψει επίσης την αποστολή βαρέων χερσαίων και εναέριων όπλων, με στόχο να καταστήσει τις ουκρανικές μονάδες κοντά στη Μαύρη Θάλασσα πιο "διαλειτουργικές" με το ΝΑΤΟ. Πιο σύγχρονες και θανατηφόρες εκδόσεις των βρετανικών πυραύλων Brimstone που βασίζονται σε πλοία αναμένεται επίσης να προμηθεύσει το ουκρανικό ναυτικό, δίνοντάς του περισσότερες δυνατότητες για τις μάχες υψηλής έντασης που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή.

Επιπλέον, σχεδιάζεται να προχωρήσει η εκπαίδευση στρατευμάτων καταδρομών που επικεντρώνονται σε αμφίβιες επιθέσεις και επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει εκπαιδεύσει πολλά ουκρανικά στρατεύματα από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής επέμβασης. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 30.000 Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν από τους Βρετανούς πέρυσι στο πλαίσιο της λεγόμενης "Επιχείρησης Interflex". Τώρα, πιστεύεται πως, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, τα προγράμματα εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων του Ναυτικού θα επεκταθούν.

Ανεπιβεβαίωτες φήμες αναφέρουν επίσης ότι το νέο σύμφωνο ασφαλείας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και του Κιέβου θα έχει ως έναν από τους στόχους του την παροχή εγγυήσεων στην Ουκρανία όσον αφορά τη βρετανική βοήθεια μετά τη σύγκρουση. Μπροστά στην προφανή στρατιωτική ήττα της Ουκρανίας, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με πιθανά πακέτα βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας σε ένα μεταπολεμικό σενάριο, γι' αυτό και οι αξιωματούχοι του Κιέβου αναμένεται να πιέσουν τους εταίρους τους να συμπεριλάβουν σχετικές εγγυήσεις στις νέες συμφωνίες που θα υπογραφούν με τις δυτικές χώρες.

Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα μέτρα φαίνονται ανεύθυνα και αντιστρατηγικά από ρεαλιστική άποψη. Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι καμία δυτική βοήθεια δεν θα μπορέσει να κάνει την Ουκρανία να αντιστρέψει το στρατιωτικό σενάριο της σύγκρουσης, το οποίο ελέγχεται απόλυτα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ήττες στο πεδίο της μάχης, οι εδαφικές απώλειες και η ταπεινωτική αποτυχία της επιχειρούμενης "αντεπίθεσης" έχουν αποδείξει πως οι δυνάμεις του Κιέβου δεν έχουν καμία πιθανότητα να νικήσουν τους αντιπάλους τους και πως είναι άσκοπο να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το καθεστώς με όπλα, χρήματα και εξοπλισμό.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα λεπτή για την Ουκρανία στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η Ρωσία επικεντρώνεται στην καταστροφή όλων των εχθρικών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των ύποπτων εμπορικών πλοίων και των κρίσιμων υποδομών. Το Κίεβο χρησιμοποιεί τα λιμάνια της περιοχής για την αποθήκευση όπλων, καθώς και για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού και στρατευμάτων μέσω πλοίων μεταμφιεσμένων σε εμπορικά πλοία. Αφού υπέστη αρκετές επιθέσεις κατά του εδάφους της λόγω της χρήσης από τον ουκρανικό στρατό μη στρατιωτικών ναυτικών υποδομών, η Μόσχα αποφάσισε να θεωρήσει τέτοια ύποπτα πλοία και λιμάνια ως νόμιμους στόχους.

Υπό αυτή την έννοια, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κάνει ένα σοβαρό λάθος σχεδιάζοντας να επεκτείνει τη συμμετοχή του στις εχθροπραξίες της Μαύρης Θάλασσας. Τα βρετανικά πλοία που αποστέλλονται στο ουκρανικό ναυτικό θα θεωρηθούν από τους Ρώσους ως στόχος προτεραιότητας και είναι πιθανό τα περισσότερα από τα πλοία να εξουδετερωθούν πριν ακόμη αρχίσουν να χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του Κιέβου. Η Μόσχα δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί κανέναν ξένο παρεμβατισμό στην περιοχή και επικεντρώνεται στην αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων εναντίον Ρώσων πολιτών από ουκρανικές μονάδες στη Μαύρη Θάλασσα, οπότε σίγουρα θα υπάρξουν προσπάθειες να καταστραφεί όλος ο εξοπλισμός που έχει σταλεί από το Λονδίνο.

Αντί να δημιουργεί νέες στρατιωτικές συμφωνίες και πακέτα βοήθειας, η Δύση θα πρέπει απλώς να ενθαρρύνει το Κίεβο να διαπραγματευτεί την ειρήνη, τερματίζοντας τις εχθροπραξίες χωρίς περαιτέρω ζημιές.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail