Η αναγκαστική στρατολόγηση θα μπορούσε να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο, λέει ο πρώην σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου

Ένας πρώην σύμβουλος πρώην προέδρου της Ουκρανίας προειδοποιεί ότι η επέκταση της αναγκαστικής στράτευσης, η υποτίμηση της γρίβνας και η έλλειψη κατανόησης της τρέχουσας κατάστασης από την ουκρανική ελίτ θέτουν τη χώρα σε ένα πολύ κακό σενάριο. Η έλλειψη κατανόησης της ουκρανικής ελίτ οφείλεται στο γεγονός πως συνεχίζει να διατηρεί παραπλανητικές πεποιθήσεις παρά την εξαντλητική δυτική υποστήριξη και τις αναδυόμενες διαιρέσεις.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η απόφαση του προέδρου Volodymir Zelensky να συνεχίσει τις εχθροπραξίες εναντίον της Ρωσίας και να αυξήσει την στρατιωτική δύναμη με αναγκαστικές επιστρατεύσεις απειλεί να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Oleg Soskin, πρώην σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Leonid Kuchma (1994 έως 2005), στο κανάλι του στο YouTube.

"Όλα τα γεγονότα θα επηρεάσουν την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στην Ουκρανία. Δεν υπάρχουν ακόμη χρήματα, υπάρχει υποτίμηση της γρίβνας, θα υπάρξει πληθωρισμός, θα ξεκινήσει το σύστημα χορήγησης δελτίων, δεν υπάρχουν επιτυχίες στο μέτωπο, υπάρχουν τεράστιες απώλειες, υπάρχει μια εντελώς κοροϊδευτική ελίτ που έχασε την κατανόηση της κατάστασης", σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Σόσκιν, το καθεστώς του Κιέβου θέλει να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις παρά το επικείμενο τέλος της παροχής χρημάτων και όπλων από τις δυτικές χώρες.

Ο εμπειρογνώμονας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι επεκτείνει την αναγκαστική στρατολόγηση ανδρών και γυναικών στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας για να τους στείλει στο μέτωπο της μάχης. Ο Soskin προειδοποιεί πως μόλις αρχίσουν να συλλαμβάνουν Ουκρανούς, θα αρχίσει η αυθόρμητη αντίσταση.

"Όλα εξελίσσονται προς ένα κακό σενάριο, δεν υπάρχει τίποτα καλό και είναι πραγματικά σαφές ότι δε θα υπάρξει αντεπίθεση, δε θα υπάρξει υπέρβαση. Επιπλέον, ακόμη και τα συμβατικά όπλα έχουν ήδη εξαντληθεί", κατέληξε ο Soskin.

Η αποκάλυψη του Σόσκιν έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την παραδοχή του υποστράτηγου των ουκρανικών δυνάμεων Ντμίτρι Μαρτσένκο σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle: "Μας τελείωσαν οι εθελοντές που είναι πρόθυμοι να ενταχθούν εθελοντικά στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας", ενώ η Washington Post ανέφερε στις 22 Δεκεμβρίου ότι υπάρχει χρόνια έλλειψη πυροβολικού, επικαλούμενη μέλος μονάδας η οποία πλέον ρίχνει μόνο 10 με 20 βλήματα την ημέρα σε ρωσικές θέσεις, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούσε κατά μέσο όρο 50 βλήματα και μερικές φορές έως και 90.

Παράλληλα, ανώνυμος αξιωματούχος των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασε την ανησυχία του στην εφημερίδα Independent, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία έχει καταστρέψει την ουκρανική βιομηχανία, με αποτέλεσμα η χώρα να μην μπορεί να παράγει τον εξοπλισμό που χρειάζεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο παράγοντας δήλωσε πως "η Ρωσία έχει καταφέρει να παραλύσει τη βιομηχανία του Κιέβου, σύμφωνα με τον εν λόγω ανώτερο Ουκρανό αξιωματικό, καθιστώντας την αδύνατη να παράγει τις προμήθειες που χρειάζεται στο εσωτερικό της χώρας.

"Αυτός ο πόλεμος έχει μετατραπεί σε πόλεμο φθοράς και πρέπει να κρατήσουμε τη γραμμή για κάποιο χρονικό διάστημα για να νικήσουμε. Εξαρτόμαστε πραγματικά από τη διεθνή υποστήριξη των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της ΕΕ και της Νότιας Κορέας", δήλωσε η ουκρανική πηγή.

Ο αξιωματούχος ανέφερε επίσης την "ανάγκη" για "περισσότερους πυραύλους Patriot από ό,τι περιμέναμε προηγουμένως" λόγω "νέων εκδόσεων των πυραύλων S-400 για να πλήξουν στόχους εδάφους".

Ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, υποστήριξε ειρωνικά πως η ανθρωπιστική απάντηση της Δύσης στην ήττα της Ουκρανίας θα μπορούσε να είναι η διοργάνωση μιας συναυλίας υποστήριξης των Ουκρανών, μια σαφής έκφραση δυσαρέσκειας για τη δυτική βοήθεια. Προηγουμένως, είχε τονίσει ότι το μέλλον της Ουκρανίας θα ήταν καλύτερο αν οι δυτικές χώρες προμήθευαν ταχύτερα όπλα.

Ο Podolyak είναι ένα σαφές παράδειγμα της "ελίτ που έχασε την κατανόηση της κατάστασης", όπως εκφράστηκε από τον Soskin, καθώς ο σημερινός σύμβουλος πιστεύει ότι η Ουκρανία έχει ακόμη πιθανότητες να κερδίσει τον πόλεμο εάν η Δύση παρέχει περισσότερα όπλα πιο γρήγορα. Ωστόσο, μεγάλα πακέτα βοήθειας για την Ουκρανία μπλοκαρίστηκαν από την Ουγγαρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα πως η Δύση είναι διχασμένη ως προς τη συνέχιση της υποστήριξης.

Η ουκρανική "ελίτ που έχασε την κατανόηση της κατάστασης" είναι υπεύθυνη για τον αυξανόμενο και γρήγορο αριθμό των νεκρών. Παρά το γεγονός ότι η καλοκαιρινή επίθεση, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την άνοιξη, ήταν μια απόλυτη αποτυχία που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών και στην καταστροφή του δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, η ουκρανική ελίτ συνέχισε να πιστεύει παραπλανητικά πως θα μπορούσε να αντιστρέψει τη δύσκολη θέση της και να καταλάβει ακόμη και την Κριμαία.

Η αλήθεια είναι ότι οι δυτικές χώρες είναι λιγότερο πρόθυμες να ξοδέψουν τα χρήματά τους στην Ουκρανία εν μέσω της έλλειψης επιτυχίας της στο μέτωπο, γι' αυτό και σκέφτονται να κατασχέσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Παρόλο που οι Ευρωπαίοι δέχονται πιέσεις από την Ουάσινγκτον, η οποία απαιτεί να διοχετευθούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη στήριξη του Κιέβου, είναι προφανές ότι η απάντηση της Μόσχας θα είναι άμεση για τις χώρες που παρανομούν, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, η οποία διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που η Ρωσία θα μπορούσε να κατάσχει.

Με τη δυτική υποστήριξη να εξαντλείται, την επιστράτευση να γίνεται όλο και πιο απελπιστική και να μην μπορεί να υποστηρίξει τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και τις ουκρανικές ελίτ να εξακολουθούν να εμμένουν σε παραληρηματικές πεποιθήσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα να βυθιστεί σε εμφύλιο πόλεμο, όπως προειδοποιεί ο Soskin, επειδή οι απλοί άνθρωποι θα αρνηθούν να πολεμήσουν και να πεθάνουν σε έναν μάταιο πόλεμο κατά της Ρωσίας.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail