Ο πόλεμος στην Ουκρανία υφίσταται μετάλλαξη

GΕΤΤΥ ΙΜΑGES
Η τηλεδιάσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τους γερουσιαστές των ΗΠΑ την Τρίτη αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο της Ουκρανίας για τρεις λόγους. Πρώτον, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν τον έχει ξεγράψει τελείως και, το σημαντικότερο, δεν παίζει φαβορί στο παιχνίδι των θρόνων στο Κίεβο. Δεύτερον, η Διοίκηση Μπάιντεν δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες ότι όλα έχουν χαθεί στον πόλεμο. Τρίτον, το σημαντικότερο, οι ΗΠΑ σηματοδοτούν στους Ευρωπαίους ότι δεν σκέφτονται να τα κόψουν και να αποχωρήσουν από την Ευρασία, αλά Αφγανιστάν.

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η απόρρητη ενημέρωση που θα κάνει ο Ζελένσκι στους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να τους πείσει ότι οποιαδήποτε διακοπή της βοήθειας θα έχει εκτεταμένες συνέπειες. Η ψηφοφορία στη Γερουσία μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία για τις μειούμενες πιθανότητες του Μπάιντεν να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία στις εκλογές του 2024.

Το πολιτικό μέλλον του ίδιου του Ζελένσκι θα επηρεαστεί αποφασιστικά από την απόφαση που θα λάβει αύριο η αμερικανική Γερουσία σχετικά με την πρόσθετη βοήθεια ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης προς την Ουκρανία. Είναι βέβαιο ότι ο Λευκός Οίκος σφίγγει κάθε νεύρο.

Η Shalanda Young, διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού, έγραψε τη Δευτέρα σε επιστολή της προς τους ηγέτες του Κογκρέσου: "Θέλω να είμαι σαφής: χωρίς δράση του Κογκρέσου, μέχρι το τέλος του έτους θα εξαντλήσουμε τους πόρους για την προμήθεια περισσότερων όπλων και εξοπλισμού για την Ουκρανία και για την παροχή εξοπλισμού από τα στρατιωτικά αποθέματα των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό δοχείο χρηματοδότησης διαθέσιμο για να καλύψουμε αυτήν την στιγμή. Μας τελείωσαν τα χρήματα - και σχεδόν τελείωσε ο χρόνος".

Η Γιανγκ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση ότι η απώλεια της αμερικανικής οικονομικής υποστήριξης θα "γονατίσει την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης, όχι μόνο θέτοντας σε κίνδυνο τα κέρδη που έχει επιτύχει η Ουκρανία, αλλά αυξάνοντας την πιθανότητα ρωσικών στρατιωτικών νικών".

Διατύπωσε τη ζοφερή πρόβλεψη πως μια ρωσική νίκη θα μπορούσε να προκαλέσει την επέκταση του πολέμου σε μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στην οποία θα εμπλέκονται οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι των ΗΠΑ. Αυτό μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, καθώς η Ρωσία δεν έχει δείξει σημάδια ότι θα διεξάγει ηπειρωτικό πόλεμο, αλλά αν η Ουκρανία καταρρεύσει, θα υπάρξει αναβρασμός από τους δυτικούς γείτονές της που έχουν εδαφικές διεκδικήσεις στη χώρα - τα βάρη της ιστορίας. 

Εξίσου, η μοίρα της υποψηφιότητας Μπάιντεν θα σφραγιστεί από τις αντιξοότητες του πολέμου στη Γάζα και όχι από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά αυτό σημαίνει ότι τα κακά μαντάτα από το μέτωπο του πολέμου μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν την υπόθεση μιας νέας ηγεσίας στον Λευκό Οίκο. Με απλά λόγια, όλα προστίθενται στην αναμέτρηση του Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Μπορούν τα αμερικανικά χρήματα να κάνουν τη διαφορά στο εξαντλημένο ανθρώπινο δυναμικό της Ουκρανίας; Αλλά χωρίς αμερικανικά χρήματα δεν υπάρχει πόλεμος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε φέρει σχεδόν καμία αξιοπιστία ως αντικαταστάτης. Σε δέκα ημέρες από τώρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποιούν σύνοδο κορυφής (14-15 Δεκεμβρίου), όπου η "συνεχής υποστήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία και τον λαό της" αναφέρεται ως το κορυφαίο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Το μεγάλο ερώτημα της επικείμενης συνόδου κορυφής είναι αν η εχθρότητα της Ουγγαρίας θα ξεχειλίσει καθώς οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητούν για μια ιστορική απόφαση να εντάξουν την Ουκρανία στην ομάδα, καθώς και να επισημοποιήσουν μια βασική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που θα ρίξει μια σανίδα σωτηρίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο. Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απαιτεί να παγώσει η όλη διαδικασία έως ότου οι ηγέτες συμφωνήσουν σε μια συνολική αναθεώρηση της στήριξης της ΕΕ προς το Κίεβο.

Το θέμα είναι ότι, κατ' αρχήν, ο Όρμπαν μπορεί να κρατήσει όμηρο το μπλοκ, καθώς υποτίθεται πως ενεργεί ομόφωνα σε μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις. Για να επιδεινωθούν τα πράγματα, ο Όρμπαν χτυπάει την ώρα που η κόπωση από την Ουκρανία ανεβαίνει στην κοινή γνώμη πολλών χωρών της ΕΕ. Υπάρχουν άχυρα στον άνεμο - ο νικητής των πρόσφατων ολλανδικών εκλογών Geert Wilders είναι σφόδρα κατά της ΕΕ. Κοιτάζοντας μπροστά, με την έξαρση μερικών ακόμη ακροδεξιών ηγετών στην Ευρώπη και την πιθανή επιστροφή του Τραμπ, η μανία της ΕΕ δε θα είναι ξανά η ίδια.

Πολύ πιο δύσκολο να προβλεφθεί η κατάσταση του παιχνιδιού στο Κίεβο. Η Ουκρανία οδεύει θεωρητικά προς τις κάλπες τον Μάρτιο του 2024, όπως ορίζει το σύνταγμα. Αλλά στις αρχές Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το ουκρανικό σύνταγμα επιτρέπει στη χώρα να ακυρώσει τις εκλογές. Στη συνέχεια, το κοινοβούλιο στο Κίεβο συμφώνησε πως οι εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν για όσο διάστημα παραμένει σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος, συν για επιπλέον έξι μήνες μετά την άρση του.

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, μια υποβόσκουσα διαμάχη εξουσίας μεταξύ του Zelensky και του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του, στρατηγού Valery Zaluzhny, έχει εμφανιστεί στη δημοσιότητα. Η δημοτικότητα του Ζελένσκι έπεσε πρόσφατα κάτω από το 65% και συνεχίζουν να εμφανίζονται αναφορές ότι πολλοί διοικητές του στρατού δε συμφωνούν με την τακτική που ακολουθεί ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Ο ισχυρισμός του Zaluzhny σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economist πρόσφατα πως ο πόλεμος είναι σε αδιέξοδο προκάλεσε τη δημόσια επίπληξη του Zelensky, ο οποίος κόβει τα φτερά του χαρισματικού στρατηγού - η τελευταία ήταν η αντικατάσταση ενός από τους αναπληρωτές του Zluzhny, του επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων επιχειρήσεων στρατηγού Viktor Khorenko.

Σύμφωνα με τους New York Times, "οι εικασίες για ένταση μεταξύ του προέδρου και του επικεφαλής στρατηγού του στρατού σχετικά με την στρατηγική και τους διορισμούς στη διοίκηση, είχαν αρχίσει να φουντώνουν στο Κίεβο για περισσότερο από ένα χρόνο ... Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματικοί που έχουν συνεργαστεί με τον στρατηγό Χορένκο εξεπλάγησαν από την είδηση της απομάκρυνσής του και περιέγραψαν μια στενή και αποτελεσματική σχέση εργασίας μαζί του, σύμφωνα με Αμερικανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους ... Η απόλυση φάνηκε να υπονομεύει το κύρος του στρατηγού Ζαλούζνι".

Και όλα αυτά, ενδιαφέρον είναι ότι συμπίπτουν με ένα συγκλονιστικό δημοσίευμα του γνωστού δημοσιογράφου Seymour Hersh το Σαββατοκύριακο πως "όλοι στην Ευρώπη μιλούν για" τις μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ του Zaluzhny και του στρατηγού Valery Gerasimov, ο οποίος διευθύνει τον πόλεμο για λογαριασμό του Κρεμλίνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρακτορείο ειδήσεων Tass αναφέρθηκε στην αποκάλυψη του Hersh, γεγονός που αναβάθμισε την αξιοπιστία του - αν και η ιστορία φέρει τη σφραγίδα ενός πολέμου πληροφοριών που μάλλον αποσκοπεί στο να περιπλέξει τη ζωή του Zaluzhny.  

Εν τω μεταξύ, ένα καθηλωτικό μακροσκελές ανάγνωσμα στην Washington Post τη Δευτέρα, στη φύση μιας νεκροψίας για την καταστροφική αποτυχία της πολυδιαφημισμένης "αντεπίθεσης" της Ουκρανίας κατά των ρωσικών δυνάμεων, η οποία έχει υπονοήσει πως η απόρριψη του Zaluzhny του δυτικού στρατιωτικού δόγματος που προτείνει μια συγκεντρωτική ώθηση προς έναν μοναδικό στόχο για την επίτευξη της ακτογραμμής της Αζοφικής Θάλασσας και η προτίμησή του αντ' αυτού να καταστήσει το τρομερό μήκος του μετώπου των 600 μιλίων πρόβλημα για τη Ρωσία, μείωσε τελικά τη δύναμη πυρός του στρατού της Ουκρανίας σε κάθε μεμονωμένο σημείο επίθεσης και αποδυνάμωσε τη μαχητική της ισχύ, ενώ η ρωσική άμυνα που ακολούθησε τα σοβιετικά πρότυπα του εγχειριδίου άντεξε.

Το πώς η αφήγηση της WaPo συνδέεται με τον αγώνα εξουσίας στο Κίεβο μένει να φανεί. Όπως δείχνουν τα πράγματα, το πλεονέκτημα πηγαίνει στον Ζελένσκι και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν τον θεωρεί ασφαλές στοίχημα για την κρίσιμη περίοδο του 2024 που ακολουθεί, ενώ η δική του υποψηφιότητα για επανεκλογή επιταχύνεται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail