Με φόντο ότι το κράτος κατοχής λαμβάνει ευλογίες και όπλα από την Ουάσιγκτον για τον γενοκτονικό του πόλεμο, τόσο τα εσωτερικά πολιτικά εμπόδια στις ΗΠΑ όσο και η στρατιωτική δυναμική επί του πεδίου έχουν δημιουργήσει ρήγμα, επηρεάζοντας τόσο τις στρατηγικές εκτιμήσεις όσο και την πορεία του πολέμου στη Γάζα.
Hasan Illaik - thecradle.co / Παρουσίαση Freepen.gr
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται καλύτερα κατανοητός ως πόλεμος που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, δεδομένου πως το κράτος κατοχής έχει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουάσινγκτον καθώς διαπράττει γενοκτονικές πράξεις κρατικής τρομοκρατίας κατά των Παλαιστινίων.
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ενέργειες αυτές έχουν λάβει την έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις δείχνουν μια αυξανόμενη ανησυχία εντός των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας ότι οι ενέργειες του Ισραήλ μπορεί να ξεπερνούν ένα όριο που γίνεται όλο και πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί και να υπερασπιστεί.
Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ισραήλ σχετικά νωρίς, τον Οκτώβριο, να μην κάνει τα ίδια "λάθη" με τις ΗΠΑ μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τα οποία οδήγησαν στην κατοχή του Αφγανιστάν και στο μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ.
Διαφορετικές προσεγγίσεις για κοινούς στόχους
Ο Μπάιντεν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αλλάξει τη σύνθεση της εξτρεμιστικής κυβέρνησής του, ώστε να διευκολύνει την αποδοχή της αμερικανικής πρότασης για τη μεταπολεμική φάση στη Γάζα. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνει την παράδοση της διοίκησης της Λωρίδας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς στην Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) και την έναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας που θα καταλήξει σε μια θεωρητική "λύση δύο κρατών".
Οι συγκεκριμένοι υπουργοί που επιδιώκει να απομακρυνθούν ο Μπάιντεν - ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιτάμαρ Μπεν-Γβιρ, μαζί με τους συνεργάτες τους - θεωρούνται δικαίως από τις ΗΠΑ εξτρεμιστές και εμπόδια στην αναβίωση της έννοιας της λύσης των δύο κρατών, που θεωρείται ευρέως νεκρή.
Παρά τις τελευταίες δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος προέτρεψε το Ισραήλ να "είναι πιο προσεκτικό" στην προστασία των αμάχων στη Γάζα, ενώ υποτίθεται πως στοχεύει την αντίσταση, δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια σημαντική διαφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Η Ουάσινγκτον παραμένει ενεργά αναμεμειγμένη στη σύγκρουση, έχοντας αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην περιοχή της Δυτικής Ασίας για να προστατεύσει το Ισραήλ κατά τη διάρκεια των εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να προμηθεύουν τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις με τα απαραίτητα όπλα και πυρομαχικά, επιδεικνύοντας έναν κοινό στόχο με το Ισραήλ, αλλά μια μικρή απόκλιση στην προσέγγιση για την επίτευξη αυτού του στόχου.
Χθες, το The Intercept αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε αναπτύξει τη λεγόμενη ομάδα εμπειρογνωμόνων Tiger Team για την επιτάχυνση της προμήθειας όπλων στο Ισραήλ.
Η διπλωματία του Μπάιντεν και οι πωλήσεις όπλων
Τα υποκείμενα ζητήματα μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ περιστρέφονται κυρίως γύρω από τέσσερις παράγοντες. Πρώτον, καθώς πλησιάζουν οι προκριματικές εκλογές για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ένα σημαντικό τμήμα της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος αντιτίθεται στην υποστήριξη της κυβέρνησης προς τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναλαμβάνει μια εκστρατεία "δημόσιας διπλωματίας" για να αποστασιοποιηθεί από τις αντιληπτές καταστροφικές συνέπειες του πολέμου, διατηρώντας παράλληλα την υποστήριξη των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ.
Εν ολίγοις, ο Μπάιντεν θέλει να πει πως δεν εγκρίνει τη δολοφονία τόσων αμάχων στον πόλεμο κατά της Γάζας, ενώ εγκρίνει την πώληση 14.000 βλημάτων αρμάτων μάχης στον ισραηλινό στρατό.
Δεύτερον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους στη Γάζα, αλλά οι δύο χώρες διαφωνούν ως προς το πολιτικό μέλλον της Λωρίδας. Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να διασφαλίσουν πως οι μεταπολεμικοί στόχοι του Ισραήλ ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντά τους. Ενώ ο Νετανιάχου στοχεύει στην κατάληψη ολόκληρης της Λωρίδας της Γάζας και στη δημιουργία μιας εναλλακτικής πολιτικής αρχής με περιφερειακή χρηματοδότηση, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη λύση των δύο κρατών και αντιτίθενται στον αποκλεισμό της ΠΑ από τη διαχείριση της περιοχής.
Τρίτον, τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή, που εκτείνονται από την Υεμένη μέχρι το Λίβανο και το Ιράκ, έχουν συμβάλει στους φόβους των ΗΠΑ για έναν ευρύτερο πόλεμο ή τουλάχιστον για ένα "ολοκληρωμένο περιφερειακό χάος". Οι αυξανόμενες εντάσεις στη Δυτική Ασία απειλούν να κλιμακωθούν ανά πάσα στιγμή. Οι απειλές των ΗΠΑ δεν έχουν εμποδίσει τους εχθρούς του Ισραήλ να αυξήσουν το επίπεδο των επιθέσεων που χρησιμοποιούν στις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις.
Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι η μείωση της έντασης των αεροπορικών και χερσαίων εκστρατειών στη Γάζα θα αποτρέψει τους περιφερειακούς εχθρούς του Ισραήλ από το να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους.
Έτσι, η αλλαγή της μορφής του πολέμου και η μείωση της έντασής του θα επιτρέψει στο Ισραήλ να ολοκληρώσει την αποστολή του εν μέσω περιφερειακής ηρεμίας, με την υποστήριξη των "ομαλοποιητικών" αραβικών χωρών και της πλειοψηφίας των κυβερνήσεων του κόσμου.
Τέταρτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπιστεύονται την ικανότητα του Ισραήλ να επιτύχει πλήρη νίκη μέσω μιας στρατιωτικής επιχείρησης, γι' αυτό και αναζητούν μια πολιτική οδό προκειμένου να επιτύχουν στόχους που δεν μπορούν να εκπληρωθούν στο πεδίο της μάχης.
Ο Νετανιάχου δεν κρύβει τις προθέσεις του για πλήρη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας. Στόχος του είναι να λιμοκτονήσει ο λαός της για να πιέσει την αντίσταση να παραδοθεί και στη συνέχεια να δημιουργήσει μια "πολιτική αρχή" που θα διαχειρίζεται τη Λωρίδα σε συντονισμό με τον στρατό κατοχής.
Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να χρηματοδοτήσουν αυτή την αρχή και να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση. Ο Νετανιάχου έχει επανειλημμένα τονίσει την άρνησή του να αφήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να διαχειριστεί τη Λωρίδα της Γάζας.
Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιθυμούν τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για να ανοίξει ο δρόμος για μια διαδικασία πολιτικών διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τη "λύση των δύο κρατών".
Το προπέτασμα καπνού των δύο κρατών
Το ιδανικό σενάριο για την Ουάσινγκτον περιλαμβάνει τη μετάβαση του
πολέμου σε μια νέα φάση μέχρι τις προκριματικές εκλογές, με τη λήξη των μεγάλων στρατιωτικών επιχειρήσεων. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για μια περιφερειακή και διεθνή συναίνεση σχετικά με τη λύση των δύο κρατών, που θα οδηγούσε στην παράδοση της Γάζας στην ΠΑ με έδρα τη Δυτική Όχθη, με εγγυήσεις ασφαλείας για το Ισραήλ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πίεση στη Χαμάς και σε άλλες αντιστασιακές ομάδες να συμμορφωθούν με τους όρους κατάπαυσης του πυρός θα ενταθεί με έμφαση στην αντιληπτή παρεμπόδιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Συνεπώς, είναι απαραίτητες προσαρμογές στην τρέχουσα ισραηλινή κυβέρνηση για να
προχωρήσει προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Αυτό περιλαμβάνει την απομάκρυνση των θρησκευτικών, ακροδεξιών εξτρεμιστών που αντιτίθενται φωνητικά και ανοιχτά στην παλαιστινιακή κρατική υπόσταση και την ένταξη ατόμων που εγκρίνονται από την Ουάσινγκτον για την εξωτερική τους δέσμευση σε αυτή την πορεία.
Η διαφοροποίηση μεταξύ της εμφάνισης μιας "οδού προς τη λύση των δύο κρατών" και της ίδιας της "λύσης των δύο κρατών" είναι ζωτικής σημασίας. Οι ΗΠΑ στοχεύουν στην επιστροφή στις διαπραγματεύσεις και όχι στην άμεση ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.
Η
πρόκληση έγκειται στην ιστορική αντίθεση του Νετανιάχου στη λύση των δύο κρατών, γεγονός που καθιστά απίθανο να συμμορφωθεί πλήρως με τις
απαιτήσεις των ΗΠΑ.
Η πολιτική σταδιοδρομία του Νετανιάχου
σημαδεύεται από την απόρριψη των συμφωνιών του Όσλο και την προτροπή του
να σκοτώσει τον Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος υπέγραψε τις συμφωνίες το 1993.
Επιπλέον,
ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε πριν από λίγους μήνες σε μια κλειστή
κοινοβουλευτική συνεδρίαση πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να
ξεριζώσει την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους από την πραγματικότητα.
Επομένως,
είναι απίθανο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να συμφωνήσει σε όλες αυτές τις
απαιτήσεις των ΗΠΑ. Οι πολιτικές του ενέργειες από την υπογραφή της
ιρανικής πυρηνικής συμφωνίας το 2005 μέχρι σήμερα, μας δείχνουν πως είναι ικανός να συνεχίσει να κυβερνά, παρά τις βαθιές διαφωνίες του με την αμερικανική κυβέρνηση.
Σε μια κομβική στιγμή της καριέρας
του, δεν είναι απίθανο ο Νετανιάχου να βρει μια ευκαιρία σε αυτή την
απόκλιση στόχων με τις ΗΠΑ να ενισχύσει την ισραηλινή δεξιά στη βάση της αντιμετώπισης των πιέσεων που αποσκοπούν στην ίδρυση ενός
παλαιστινιακού κράτους "στη γη του Ισραήλ".
Φυσικά, οι
λαϊκιστικές, ακροδεξιές ισραηλινές πολιτικές προσωπικότητες απορρίπτουν
κάθε συζήτηση για λύση δύο κρατών ή ακόμη και για παράδοση της Λωρίδας της Γάζας στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, παραμένουν
αποφασισμένες στο όραμά τους για τη μεταπολεμική φάση, παρέχοντας
υποστήριξη στο Ισραήλ στρατιωτικά και διπλωματικά, όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες προμήθειες οβίδων αρμάτων μάχης και το βέτο του
Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της άμεσης κατάπαυσης του πυρός.
Παρά
την εμφανή υποστήριξη της ισραηλινής κοινής γνώμης για τη συνέχιση του
πολέμου, η διάρκεια και η έκβαση παραμένουν αβέβαιες, με αυξανόμενο κόστος για την οικονομία και τις ζωές των στρατιωτών.
Ο
Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant προβλέπει ότι ο πόλεμος κατά της
Χαμάς "θα διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες" λόγω των προκλήσεων που θέτουν οι υποδομές της αντίστασης στη Γάζα - παρά τις διαφορετικές
απόψεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ σχετικά με τη διάρκεια και τη φύση του πολέμου.
Για άλλη μια φορά, αυτό που θα αλλάξει την πραγματικότητα και θα ωθήσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες προς τον τερματισμό του πολέμου και την προσπάθεια να νικήσουν τη Χαμάς μέσω του αποκλεισμού, της πείνας και της αποτροπής της ανοικοδόμησης είναι:
Πρώτον, η ανθεκτικότητα της αντίστασης και οι απώλειες που μπορούν να προκληθούν στον κατοχικό στρατό με τη μορφή δεκάδων νεκρών στρατιωτών και χιλιάδων τραυματιών στρατιωτών που τίθενται εκτός υπηρεσίας. Στην περίπτωση αυτή, ο κατοχικός στρατός μπορεί να πιέσει την πολιτική ηγεσία του να υπαναχωρήσει από τους υψηλούς στόχους του για τον πόλεμο. Ακόμη και αν ο αριθμός των νεκρών στρατιωτών είναι σχετικά χαμηλός, ο αριθμός των στρατιωτών που αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω τραυματισμών έχει ένα ανυπέρβλητο όριο.
Και δεύτερον, η συνέχιση των επιχειρήσεων των δυνάμεων του Άξονα της Αντίστασης στην Υεμένη, τον Λίβανο και το Ιράκ θα αναγκάσει επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να μειώσουν τους πολεμικούς τους στόχους, να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός και να άρουν την πολιορκία της Γάζας. Το τελευταίο σημείο, η άρση του αποκλεισμού, έχει τεθεί από την Ansarallah στην Υεμένη ως κορυφαίο αίτημα για να σταματήσουν οι επιχειρήσεις εναντίον ισραηλινών πλοίων που κατευθύνονται σε ισραηλινά λιμάνια από την Ανατολική Ασία ή το αντίστροφο.