Οι μισοί Αμερικανοί ψηφοφόροι θεωρούν υπερβολικές τις δαπάνες του Μπάιντεν για την Ουκρανία

Μια έρευνα των Financial Times και του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν που δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου αποκάλυψε ότι σχεδόν οι μισοί από τους ψηφοφόρους των ΗΠΑ πιστεύουν πως οι δαπάνες της χώρας για την Ουκρανία είναι υπερβολικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε την ίδια εβδομάδα που το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών απέρριψε κυβερνητικό νομοσχέδιο που προέβλεπε οικονομική βοήθεια ύψους άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Κίεβο και το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 17.000 Παλαιστίνιοι, μετά τη βίαιη επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Το νομοσχέδιο χρειαζόταν 60 ψήφους για να εγκριθεί. Ωστόσο, ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον ζήτησαν από τους Δημοκρατικούς να συμπεριλάβουν στο νομοσχέδιο μέτρα για την ασφάλεια των συνόρων, ώστε να λάβουν την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων, κάτι που δεν επιτεύχθηκε.

"Η τελευταία δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross διαπίστωσε ότι το 48% πιστεύει πως οι ΗΠΑ ξοδεύουν "πάρα πολλά" σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να ενισχύσουν την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου εναντίον της Ρωσίας, σε σύγκριση με το 27% που δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ξοδεύει το "σωστό ποσό" και το 11% που δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν ξοδεύουν αρκετά", ανέφεραν οι FT.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ποσοστά αποδοκιμασίας για την αποστολή πόρων στο καθεστώς του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι ακόμη υψηλότερα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων: το 65% θεωρεί υπερβολικές τις μεταφορές προς τη χώρα, η οποία έχει βαθιά ριζωμένη διαφθορά και έλλειψη στρατηγικής εν μέσω της ειδικής επιχείρησης.

"Αν και στη δημοσκόπηση των FT-Michigan Ross υπήρχε μεγαλύτερη υποστήριξη για τη βοήθεια προς το Ισραήλ, η έρευνα διαπίστωσε σημαντικά επίπεδα σκεπτικισμού για τη βοήθεια προς το εβραϊκό κράτος στον πόλεμο κατά της Χαμάς. Το 40% δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν 'πάρα πολλά' για στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς το Ισραήλ, ενώ το 30% δήλωσε πως η Ουάσινγκτον ξοδεύει το 'σωστό ποσό'", πρόσθεσε η εφημερίδα.

Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι έχει δαπανήσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς συνεχίζεται η σύγκρουσή της με τη Ρωσία, μετέδωσε το Fox News, επικαλούμενο έγγραφο του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού (OMB) του Λευκού Οίκου. Ο αριθμός προκύπτει από την απάντηση του OMB στο αίτημα που έστειλε τον Ιανουάριο μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, οι οποίοι απαίτησαν μια "πλήρη διασταυρούμενη" έκθεση για τη βοήθεια που παρέχεται στο Κίεβο. Το φύλλο που παραχώρησε το γραφείο δείχνει πως ο Λευκός Οίκος διέθεσε 101,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. 

Η έρευνα των FT δημοσιεύθηκε λίγο πριν από το νέο ταξίδι του Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον κατόπιν πρόσκλησης του Μπάιντεν και προκειμένου να πείσει τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές να εγκρίνουν το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 60 δισεκατομμύρια δολάρια για βοήθεια προς τη χώρα του, παράλληλα με τα κονδύλια για το Ισραήλ και την Ταϊβάν, το οποίο η Γερουσία απέρριψε ήδη στις 5 Δεκεμβρίου, αφού δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες 60 ψήφους.

Οι αμερικανικές φωνές υπέρ της συνέχισης της χρηματοδότησης της σύγκρουσης στην Ουκρανία μειώνονται, καθώς η αποστολή χρημάτων σε μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες θεωρείται τεράστια σπατάλη, ιδίως όταν οι Αμερικανοί πολίτες υποφέρουν από την κρίση κόστους ζωής.

Στην πραγματικότητα, η ανεξέλεγκτη διαφθορά στην Ουκρανία έχει επανειλημμένα εμποδίσει τις προθέσεις της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Δεν υπάρχει πραγματική εποπτεία και πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι αγοράζουν κότερα, σπίτια και κάθε είδους πολυτελή αγαθά.

Υπενθυμίζεται ότι το Politico, σε άρθρο με τίτλο "Η στρατηγική των ΗΠΑ για την Ουκρανία που διέρρευσε βλέπει τη διαφθορά ως την πραγματική απειλή", διαπίστωσε πως "οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη διαφθορά στην Ουκρανία από ό,τι παραδέχονται δημοσίως".

"Οι αντιλήψεις για διαφθορά υψηλού επιπέδου", προειδοποιεί η εμπιστευτική έκδοση του εγγράφου, "θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη του ουκρανικού κοινού και των ξένων ηγετών στην κυβέρνηση της περιόδου του πολέμου".

Όπως αναφέρει το άρθρο του Politico, "η κυβέρνηση [του Μπάιντεν] θέλει να πιέσει την Ουκρανία να μειώσει τη δωροδοκία, όχι μόνο επειδή διακυβεύονται δολάρια των ΗΠΑ. Αλλά το να είναι πολύ δυνατά για το θέμα θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους αντιπάλους της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία, πολλοί από τους οποίους είναι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες που προσπαθούν να μπλοκάρουν την εν λόγω βοήθεια. Οποιαδήποτε αντίληψη αποδυναμωμένης αμερικανικής υποστήριξης προς το Κίεβο θα μπορούσε επίσης να κάνει περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες να σκεφτούν δύο φορές το ρόλο τους".

Ο Ζελένσκι πιθανότατα κατανοεί πλήρως ότι ο χρόνος και οι συνθήκες, ιδίως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, δεν τον ευνοούν. Η Ουάσιγκτον απασχολείται όλο και περισσότερο με τα σημερινά ζητήματα και προφανώς χάνει το ενδιαφέρον της για το παρελθόν που απομακρύνεται γρήγορα.  Ουσιαστικά, καθώς η Δύση χάνει το ενδιαφέρον της για τη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη, τα χρήματα προς την Ουκρανία αρχίζουν επίσης να στερεύουν, τουλάχιστον για την άμεση πολεμική προσπάθεια. Αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό για τον Ζελένσκι, ο οποίος χρειάζεται πολλά χρήματα για να προσπαθήσει να εμποδίσει τη Ρωσία να απελευθερώσει περισσότερα εδάφη.

Παρά τα αμέτρητα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη δαπανηθεί, η προοπτική πως το Κογκρέσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως μια ατελείωτη ροή χρημάτων ατονεί μέρα με τη μέρα, ειδικά καθώς αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές του 2024 στις ΗΠΑ. Με σχεδόν τους μισούς Αμερικανούς ψηφοφόρους να θεωρούν υπερβολικές τις δαπάνες του Μπάιντεν για την Ουκρανία, το θέμα θα γίνει ένα φλέγον θέμα και ένα θέμα στο οποίο οι Δημοκρατικοί ίσως χρειαστεί να αναδιπλωθούν γρήγορα, καθώς ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει πτώση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail