Νέες αποκαλύψεις ρίχνουν φως στις πρώτες συνομιλίες Ρωσίας - Ουκρανίας

Τα σχόλια ενός μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας της Ουκρανίας βοηθούν να διευκρινιστεί γιατί οι αρχικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις καταρρέουν

Η Ρωσία προσέφερε μια ειρηνευτική συμφωνία με αντάλλαγμα την ουκρανική ουδετερότητα στις συνομιλίες του περασμένου Απριλίου, μια προσφορά που η Ουκρανία απέρριψε με το σκεπτικό ότι η Μόσχα δεν μπορούσε να εμπιστευτεί τη Μόσχα πως θα τηρούσε τη συμφωνία, σύμφωνα με τον Davyd Arakhamiia, έναν Ουκρανό πολιτικό που ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις.

Connor Echols - responsiblestatecraft.org / Παρουσίαση Freepen.gr

"Πραγματικά ήλπιζαν σχεδόν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα μας ανάγκαζαν να υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία ώστε να δεχτούμε την ουδετερότητα", δήλωσε ο Arakhamiia σε πρόσφατη συνέντευξή του. "Αυτό ήταν το πιο σημαντικό πράγμα γι' αυτούς. Ήταν διατεθειμένοι να τερματίσουν τον πόλεμο αν συμφωνούσαμε -όπως κάποτε η Φινλανδία- στην ουδετερότητα και δεσμευόμασταν πως δε θα εντασσόμασταν στο ΝΑΤΟ".

Η εκτενής συνέντευξη διαψεύδει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι οι συνομιλίες "δεν αφορούσαν το ΝΑΤΟ" και πως η σχέση της Ουκρανίας με το μπλοκ ήταν "μη θέμα". Προσθέτει επίσης αποχρώσεις στη συζήτηση γύρω από τον υποτιθέμενο ρόλο του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στη ματαίωση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον Arakhamiia, ο Τζόνσον συναντήθηκε με αξιωματούχους στο Κίεβο και "είπε ότι δεν θα υπογράψουμε τίποτα [με τους Ρώσους] και ας πολεμήσουμε". Ωστόσο, ο Ουκρανός αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η ομάδα του βρισκόταν στα πρόθυρα υπογραφής συμφωνίας -μια απόφαση που, όπως λέει, θα μπορούσε να προέλθει μόνο από μια απευθείας συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας- και επέμεινε πως τα σχόλια του Τζόνσον προορίζονταν ως συμβουλή και όχι ως εντολή.

Ένας άλλος λόγος για την απόρριψη της πρότασης της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Arakhamiia, ήταν ότι μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε τροποποίηση του συντάγματος της Ουκρανίας, το οποίο ορίζει πως η χώρα σκοπεύει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προηγουμένως επικαλεστεί τις ρωσικές θηριωδίες στην Μπούχα ως βασικό κίνητρο για την αποχώρηση από τις συνομιλίες.

Τα σχόλια του Arakhamiia υποδηλώνουν ότι η σχέση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα σε οποιεσδήποτε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, αλλά υπογραμμίζουν τις πολιτικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει το Κίεβο αν αποφασίσει να προσφέρει ουδετερότητα με αντάλλαγμα τον τερματισμό του πολέμου.

"Δεν μπορούμε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτήν την περίοδο. Είμαστε σε πολύ αδύναμη διαπραγματευτική θέση", πρόσθεσε ο Αραχαμία. "Γιατί να καθίσουμε για συνομιλίες αυτήν την στιγμή; Τι, ας μείνουμε εκεί που είμαστε; Πιστεύετε πως η ουκρανική κοινωνία θα το δεχόταν αυτό;"

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος έχει σε μεγάλο βαθμό οδηγηθεί σε αδιέξοδο κατά τον δεύτερο χρόνο του, ο οποίος έχει δει μια αύξηση του ποσοστού των απωλειών και στις δύο πλευρές. Οι μάχες πιθανόν να επιβραδυνθούν στις γραμμές του μετώπου καθώς μπαίνει ο σκληρός χειμώνας στην Ουκρανία. (Μόλις αυτή την εβδομάδα, μια χιονοθύελλα στη νότια Ουκρανία σκότωσε τουλάχιστον 5 άτομα).

Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με το πλεονέκτημα του ανθρώπινου δυναμικού της Ρωσίας και την αμφιταλαντευόμενη δυτική υποστήριξη, έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για μια νέα διαπραγματευτική προσπάθεια, σύμφωνα με τον Anatol Lieven του Ινστιτούτου Quincy.

"Η πλήρης εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών στην ειρηνευτική διαδικασία από την αρχή θα είναι απαραίτητη εάν οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να έχουν οποιαδήποτε πιθανότητα επιτυχίας", έγραψε ο Lieven στο RS αυτή την εβδομάδα. "Μόνο μια αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει επαρκή πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, προσφέροντας παράλληλα λογικά αξιόπιστες εγγυήσεις ασφάλειας για το μέλλον".

"Και μόνο μια αμερικανική κυβέρνηση", συνέχισε, "μπορεί να απειλήσει τη Μόσχα ότι, για κάποιο χρονικό διάστημα, θα συνεχιστεί η μαζική στρατιωτική και οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, προσφέροντας ταυτόχρονα στο Κρεμλίνο συμβιβασμούς σε ευρύτερα ζητήματα ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία".

Σε άλλες διπλωματικές ειδήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία:

- Την Τετάρτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απέρριψε τις αιτιάσεις πως η Δύση έχει μια "αίσθηση κόπωσης" στην υποστήριξή της προς την Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι "πρέπει και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία", σύμφωνα με το Reuters. Τα σχόλια ακολούθησαν μια συνάντηση ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στο Βέλγιο και πιθανότατα αποσκοπούσαν στο να καθησυχάσουν τις ουκρανικές ανησυχίες πως ο πόλεμος στη Γάζα θα τραβήξει την προσοχή και τους πόρους από τη μάχη του Κιέβου με τη Μόσχα. Παρά τη ρόδινη άποψη του Μπλίνκεν, παραμένει ασαφές αν το αμερικανικό Κογκρέσο θα μπορέσει να περάσει ένα νέο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, παρά την αντίθεση πολλών Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

- Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "δε θα κάνει ειρήνη ή μια ουσιαστική ειρήνη πριν δει το αποτέλεσμα των εκλογών μας" το 2024, σύμφωνα με ανώνυμο υψηλόβαθμο αξιωματούχο που μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες.

- Οι Πολωνοί φορτηγατζήδες επέκτειναν τον αποκλεισμό των ουκρανικών συνοριακών διαβάσεων τη Δευτέρα, εν μέσω ισχυρισμών ότι οι ουκρανικές εταιρείες υποτιμούν τις επιχειρήσεις τους και μεταφέρουν εμπορεύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Euronews. Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες έχουν αναγκάσει χιλιάδες φορτηγά σε πολυήμερες αναμονές στα σύνορα, είναι εν μέρει αποτέλεσμα της απόφασης της ΕΕ το 2022 να ακυρώσει ένα σύστημα αδειοδότησης που περιόριζε τον αριθμό των ουκρανικών φορτηγών που μπορούσαν να διασχίσουν τα σύνορα. Ενώ οι Πολωνοί φορτηγατζήδες θέλουν να επαναφέρουν αυτό το σύστημα, η Ουκρανία υποστηρίζει πως ο αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας από τη Ρωσία έχει καταστήσει αδύνατη την τήρηση των προπολεμικών ανώτατων ορίων.

- Η Τουρκία πιθανότατα θα επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ "εντός εβδομάδων", σύμφωνα με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθυστερεί εδώ και καιρό την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της σχέσης της Στοκχόλμης με κουρδικές ομάδες που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες, καθώς και μιας σειράς διαδηλώσεων στις οποίες ακροδεξιοί Σουηδοί ακτιβιστές έκαψαν αντίγραφα του Κορανίου, του ιερού βιβλίου του Ισλάμ.

- Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ συμμετείχε αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, οδηγώντας ορισμένα κράτη να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση, η οποία φιλοξενείται από τη Βόρεια Μακεδονία, μέλος του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το AP News. Η επίσκεψη του Λαβρόφ σηματοδοτεί την πρώτη φορά που πατάει το πόδι του σε χώρα του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ρώσοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι έχουν λάβει "πολλά αιτήματα για διμερείς συναντήσεις" στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, στην οποία συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα Ευρωπαίων και Κεντροασιατών ηγετών.

Ειδήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ:

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν πραγματοποίησε ενημέρωση Τύπου αυτή την εβδομάδα πριν από τη δημοσίευση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail