"Προετοιμαστείτε για άσχημα νέα από την Ουκρανία", ο Στόλτενμπεργκ ρίχνει τη βόμβα της αλήθειας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμεύσει πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την ασφάλεια στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου, αλλά ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Άλλες δυτικές χώρες έχουν επίσης παράσχει σημαντική βοήθεια, αλλά υπάρχουν ανησυχίες πως αυτή η υποστήριξη μπορεί να μην είναι αρκετή για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο.

Η Ρωσία διαθέτει μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό από την Ουκρανία και αργά αλλά σταθερά κερδίζει στο πεδίο της μάχης.

Εάν η Ουκρανία δε λάβει περισσότερη βοήθεια από τους δυτικούς υποστηρικτές της, είναι πιθανό να χάσει τον πόλεμο μακροπρόθεσμα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους η δυτική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει επιβραδυνθεί. Ένας λόγος είναι πως ο πόλεμος έχει τραβήξει πολύ περισσότερο απ' ό,τι περίμεναν πολλοί. Αυτό έχει οδηγήσει σε κόπωση των δωρητών, καθώς οι χώρες είναι απρόθυμες να συνεχίσουν να δαπανούν μεγάλα χρηματικά ποσά για μια σύγκρουση που δε φαίνεται να τελειώνει.

Αυτό είναι εμφανές από τις αυξανόμενες διαφωνίες σχετικά με τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως ανέφεραν οι Financial Times την Κυριακή. Οι διαφωνίες έχουν αφήσει την Ουκρανία χωρίς 50 δισεκατομμύρια ευρώ (54,3 δισεκατομμύρια δολάρια) που έχει υποσχεθεί το μπλοκ. Ο συμβιβασμός εντός του μπλοκ φέρεται να παρεμποδίζεται από την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και την οικονομική κρίση στη Γερμανία, ανέφερε η εφημερίδα.

Ενόψει της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα συζητηθεί ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ καθώς και η στήριξη της Ουκρανίας, τα 27 κράτη του μπλοκ είναι "πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας", αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι ανώνυμους αξιωματούχους. 

Επιπλέον, η Γερμανία είναι σήμερα "τόσο απορροφημένη από τα εσωτερικά της ζητήματα που δε βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί με [τα ζητήματα του προϋπολογισμού της ΕΕ]".

Είναι σαφές ότι η κλιμάκωση του πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση είναι αυτό που απασχολεί τώρα το ΝΑΤΟ. Αυτό έχει κάνει ορισμένες δυτικές χώρες πιο επιφυλακτικές όσον αφορά την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς δε θέλουν να κάνουν κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει τη Ρωσία.

Ορισμένες δυτικές χώρες αντιμετωπίζουν απλώς τα δικά τους οικονομικά προβλήματα. Αυτό τις έχει δυσκολέψει να παράσχουν το είδος της οικονομικής βοήθειας που χρειάζεται η Ουκρανία.

Και τότε εδώ επιτέλους η ζοφερή δήλωση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ πέφτει στα αυτιά του Ζελένσκι. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πρόσφατα: "Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για άσχημα νέα".

Τώρα, αυτό βλέπετε είναι μια μεγάλη δήλωση που έχει γίνει ποτέ από οποιονδήποτε δυτικό αξιωματούχο από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος. Ο ουκρανικός στρατός δεν κατάφερε να επιτύχει καμία πρόοδο στο πεδίο της μάχης τους τελευταίους μήνες, υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο αξιωματούχος κατήγγειλε επίσης την προφανή αποτυχία της αμυντικής βιομηχανίας του στρατιωτικού μπλοκ να καθιερώσει να παρέχει στο Κίεβο τα πυρομαχικά που χρειάζεται.

Νωρίτερα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε πως η Μόσχα συσσωρεύει πυραύλους ενόψει του χειμώνα, σημειώνοντας πως οι Ρώσοι κατασκευαστές όπλων λειτουργούν "σε πολεμικό επίπεδο".

Εάν η Ουκρανία δε λάβει περισσότερη βοήθεια από τους δυτικούς υποστηρικτές της, είναι πιθανό να χάσει τον πόλεμο μακροπρόθεσμα. Η Ρωσία διαθέτει μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο στρατό από την Ουκρανία και αργά αλλά σταθερά κερδίζει στο πεδίο της μάχης. Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα, πυρομαχικά και εκπαίδευση προκειμένου να έχει πιθανότητες να κερδίσει τον πόλεμο.

Το μέλλον της Ουκρανίας κρέμεται από μια κλωστή.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail