Το Ηνωμένο Βασίλειο θα στείλει νέο φορτίο πυραύλων στην Ουκρανία

Britsih Air-to-Air ASRAAM missiles fitted on a Royal Air Force Typhoon fighter jet. -  Wikipedia
Freepen.gr - Το Λονδίνο θα στείλει άλλους 200 πυραύλους στο Κίεβο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας, μετά το μαζικό κύμα ρωσικών επιθέσεων σε ουκρανικούς στόχους.

Πέρυσι, η Βρετανία ανέπτυξε συστήματα αεράμυνας που θα μπορούσαν να εκτοξεύουν προηγμένους πυραύλους μικρού βεληνεκούς αέρος-αέρος (ASRAAM) από το έδαφος, για τις ανάγκες του ουκρανικού στρατού, και εκπαίδευσε τα στρατεύματα του Κιέβου στον τρόπο λειτουργίας τους, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το Λονδίνο έχει ήδη παράσχει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων λιρών (5,86 δισεκατομμυρίων δολαρίων), ενώ άλλα 2,3 δισεκατομμύρια λίρες έχουν προβλεφθεί για την Ουκρανία μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους στις 31 Μαρτίου.

Η Ουκρανία δήλωσε πως την Πέμπτη και την Παρασκευή δέχθηκε τη μεγαλύτερη ρωσική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους από την έναρξη της σύγκρουσης το Φεβρουάριο του 2022, εντοπίζοντας τουλάχιστον 158 βλήματα. Το Κίεβο υποστήριξε ότι αναχαιτίστηκαν 27 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 87 πύραυλοι κρουζ. Από την επίθεση φέρεται να έχασαν τη ζωή τους 30 άνθρωποι και 160 τραυματίστηκαν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πως πραγματοποίησε 50 "ομαδικές" επιδρομές και ένα μοναδικό "μαζικό" μπαράζ με UAV και όπλα υψηλής ακρίβειας εναντίον εγκαταστάσεων αμυντικής βιομηχανίας, στρατιωτικών αεροδρομίων, αποθηκών όπλων και θέσεων στρατευμάτων. Όλοι οι στόχοι χτυπήθηκαν με επιτυχία, πρόσθεσε.

Ο απεσταλμένος της Μόσχας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, κατηγόρησε για τις απώλειες αμάχων τα δυσλειτουργικά συστήματα αεράμυνας που προμηθεύεται η Δύση, τα οποία, όπως είπε, αναπτύσσονται σκόπιμα σε κατοικημένες περιοχές από την Ουκρανία. "Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μεγαλύτερο κυνισμό. Εάν δεν υπήρχε το έργο της ουκρανικής αεράμυνας, δε θα υπήρχαν απώλειες μεταξύ των αμάχων", δήλωσε ο Nebenzia.

Όσον αφορά την πυραυλική επίθεση, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Grant Shapps υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν "δοκιμάζει τις άμυνες της Ουκρανίας και την αποφασιστικότητα της Δύσης, ελπίζοντας πως μπορεί να αρπάξει τη νίκη από τα σαγόνια της ήττας. Αλλά κάνει λάθος".

"Τώρα είναι η ώρα για τον ελεύθερο κόσμο να ενωθεί και να διπλασιάσει τις προσπάθειές μας για να αποκτήσει η Ουκρανία αυτό που χρειάζεται για να νικήσει", είπε. 

* πληροφορίες RT.com

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail